Op de luchthaven van Wenen huurde ik een auto. Op de snelweg zag ik de buitenspiegel aan mijn kant loszitten. Bij een Raststätte nam ik de schade op. Die viel niet mee. De spiegel bungelde aan een zijden draad, het kabeltje voor de elektrische verstelling.
Deus ex machina: drie Tsjechen in een oud VW-busje schoten te hulp. Gingen ze ver in. Nadat het niet was gelukt de spiegelunit vast te klikken, haalden ze er gereedschap bij. Na een halfuur vertwijfeld onbeholpen toezien, men sprak alleen Tsjechisch, zat het onderdeel weer als gegoten. Mijn helpers hoefden geen beloning, knikten vriendelijk, en vervolgden hun weg.
In elke nieuwe Skoda moet ik sindsdien aan die mannen denken, hun nederige inzet voor de ander. Dit merk dient navenant prettige mensen met betaalbare, ruime en goede auto’s vol schrandere praktische vondsten. Paraplu in de deuren, ijskrabber in tankklepje of achterklep, briljante klemmetjes en hangertjes voor je bagage, al die slimmigheid verguld met de hartstochtelijke strijdkreet Simply clever.
Zoom in voor alle details van de Skoda Elroq 85
Klik op de punten voor uitleg over de details
Alleen de naamgeving van Skoda-suv’s gaat alle perken te buiten. Kodiaq voor de grootste is te volgen, beer van een auto. Maar Enyaq voor de elektro-suv? Karoq en Kamiq voor de kleinere modellen? En waarom Elroq voor een met zestien centimeter ingekorte Enyaq? Zoiets schaapachtigs doe je toch geen Tolkien-naam aan? Elroq klinkt als Balrog, een monster uit In de ban van de Ring. Toe nou, Skoda. De bestuurder zal Harm heten, geen vlieg kwaad doen, drie leuke dochters hebben, simply dankbaar zijn voor zijn geluk. Goed zo, bij Skoda moeten ze het van die types hebben. Je vangt ze niet met Enyaqs van 68.000 euro die bij deze fabrikant het sociologische kompas heel even de verkeerde kant op lieten wijzen.
De Tsjechen zijn weer terug bij hun roots van veel voor weinig. Harm gaat in zijn afgehakte Enyaq zijn mooiste jaren tegemoet. De Elroq levert enige bagageruimte in maar de wielbasis bleef gelijk, waardoor de geweldige zitruimte van de Enyaq behouden bleef. Voor een concurrerende 42.990 euro rijdt Harm de testauto met een netto accucapaciteit van 77 kWh en voor die prijs zijn stuur en stoelen knus verwarmd. Je hebt hem trouwens al voor 35 mille, voor zo’n royale auto uitverkoop. Dan heeft hij wel een veel kleinere accu die je alleen moet nemen als je weinig rijdt, want superzuinig is de Skoda niet. Hoewel het winterweer niet meehielp is een testverbruik van 21 kWh op honderd kilometer teleurstellend. Een Tesla Model Y draait ook ’s winters de hand niet om voor 16 en zelfs een eerdere test-Enyaq was spaarzamer. Met een reëel bereik van 400 kilometer presteert de Skoda niet meer dan gemiddeld en dat geldt ook voor een snellaadtijd tot 175 kW, waar nauwelijks duurdere concurrenten 250 kW en meer aantikken.
Staaltjes van doordachtheid
Anderzijds zal het de Nederlandse leasewerknemer worst zijn met een dagelijks kilometergemiddelde van 38 kilometer. De Elroq is op zijn manier een doorbraakauto. Alle plussen en minnen daargelaten zie je de prijzen in de elektrische middenklasse ook bij Skoda nu snel dalen naar niveaus waar vroeger vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor zaten. Na de afbouw voor subsidie-instrumenten voor EV’s nemen aanbieders zelf pro-actief de financiële drempels weg, natuurlijk ook met de gevaarlijke Chinese concurrentie in gedachten.

Interieur als in de Skoda Enyaq; klein scherm voor het meterhuis, groot scherm voor de multimedia.


Foto’s Merlijn Doomernik
Om die het hoofd te bieden moet je echt het verschil maken. Dat doet de Skoda met een paar meesterlijke staaltjes van doordachtheid. Simply Clever met hoofdletters is het bagagenet onder de hoedenplank voor de laadkabel, die je zo niet noodgedwongen onder je vakantiekoffers hoeft te begraven in een onbereikbaar hol onder de laadvloer. Top zijn de stuurpositie en het stuur zelf, mooi van formaat en prettig rond, alleen de onderkant een beetje afgeplat. Je kunt de in hoogte en diepte verstelbare stuurkolom BMW-achtig ver naar je toe trekken, zodat je in een ontspannen houding zit en stuurt. Manco’s zijn er ook. De deurklink binnen, soort designgespje, zit te dicht op het deurpaneel, waardoor je je vingers er moeilijk achter krijgt. Hetzelfde geldt voor de handgreep waarmee je de deur dichttrekt. Die zit niet heel grijpvriendelijk als een soort opstaande rand tegen de armleuning aangeplakt ter hoogte van het bedieningscluster voor ramen en spiegels. Verder hoort de optionele warmtepomp van 1.090 euro er standaard op te zitten. Maar als ze hem nog ietsje efficiënter maken is deze fijne auto af.
