In een week tijd doodde Israël bijna 600 Palestijnen in Gaza

Na een nacht van opnieuw hevige Israëlische bombardementen daalden donderdag flyers uit de lucht op Gaza neer. De Palestijnse bevolking wordt daarin opgeroepen om na het tijdelijke bestand „mee te werken” voordat het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump voor hun „gedwongen ontheemding” wordt uitgevoerd.

„De wereldkaart zal niet veranderen als de gehele bevolking van Gaza verdwijnt, en niemand zal met jullie meevoelen of naar jullie vragen”, staat er in het Arabisch op de flyers, die ook vorige maand al eens werden gedropt door het Israëlische leger.

Deze week heeft Israël het broze bestand met Hamas opgeblazen met hevige luchtaanvallen op Gaza en een hernieuwde invasie. Israël lijkt zich daarbij gesterkt te voelen door de Amerikaanse president Trump. Vorige maand zei Trump dat hij Gaza wil ontdoen van de Palestijnse bevolking om het te veranderen in een „Rivièra van het Midden-Oosten”. Deze oproep tot etnische zuivering kon rekenen op internationale veroordeling.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere politici reageerden evenwel enthousiast. Zowel minister Israel Katz (Defensie) als zijn ambtgenoot Bezalel Smotrich (Justitie) opperden de oprichting van een speciale dienst voor de migratie van Palestijnen naar andere landen. Eerder deze maand kwamen de Arabische buurlanden van Israël in reactie op Trump met een plan voor een – kostbare en gefaseerde – wederopbouw van Gaza waarbij de Palestijnse bevolking in Gaza zou blijven.

Maar sinds deze week is de wederopbouw van Gaza opnieuw ver weg. In de derde en laatste fase van het op 15 januari gesloten bestand zou er over wederopbouw gesproken worden, maar zelfs fase twee is nooit bereikt. Die had volgens de afspraken moeten bestaan uit de volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza, een ‘duurzaam’ staakt-het-vuren en de vrijlating van door Hamas vastgehouden levende en gedode Israëliërs, in ruil voor Palestijnen uit Israëlische gevangenissen.

Wekenlang stelde Israël de onderhandelingen over fase twee uit. Ondertussen probeerde het Hamas te bewegen tot acceptatie van een Amerikaans-Israëlisch plan voor een verlengde eerste fase en de vrijlating van gijzelaars – zonder de voor Hamas fundamentele elementen uit fase twee. Maandagnacht maakte Israël met een bommenregen op Gaza definitief een eind aan het toch al wankele bestand.

Palestijnen verzamelen zich rond de lichamen van omgekomen familieleden na Israëlische nachtelijke luchtaanvallen in het noorden van de Gazastrook.
Foto Haitham Imad/EPA
Ontheemde Palestijnen uit het noorden van Gaza-Stad zetten hun tenten op in het stadscentrum, , nadat het Israëlische leger een evacuatiebevel had uitgevaardigd voor de noordelijke gebieden van de stad.
Foto Haitham Imad/EPA

De muren begonnen te schudden

De 21-jarige Mona al-Bawab kent al haar hele leven het geluid van bombardementen, maar deze keer was anders. Toen de Israëlische luchtaanvallen op Gaza maandagnacht in hevigheid toenamen, schuilde ze met haar familie thuis, in Gaza-Stad. De muren en de grond begonnen te schudden en minuten voelden als uren, vertelt Al-Bawab telefonisch.

„Ieder moment dacht ik dat het ons laatste zou zijn. Uiteindelijk kwam de dood niet voor ons, maar voor de buren.” Nadat er van buiten geschreeuw had geklonken, ontdekten Al-Bawab en haar familieleden dat het huis van de buren was veranderd in puin. „In een oogwenk was alles verdwenen. Mensen snelden toe om te zoeken naar overlevenden, maar die waren er niet.”

Systematische verwoesting

In een televisietoespraak op dinsdagavond zei de Israëlische premier dat de bombardementen „slechts het begin” waren, en dat onderhandelingen voortaan enkel zouden plaatsvinden „onder vuur”. Israël zal steeds meer delen van Gaza innemen en annexeren als Hamas de gijzelaars niet vrijlaat, stelde Israel Katz op vrijdag.

De nieuw aangestelde legerleider, Eyal Zamir, zegt de „vernietiging van Hamas” te willen voltooien. Die formele doelstelling betekende de afgelopen anderhalf jaar een systematische verwoesting van de samenleving in Gaza, die door een groeiende groep experts wordt omschreven als genocide.

