Poetinkenner: ‘Rusland wil een ​​nieuw evenwicht creëren op het oude continent’

Velina Tchakarova begrijpt de mentaliteit van de Russen bij onderhandelingen. Ze kent de Russische onderhandelingstactieken met het Westen, vertelt ze online vanuit haar werkkamer in Hinterbrühl, nabij Wenen. Ze draaien om drie basisregels:

1. Eis het maximum, vraag niet.

2. Stel ultimatums.

3. Geef nooit terrein prijs – er is altijd wel iemand in het Westen die bereid is iets te bieden. En uiteindelijk heb je een derde of zelfs de helft van iets dat je eerst niet had.

Tchakarova heeft zich als expert in strategische toekomstvisie gespecialiseerd in de langetermijnstrategie van Vladimir Poetin. Ze heeft in Oostenrijk haar eigen denktank, FACE, opgericht. Daarvoor was ze directeur van het Oostenrijkse Instituut voor Europese en veiligheidsvraagstukken AIES.

Tchakarova spreekt Russisch en leest de Russische media. Ze is 45 jaar geleden geboren en getogen in Bulgarije, toen het land nog deel uitmaakte van het Sovjetblok. „Rusland voert oorlogen en militaire conflicten zonder enig respect voor menselijke verliezen. Voor Moskou staan de geopolitieke doelen voorop.”

De Amerikanen zullen de Russische tactieken ondervinden. Beide landen praten met elkaar over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Het roept de vraag op: hoe onderhandelen de Russen en wat willen ze?

Velina Tchakarova
Foto Roland Ferrigato

Gaat Moskou akkoord met een staakt-het-vuren en wat wint Rusland ermee?

„Rusland is bereid tot een staakt-het-vuren als een tactische zet. Om tijd te winnen, zijn troepen aan te vullen, zijn economie te versterken en zijn wereldwijde diplomatieke invloed te vergroten. Rusland zal aansturen op een staakt-het-vuren zonder bindende vredesvoorwaarden. En tijdelijk. Moskou zal zijn plannen om de oorlog op lange termijn voort te zetten niet opgeven. Rusland streeft naar de volledige onderwerping van Oekraïne. Dit betekent dat met een staakt-het-vuren in 2025-2027 de oorlog na 2028-2030 wordt voortgezet wanneer Moskou dit nodig acht.”

„Een echt vredesakkoord is onwaarschijnlijk. Tenzij Rusland belangrijke eisen binnenhaalt: geen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, geen Amerikaanse troepen in Oekraïne, erkenning van alle bezette gebieden en terugtrekking van de NAVO naar de grenzen van 1997.”

Rusland zegt geen afstand te doen van de bezette gebieden. Het aast zelfs op het volledig bezitten van de Oekraïense provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson, terwijl het deze gebieden niet volledig in handen heeft. Is Moskou bereid concessies te doen?

„Slechts op één punt. Bij de wederopbouw van Oekraïne zijn de financiële beperkingen een groot probleem. Rusland begrijpt dat het nooit de ongeveer 300 miljard euro aan Russische tegoeden die Brussel heeft bevroren, terugkrijgt. Ze zullen Trump aanbieden deze activa te gebruiken voor de Oekraïense wederopbouw. Moskou gaat dit proberen te verkopen als winst voor Trump, het draait in zijn wereld van deals om geld.”

Is het belangrijker voor Rusland dat de VS hun sancties beëindigen en dat het geaccepteerd wordt als wereldleider dan concessies doen aan Kyiv?

„In Saoedi-Arabië gingen de onderhandelingen primair over de toekomstige relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. Oekraïne is een onderdeel daarvan. De Russische aanpak bestaat uit twee lagen. Een laag draait erom de wereld te laten zien dat ze niet geïsoleerd zijn en op gelijke voet staan met de VS en China. De andere laag kent een revisionistische en imperialistische kijk op de omgeving en de drang om die te controleren en te onderwerpen. Rusland is erop uit om de Europese veiligheidsorde van na de Koude Oorlog te vernietigen, omdat deze orde niet de Russische belangen dient.”

Hoe past Oekraïne in deze tweede laag? Zonder Oekraïne is Rusland geen imperium, vinden haviken in het Kremlin.

„Met de onderwerping van Oekraïne verandert Rusland zijn geopolitieke en economische gewicht binnen Europa. Economisch, door grondstoffen in Oekraïne in handen te hebben. Het zal de verhoudingen in het Zwarte Zeegebied veranderen. Als het Oekraïne verovert zit het dieper in Europa, aan de grens met Roemenië, Hongarije en Polen, dat grenst aan de Russische exclave Kaliningrad. Rusland is niet van plan Frankrijk of Duitsland aan te vallen. Dat is niet nodig. Het gaat erom een ​​nieuw evenwicht te creëren op het oude continent. Om te laten zien wie militaire spierballen heeft en wie ze wil gebruiken. Moskou denkt alleen in termen van militaire middelen.”

