In de Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft president Volodymyr Zelensky maandagochtend een dozijn Europese leiders verwelkomd op het treinstation voor een ‘Steuntop voor Oekraïne’. Deze maandag markeert dat het drie jaar geleden is sinds de Russische invasie, die miljoenen Oekraïners op de vlucht joeg. De politici arriveerden per trein omdat nog steeds geen commerciële vluchten mogelijk zijn naar Oekraïne. Rusland voert dagelijks luchtaanvallen uit.
„In deze strijd voor overleving staat niet alleen het lot van Oekraïne op het spel. Het is het lot van Europa”, schreef Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op sociale media. Ze kondigde ook een steunbetaling aan van 3,5 miljard euro die in maart aan Oekraïne wordt overgemaakt. Dat bedrag lijkt niet geheel nieuw, maar een onderdeel van een vorig jaar toegezegd bedrag van 50 miljard euro ter ondersteuning van de Oekraïense staat.
Europa nam een zestiende sanctiepakket aan tegen Rusland. Ze zijn gericht tegen de Russische economie, die de oorlogsindustrie draaiende houdt. Doelwit zijn onder meer de Russische schaduwvloot en aluminiumimport. Het Kremlin heeft volgens persbureau Reuters maandag verbolgen gereageerd: “De Europese aanpak contrasteert met onze vredesinspanningen met de Amerikanen”.
Lees ook
Zelensky zegt dat hij bereid is af te treden, als dat de prijs is voor vrede in Oekraïne
De Canadese premier Justin Trudeau wordt omhelst door Andri Jermak, het hoofd van de presidentiële staf van Volodymyr Zelensky. Foto Gleb Garanich / ReutersDe Deense premier Mette Frederiksen met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha op het treinstation in Kyiv. Foto Gleb Garanich / ReutersOok de IJslandse premier Kristrun Frostadottir is in Kyiv. Foto Gleb Garanich / ReutersHier komt ook de Noorse premier Jonas Gahr Store (midden) aan in Kyiv voor de top met Europese leiders.Foto Javad Parsa / NTB Scanpix / APDe Zweedse premier Ulf Kristersson arriveert op een centraal station van de Oekraïense hoofdstad.Foto Gleb Garanich / ReutersDe Deense minister van Defensie Troels Lund Poulsen stapt uit een trein.Foto Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
Onzeker
De steunbetuiging van bondgenoten is op deze dag extra belangrijk voor Oekraïne. Nu de Verenigde Staten lijken aan te sturen op een vlug staakt-het-vuren met Rusland, terwijl Europa of Oekraïne aan de zijlijn staan in de gesprekken, staat het belaagde land er onzeker voor. Kyiv wil niets liever dan vrede – maar wel een duurzame vrede met stevige veiligheidsgaranties om een heropvlamming van de Russische agressie te voorkomen.
Achter de schermen wordt in Kyiv met de Amerikanen overlegd over wat de ‘mineralendeal’ is gaan heten – een overeenkomst die de VS recht geven op Oekraïense staatsinkomsten uit natuurlijke hulpbronnen en logistiek. Trumps team ziet dit als genoegdoening voor eventuele steun die het aan Oekraïne belooft. Over de precieze voorwaarden wordt nog onderhandeld.
In de nacht van zondag op maandag stuurde Rusland volgens de Oekraïense strijdkrachten 185 kamikazedrones naar Oekraïne – 184 drones bereikten hun doelen niet. Tientallen drones bleken dummy’s zonder explosieve lading, 113 werden neergeschoten, zo schrijven de Oekraïense luchtafweertroepen.
Lees ook
Van Barendrecht naar Delhi naar Siberië: hoe vliegtuigonderdelen ondanks sancties toch in Rusland belanden
Liveblog Oorlog in Oekraïne
Europese leiders in Kyiv, derde jaar sinds de Russische invasie
De rechtbank van Amsterdam heeft aangifte gedaan na de intimidatie van een rechter op sociale media. Dat bevestigt de rechtbank aan NRC, na berichtgeving van NOS en AT5. De rechter in kwestie besloot vorige week een streep te zetten door het besluit van de ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) en David van Weel (Justitie, VVD) om drie mannen de toegang tot Nederland te ontzeggen. Zij stonden op het programma van de Ramadan Expo, die dit weekend plaatsvond in Utrecht.
De rechter oordeelde donderdag dat de ministers „onvoldoende deugdelijk” hadden gemotiveerd waarom de komst van de sprekers een gevaar zou zijn voor de openbare orde. Daaropvolgend werden op sociale media de naam en een foto van de rechter gedeeld, en ging ook de naam van zijn echtgenoot rond. De Amsterdamse rechtbank doet aangifte van „in elk geval doxing”, zegt een woordvoeder.