Hamas is ondertussen verzwakt, maar nog altijd niet verslagen. Donderdag vuurde Hamas voor het eerst sinds maanden raketten af op Israël, volgens de groepering in reactie op de Israëlische aanvallen.

Op woensdag al hervatte het Israëlische leger zijn grondoffensief in het noorden van Gaza, en bezette het opnieuw de ‘Netzarim-corridor’, waarmee het leger de afgelopen anderhalf jaar alle beweging in Gaza van noord naar zuid had gecontroleerd. Tijdens het bestand was de corridor opengesteld voor ontheemden, die konden terugkeerden naar het noorden.

Daarmee is deze week ook vrijwel iedere stap uit fase één van het broze bestand weer teruggedraaid: het toch al nauwelijks aanwezige staakt-het-vuren is definitief voorbij, en er komen voorlopig geen Israëlische en Palestijnse gevangenen meer vrij.

De beperkte hulp die sinds het bestand door Israël tot Gaza werd toegelaten, werd gevolgd door een hernieuwde volledige blokkade sinds 2 maart, inclusief de afsluiting van hulpgoederen, water en elektriciteit en een stop op medische evacuaties naar het buitenland.

Mensen lopen te midden van gebouwen die verwoest zijn door Israëlische lucht- en grondoffensieven in de Gazastrook. De foto is genomen vanuit Israël.
Foto Leo Correa/AP

Nieuwe evacuatiebevelen

Nadat een deel van de Palestijnse bevolking tijdens het bestand was teruggekeerd naar hun grotendeels verwoeste huizen, volgden er deze week nieuwe evacuatiebevelen. Op dinsdagochtend dropte het Israëlische leger flyers met daarop het bevel om onmiddellijk te vertrekken uit gebieden in het noorden en oosten van Gaza. Op donderdag volgde er een evacuatiebevel voor de stad Khan Younis.

„Maar waarheen?”, zegt Mona al-Bawab, die dicht bij een van de aangewezen gebieden woont. „We zijn al eerder vertrokken, op zoek naar schuilplaatsen waarvan we dachten dat die veilig waren, maar die dat niet bleken te zijn.”

Sinds oktober 2023 heeft Israël – via flyers, telefoontjes en drones met luidsprekers – talloze evacuatiebevelen gegeven, waardoor vrijwel de gehele bevolking vaak diverse keren ontheemd is geraakt. De VN-expert voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, noemt het gebruik van deze evacuatiebevelen „humanitaire camouflage” waarmee mensenrechtenschendingen worden verbloemd.

In een recent rapport stelt de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq dat de evacuatiebevelen, door „de gedwongen verplaatsing van de burgerbevolking van Gaza en de vernietiging van hun fysieke en sociale gemeenschappen”, een „kernelement [is] geweest van Israëls genocidale campagne”.

Door de meest recente evacuatiebevelen worden naar schatting ruim dertigduizend mensen geraakt, schrijft OCHA, het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Onder meer in het noordelijke Beit Hanoun en ten oosten van Khan Younis zijn opnieuw Palestijnen ontheemd geraakt.

De Israëlische aanvallen hebben volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid sinds de hervatting van de oorlog geresulteerd in bijna zeshonderd doden en honderden gewonden. Onder de doden zijn tweehonderd kinderen.

„Het eerste wat ik moest doen nadat de eerste gewonden waren binnengekomen, was een ongeveer driejarig meisje met scherfwonden aan haar hoofd doodverklaren”, zegt de Amerikaanse traumachirurg Feroze Sidhwa telefonisch vanuit het Nasser-ziekenhuis in de Zuid-Gazaanse stad Khan Younis, waar hij deze maand als vrijwilliger voor de organisatie MedGlobal werkt.

Een operatie die daarop volgde betrof een andere driejarige met een bomscherf in haar wang en hersenen. De 29-jarige moeder van drie kinderen en een 6-jarige die hij daarna opereerde aan zeer zware verwondingen, overleden later op de intensive care, waar niet genoeg hulpmiddelen zijn.

Daarnaast ziet Sidhwa ondervoeding bij veel gewonden die binnenkomen in het Nasser-ziekenhuis. Dat bemoeilijkt hun herstel en maakt het „vrijwel onmogelijk om succesvol te opereren”.

In het mortuarium bij het Nasser-ziekenhuis zochten Palestijnen deze week naar familieleden. Op een video van dinsdag, die door NRC kon worden geverifieerd, is een vader te zien die stellingen met in doeken gewikkelde doden afgaat. Een voor een tilt hij de lappen op, tot hij, onder een roze deken, het gezicht van zijn kind herkent.

Een man rouwt bij het lichaam van zijn kind in het mortuarium van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis.
Foto Mohammad Jahjouh/AP