„Rusland is met zijn invasie op 24 februari 2022 bewust een oorlog begonnen tegen de Europese veiligheidsorde. Het Kremlin had het plan om in drie dagen Oekraïne te onderwerpen. Toen ze zagen dat dit niet lukte, schakelden ze over op een lange oorlog. Het toont de bereidheid van Rusland om te blijven vechten. Het is de Russische agenda voor de komende acht, tien, twaalf jaar. Ik verwacht daarom geen duurzame vrede.”

Om Oekraïne veiligheidsgaranties te bieden denken westerse landen aan het sturen van Europese troepen. Accepteert het Kremlin dit?

„Nou, dat is nooit eerder getest. We moeten niet uitgaan van aannames. We hebben de afgelopen drie jaar gezien dat veel aannames van westerse veiligheids- en militaire analisten niet klopten. Dat was het geval bij de levering van langeafstandswapensystemen en F16’s aan Oekraïne. Daarmee zouden Russische rode lijnen worden overschreden. We weten niet eens welke rode lijnen Poetin heeft. We stellen zelf denkbeeldige rode lijnen vast die niet stroken met de realiteit.”

Het is een zeer chaotische fase in de internationale betrekkingen, ziet ook Tchakarova. De Verenigde Staten vallen openlijk Europa af, Trump zet Volodymyr Zelensky onder druk en Washington stemde tegen een VN-resolutie tegen de Russische agressie in Oekraïne. China roert zich in de Stille Oceaan en de situatie in het Midden-Oosten blijft gespannen.

„We bevinden ons op een kruispunt van vele mondiale en regionale conflicten die tegelijkertijd plaatsvinden. Dit maakt het geopolitieke plaatje erg complex en super onstabiel. Niemand kan momenteel een concreet antwoord geven op de vraag wat voor soort wereldorde we hebben over vijf jaar.”


Lees ook

ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Binnen deze wereldorde vormt China voor de Verenigde Staten de grootste bedreiging. Beijing en Moskou trekken samen op. U en andere experts stellen dat Trump probeert Rusland los te weken van China om dat land te verzwakken en te isoleren op het wereldtoneel. Zal het Kremlin hiervoor vallen?

„De komende twee, drie jaar zal dat niet gebeuren. In Rusland heerst zoveel wantrouwen tegenover het Westen. Het weet dat in democratische samenlevingen regeringen komen en gaan, dus je hebt geen enkele zekerheid over met wie je in de toekomst te maken hebt. De Chinese president Xi Jinping en Poetin hebben de afgelopen tien jaar veel in elkaar geïnvesteerd. Waar deze twee landen het meest naar streven is voorspelbaarheid in een relatie. Ze steunen elkaar in deze chaotische, onstabiele en onzekere periode. Daarnaast is er de internationale orde. Ze staan niet toe ​​dat de VS de wereld overheersen en de spelregels opleggen. Daarom trekken ze samen op om de door de VS gedomineerde orde te ondermijnen.”

Terwijl Trump Rusland paait, belden Poetin en Xi Jinping met elkaar om aan de buitenwereld hun goede relatie te tonen. Hoe zien China en Rusland elkaar?

„Als gelijkwaardig. Het westerse verhaal bagatelliseert deze relatie door te beweren dat Rusland de junior partner is van China. Rusland is inderdaad economisch zwakker en is afhankelijk van China voor de olie- en gasexport, het verkrijgen van technologie en het omzeilen van westerse sancties. Ik bekijk het van een andere kant. Beijing heeft Rusland nodig om toegang te krijgen tot grondstoffen in het Noordpoolgebied. Als enige Arctische natie is Rusland geen lid van de NAVO. China is altijd bang dat het niet genoeg grondstoffen kan veiligstellen.”

Europa en de VS drijven uit elkaar. Beoogd bondskanselier Friedrich Merz roept op tot onafhankelijkheid van Washington. Poetin heeft altijd een ontkoppeling tussen Europa en de VS gewild. Krijgt de Russische president zijn zin?

„Zeker, maar tegen welke prijs? Laten we de immense Russische verliezen in Oekraïne niet wegwuiven. Geen enkel democratisch land in Europa wil ooit zo’n prijs betalen.”


Lees ook

over de Europese plannen voor vrede in Oekraïne

Deelnemers aan de top in Londen. Vooraan premier Starmer, president Zelensky, premier Tusk (Polen). Op de tweede rij zichtbaar: EU-Commissievoorzitter Von der Leyen, EU-Raadsvoorzitter Antonio Costa, Premier Trudeau (Canada), interim-president Bolojan (Roemenië). Op de derde rij: bondskanselier Scholz, premier Gahr Store (Noorwegen), premier Fiala (Tsjechië), premier Meloni (Italië).