EU heft groot deel sancties tegen Syrië op

De Europese Unie heeft maandag besloten een groot deel van de sancties die tijdens de burgeroorlog in Syrië aan het land zijn opgelegd, op te heffen. Dat meldt de Europese Raad. Het besluit is volgens de instantie onderdeel van „inspanningen om een inclusieve politieke transitie in Syrië te ondersteunen en bij te dragen aan een snel economisch herstel”.

Alle sancties die rustten op de energie- en transportsectoren worden opgeheven. Verder worden vijf Syrische banken van de lijst gehaald die bepaalde dat de tegoeden van die banken bevroren moesten worden. Ook wordt het lidstaten weer toegestaan om geldstromen te laten verlopen via de Syrische Centrale Bank.

De sancties die waren ingevoerd als instrument tegen (personen uit de kring van) de voormalige president Bashar al-Assad, blijven wel staan. De Europese Raad schrijft dat de val van dat regime „het begin van een nieuw tijdperk van hoop voor het Syrische volk” markeert. „Alle Syriërs, zowel in het land als in de diaspora, moeten de kans krijgen om deel te nemen aan de wederopbouw van hun land.”

Bij de eerste aankondiging van de opheffing van de sancties, eind januari, waren Europese leiders nog terughoudend in hun enthousiasme. EU-buitenlandchef Kaja Kallas zei dat de toekomst van Syrië „fragiel, maar hoopvol” is, en dat „wanneer het regime goede stappen zet, wij dat ook willen doen”. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), benadrukte dat sancties indien nodig ook opnieuw van kracht kunnen worden, „als het regime een afslag neemt die wij niet willen”.

Koerdische groepen

In de Syrische hoofdstad Damascus begint dinsdag een conferentie waarop duizenden Syriërs bij elkaar komen voor een „nationale dialoog”. Initiatief voor het evenement ligt bij de beweging die Assad omverwierp, onder leiding van Ahmed al-Sharaa. Op de conferentie moeten aanbevelingen worden gedaan voor een constitutionele verklaring, een interim-rechtssysteem en een plan voor „institutionele hervormingen”, schrijft persbureau Reuters.

De conferentie is op uitnodiging. Meerdere Koerdische groepen hebben geen uitnodiging gekregen. De Syrische Democratische Eenheden (SDF), een groep die nog altijd door de Verenigde Staten gesteund wordt, mogen er bijvoorbeeld niet bij zijn.


Lees ook

Wordt Syrië weer een geliefde vakantiebestemming nu Assad is gevallen?

Op deze luchtfoto is de citadel van Aleppo te zien. De citadel en de omgeving zijn ernstig beschadigd geraakt in de Syrische burgeroorlog.