Het is vier jaar geleden dat economiewethouder Stijn Steenbakkers (CDA) met een fan van voetbalclub Arsenal naar een wedstrijd in het Philips Stadion keek. Als jullie BIC overwegen te verkopen, zei hij tegen de fan en campuseigenaar Raphaël Noé, denk dan aan ons – de gemeente Eindhoven.
BIC staat voor Brainport Industries Campus, op dit moment synoniem voor één groen-geel gestreept gebouw met een oppervlak van 105 hectare. Het ligt naast de A2, op een paar honderd meter van Eindhoven Airport. Sinds 2019 hebben studenten, onderzoekers en vijftig bedrijven, goed voor 2.500 arbeidsplaatsen, hun intrek genomen in het gebouw. De bedrijven zijn verplicht om voorzieningen als elektriciteit gezamenlijk af te nemen en hun logistiek samen te regelen.
Op BIC zit onder één dak de hele toeleveringsketen voor de hightechindustrie die, met ASML voorop, voor enorme economische groei in de regio Eindhoven zorgt. Tijdens een rondleiding door „de fabriek van de toekomst”, zoals Steenbakkers het noemt, passeren clean rooms, machines die revolutionaire batterijen ontwikkelen met een langere levensduur en robots die moeten helpen bij eieren sorteren, pakketjes inpakken en plantjes stekken. Vrijwel niemand op de campus heeft smeer aan zijn handen, de machines doen het werk. Met „sleuteltechnologieën” als robotica en fotonica, oftewel het overdragen van informatie via licht, wordt volgens Steenbakkers „de komende decennia het geld verdiend”.
Het is de eerste keer dat Steenbakkers rondloopt op de campus als vertegenwoordiger van de nieuwe huurbaas. Afgelopen woensdag droeg het Britse investeringsfonds Capreon, van Noé de aandelen in BIC over aan de gemeente Eindhoven, dat het terrein na vrijwel unanieme goedkeuring van de gemeenteraad heeft overgenomen. Een uitzonderlijke stap voor een overheid, in navolging van de Rotterdamse haven (bezit van gemeente en staat) en vliegtuigmaatschappij KLM (waar de staat aandelen in heeft).
Hoeveel Eindhoven betaalt voor de campus is nog onbekend. In 2019, het jaar waarin de eerste bedrijven op de campus neerstreken, kocht Capreon de aandelen voor naar verluidt 135 miljoen euro. De gemeente Eindhoven durft het risico op inflatie en mogelijke handelsoorlogen of exportbeperkingen te nemen en verwacht de huuropbrengsten te kunnen investeren in de stad.
Buren
Als huurbaas bepaalt de gemeente mede wie welkom is op de campus. Studenten en bedrijven werken als buren samen in het geel-groen gestreepte gebouw. Iedereen kan overal naar binnen lopen, behalve bij het opleidingsinstituut van ASML en de ruimte van Facebook-eigenaar Meta, omdat zij geen informatie over hun productieproces willen delen. Studenten van Avans en Fontys moeten in de open hal een boterham kunnen eten met bestuurders van bedrijven. Over tien, twintig of dertig jaar, zegt Steenbakkers, moet hier worden gesproken over „BSML of CSML”, een bedrijf dat in navolging van ASML spectaculair groeitt.
Tijdens de rondleiding klopt Steenbakkers op het raam van een lokaal. Hij begroet de voormalig bestuurder van een grote toeleverancier van ASML, die studenten een introductie geeft in de hightechindustrie. Op de campus zijn vooral mbo’ers te vinden, die volgens de gemeente Eindhoven zo’n zestig procent van de verwachte 72.000 extra arbeidsplaatsen tot 2040 in de Brainportregio rondom Eindhoven moeten opvullen. Die groei is dus niet alleen afhankelijk van de komst van expats, benadrukt de wethouder.
Brabantse lobby
Steenbakkers was vorig jaar betrokken bij de Brabantse lobby om ASML in Nederland te houden. De wereldleider in de productie van chipmachines dreigde met vertrek als het bedrijf niet binnen de landsgrenzen kon uitbreiden. Het kabinet reageerde daarop door onder de noemer Operatie Beethoven 2,5 miljard euro te beloven aan regio Eindhoven. Resultaat daarvan was dat ASML ervoor koos om, op zeven kilometer van zijn terrein in Veldhoven, uit te breiden op BIC in Eindhoven. Op de campus in het noordwesten van de stad moeten over vijf jaar twintigduizend extra arbeidsplaatsen voor ASML zijn.
Door ook het campusdeel dat al in bedrijf is te kopen, heeft de gemeente Eindhoven invloed op de volledige toekomstige campus. Op grond die al van de gemeente is begint dit jaar de bouw van het tweede campusdeel, dat verpacht wordt en ruim twee keer zo groot is als het geel-groene gebouw. Daarna volgt, eveneens op gemeentegrond, de uitbreiding van pachter ASML. Die zal dan tot wel tien keer zo groot zijn als nu het geval is.

Daarmee moet BIC de grote broer worden van de bekendere High Tech Campus (HTC). Die staat bekend als de slimste vierkante kilometer van Europa, vanwege de technologische innovaties die daar ontstaan. Onder andere Philips, ASML, Intel en chipmaker NXP hebben er een vestiging. Vier jaar geleden was toenmalig burgemeester John Jorritsma van Eindhoven woedend dat de HTC in handen viel van het Singaporese staatsfonds GIC. De angst was dat Singapore strategische technologische informatie zou doorspelen aan China. In de nasleep van de omstreden overname trad de nieuwe Vifo-wet in werking, die betere screening van kopers van zulke campussen vereist.
In het geval van BIC is het de gemeente wel gelukt om de campus uit buitenlandse handen te houden. „Het is niet slim als patenten zomaar zichtbaar zijn”, zegt Steenbakkers, die de gemeente ziet als „hoeder” van zulke technologische infrastructuur. „Dit soort campussen zijn heel belangrijk voor de toekomst, voor onze kinderen en kleinkinderen. Daar willen we controle over hebben, zeker gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen. Kijk naar Trump, naar China. Waar is Europa? Ik denk dat Europa en Nederland lang naïef zijn geweest.”
