Turkije houdt 37 verdachten aan vanwege online uitlatingen over arrestatie oppositieleider

Turkse autoriteiten hebben 37 mensen aangehouden voor het plaatsen van „provocerende berichten die aanzetten tot misdaad en haat” naar aanleiding van de arrestatie van oppositieleider en burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu op woensdag. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Ali Yerlikaya, donderdagochtend bekendgemaakt. Ondanks een demonstratieverbod gingen woensdagavond ook duizenden mensen de straat op om te protesteren.

Volgens de minister werden in minder dan 24 uur na Imamoglu’s arrestatie 18,6 miljoen berichten over hem gedeeld. In totaal identificeerden de autoriteiten 261 accounts, waarvan 62 zich in het buitenland bevinden, die „het publiek aanzetten tot haat”, aldus Yerlikaya. Ook zouden de berichten „aanzetten tot het plegen van een misdrijf”. Volgens de minister „wordt nog steeds gewerkt aan de arrestatie van de overige verdachten”.

Burgemeester Imamoglu, de grootste rivaal van de zittende president Recep Tayyip Erdogan, werd woensdag opgepakt. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en terrorisme. Naast Imamoglu werden zo’n honderd anderen gearresteerd, onder wie burgemeesters, ambtenaren en journalisten. Imamoglu zou komende zondag tot presidentskandidaat voor oppositiepartij CHP worden gekozen.

Demonstraties

Zowel nationaal als internationaal wordt ervan uitgegaan dat Imamoglu’s arrestatie niet los staat van politieke overwegingen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat „respect voor constitutionele principes een fundamentele voorwaarde voor een functionerende democratie is”.

Vanwege de arrestatie van Imamoglu gingen woensdagavond duizenden mensen in heel Turkije de straat op om te protesteren, ondanks een demonstratieverbod van vier dagen. „Dit is geen democratie. Het is een schijnvertoning van democratie”, zei een demonstrant tegen de Europese televisie-nieuwszender Euronews.

Volgens de democratie-index, samengesteld door mediabedrijf The Economist Group, die het democratische gehalte van landen rangschikt, stond Turkije in 2024 op plek 103 van 167 en scoorde het land een vier uit tien. Daarmee wordt het land niet als democratie gezien, maar als ‘hybride regime’.


Lees ook

Erdogan schakelt tegenmacht bij voorbaat uit met arrestatie oppositieleider

Aanhangers van Imamoglu demonstreren in Istanbul tegenover een politiebarricade. Foto Yasin Akgul/AFP