Vrouwelijke rolmodellen – uit de sportwereld en daarbuiten – reageren positief en soms zelfs ontroerd op de benoeming van de Zimbabweaanse oud-topzwemster Kirsty Coventry als nieuwe voorzitter van het IOC. „Al zal ze er nog een zware dobber aan krijgen in die door mannen gedomineerde topsportwereld.”
Francine Niyonsaba, atlete uit Burundi, won olympisch zilver op de 800 meter in 2016 en zilver op het WK in 2017:
„Het is geweldig om een Afrikaanse leider bij het IOC te hebben. Geen Afrikaan heeft zo veel olympische medailles gewonnen als Coventry. En om dat te bereiken moet je ontzettend veel doorzettingsvermogen en geloof in jezelf hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze die kwaliteiten gaat inzetten als IOC-voorzitter. En dat ze een rolmodel zal zijn voor Afrikaanse vrouwen en meisjes, die een grote achterstand hebben op westerse vrouwen en meisjes. You need to see it to be it.”
Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax:
„Dit is een belangrijke stap in de richting van gendergelijkheid binnen de sportwereld. Het IOC profileert zich als voorvechter van diversiteit en inclusie en handelt nu naar de eigen waarden, zelfs in de eigen bestuursstructuren, op het hoogste niveau, daar waar je het verschil kunt maken. De keuze voor een vrouw is dus niet alleen symbolisch. Het is een krachtig signaal voor vrouwen en mannen wereldwijd dat er iets doorbroken moet worden als het om gendergelijkheid gaat. Coventry zal een rolmodel zijn, voor sporters, bestuurders en jonge talenten. Ze zal het systeem in positieve zin veranderen.”
Micky Lawler, topbestuurder in de internationale sport, jarenlang in het tennis en sinds vorig jaar in het basketbal:
„Het zou niet moeten uitmaken, een mannelijke of vrouwelijke IOC-voorzitter, maar ik geef toe dat het aantal vrouwelijke bestuurders in de sport nog altijd ver achterloopt bij de mannen. Dus zo bezien is het heel goed dat een vrouw nu aan het roer komt. De afgelopen dagen las ik dat de IOC-verkiezing door geheimzinnigheid en gebrek aan transparantie omgeven was, dus Coventry heeft nog veel te doen.”
Anneke van Zanen, voorzitter NOC*NSF en onlangs gekozen tot bestuurslid van het Europees Olympisch Comité:
„Het mooie is dat Coventry maar één stemronde nodig had om voorzitter te worden. Dat betekent dat ze veel draagvlak heeft binnen de olympische beweging. Heel belangrijk, want dan kan ze grote stappen zetten. Ik heb haar onlangs bij een bijeenkomst in Frankfurt gesproken, en ze vertelde dat gendergelijkheid in de olympische beweging voor haar een prioriteit is. Die snelle uitslag zal haar een enorme boost geven om de grote schoenen van voorganger Thomas Bach te vullen. Bach heeft ervoor gezorgd dat sport veel meer als instrument wordt ingezet om maatschappelijke verandering af te dwingen. Mensen verbinden en gezonder maken via sport – ik hoop dat zij die lijn gaat volgen. De grootste uitdaging wordt om de olympische familie bij elkaar te houden in een tijd van oorlog. Je wilt voorkomen dat een land als Rusland zich gaat afscheiden, waardoor sporters uit dat land geen kans meer krijgen mee te doen, al is het onder neutrale vlag.”
Lees ook
interview met Kirsty Coventry. ‘Het is belangrijk dat sporters als Caster Semenya beter beschermd worden’
Hedy d’Ancona, mede-oprichter van Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) en feministisch maandblad Opzij, en oud-minister en oud-staatssecretaris:
„Wat leuk zeg, een vrouwelijke voorzitter in een mannenbolwerk! De eerste vrouw in 120 jaar, toch? Dat is iets om een ballon voor te laten opstijgen. De benoeming is meer dan symbolisch, omdat het zo’n zichtbare functie is. Al zal ze er nog een zware dobber aan krijgen in die door mannen gedomineerde topsportwereld. Ik las ergens dat Coventry het beleid van haar voorganger Thomas Bach wil continueren. Dat kan ze met electorale bedoelingen hebben gezegd, maar ik hoop dat ze snel op zoek gaat naar de onrechtvaardige verschillen in de sport. Nu kwalificeer ik deze benoeming als een mijlpaaltje. Als Coventry het verschil gaat maken met haar beleid wordt het een mijlpaal.”
Vera Pauw, een van de pioniers in het vrouwenvoetbal, die meerdere bestuursfuncties bekleedde bij de UEFA en FIFA:
„Ik moest ervan huilen: een vrouw aan het roer van de grootste sportorganisatie ter wereld. Ongelooflijk. Dat geeft aan dat vrouwen in de sport een gelijkwaardige plek hebben gekregen.”
Emma Lok, directeur WOMEN Inc., een organisatie die zich hardmaakt voor gelijke kansen voor vrouwen in Nederland:
„In allerlei besluitvormende organen is er een ondervertegenwoordiging van vrouwen. Deze benoeming geeft een belangrijk signaal af naar andere organisaties, niet alleen in de sport. De ervaring leert – bijvoorbeeld in de politiek – dat vrouwen op mooie posities oog hebben voor het perspectief van vrouwen door hun eigen ervaringen. Maar het is niet gezegd dat Coventry zich, omdat ze vrouw is, gaat inzetten voor gelijke kansen voor vrouwen in de sport, al hoop ik dat natuurlijk wel. En ook is niet duidelijk of ze rekening zal houden met álle vrouwen, ongeacht hun afkomst, huidskleur of seksuele oriëntatie.”
Liesbeth Zegveld, mensenrechtenadvocaat:
Vrouwen geven een andere vorm aan leiderschap. Minder haantjesgedrag, meer samenwerking. Dat is voor iedereen goed, mannen én vrouwen. De wereld heeft dringend behoefte aan verbindend leiderschap. Haar benoeming zal tot meer beheersing leiden en haar stem zal verder reiken dan de sport.”