Lees ook
Op de Ramadan Expo 2025 prediken sprekers zalvend, op één na: ‘Dit proberen ze niet bij een Jood’
In een interview met de lokale omroep AT5 zegt de president van de rechtbank van Amsterdam, Bart van Meegen, dat hij het „heel kwalijk” vindt dat mensen zich richten tegen de persoon van de rechter en zijn familie. „Dit mag absoluut niet en kan echt ondermijnend zijn voor het vertrouwen in de rechtspraak, de betreffende collega en zijn familie.”
‘Een zwarte dag’
Asielminister Faber noemde de drie sprekers – Mohammed Hijab, Ali Hammuda en Abu Bakr Zoud – „haatpredikers” die in hun teksten aan „vergoelijking van geweld” doen. Na het besluit de drie toegang tot Nederland te ontzeggen, spande de Dawah-Groep, een van de organisatoren van de Ramadan Expo, een kort geding aan en kreeg daarna gelijk.
Tijdens zijn toespraak in Utrecht roemde Mohammed Hijab de rechter heeft die een streep zette door zijn inreisverbod. Minister Faber sprak na het besluit van de rechter van „een zwarte dag” voor Nederland. „Nou, ik noem het een historische dag”, zei Hijab na het avondgebed in de Jaarbeurs Utrecht, „nu de meest anti-moslimregering in Europa is beteugeld door enige mate van rechtvaardigheid. Ze proberen van alles, ze faalden. En ik weet dat ze nu aandachtig meeluisteren.”
Zei d’r iemand „techkampioen”? Ding, ding, dong, ja, en niet Katy Perry dit keer. Twee jaar geleden voerde Just Eat Takeaway.com (JET) een campagne waarin de Amerikaanse popster in ruim twintig talen de besteldienst bezong, actief onder namen zoals Thuisbezorgd.nl, Menulog.com.au, Lieferando.de en Just-Eat.co.uk. Maandag was het Fabricio Bloisi, de topman van techinvesteerder Prosus, die JET wil overnemen voor 4,1 miljard euro om zo een „Europese techkampioen te vormen”.
Met de overname, die nog goedgekeurd moet worden door toezichthouders, komt een van de weinige Nederlandse techsuccessen in buitenlandse handen. Wat is Prosus eigenlijk voor partij en wat is het van plan met het maaltijdbestelplatform?
1 Wat is Prosus?
Prosus is de investeringstak van het Zuid-Afrikaanse Naspers, een bedrijf dat begin 20ste eeuw zijn oorsprong heeft als krantenuitgever. Prosus is genoteerd aan de Amsterdamse beurs en is eigenlijk met name bekend van één ding: een hele slimme investering in het Chinese internetbedrijf Tencent. In 2001 staken de Zuid-Afrikanen 32 miljoen dollar in wat toen nog een kleine start-up was. Tencent groeide vervolgens gigantisch: het is de maker van de in China onmisbare alles-in-één-app WeChat en het bedrijf achter een aantal razend populaire games. Prosus heeft nog altijd bijna een kwart van Tencent in handen, een belang dat inmiddels zo’n 146 miljard dollar waard is geworden.
Het belang in Tencent vormt de bulk van de bezittingen van Prosus, maar het bedrijf heeft meerdere tech-investeringen gedaan. Het bezit een aantal tweedehandsmarktplaatsen, heeft belangen in betalingsdienstverleners en heeft geld gestoken in online leerplatforms. Ook maaltijdbezorging is geen onbekende branche voor Prosus. Zo bezit het iFood, een Braziliaanse evenknie van Thuisbezorgd. Daarnaast heeft Prosus belangen in Delivery Hero (actief in 70 landen) en het Indiase Swiggy. Ook stak het geld in flitsboodschappendienst Flink.
Vorig jaar stelde Prosus een nieuwe topman aan, Fabricio Bloisi. Hij kreeg de taak om de investeringsmaatschappij breder te maken dan zijn belang in Tencent. Dat hij dat nu met een overname van een besteldienst doet, is niet heel gek: eerder werkte hij bij iFood. Bij zijn aantreden zei Bloisi al dat zijn ervaring in de bestelbranche van pas kon komen bij verdere groeiplannen.
2 Wat gaat er nu met JET gebeuren?
De besteldienst blijft kantoor houden in Amsterdam en zal ook niet van naam veranderen. Ook oprichter en topman Jitse Groen blijft vooralsnog aan het roer, hoewel hij wel zijn aandelen verkoopt – hij houdt naar schatting 311 miljoen euro over aan de deal.
Onder de nieuwe eigenaar moet JET vooral verder groeien in de Europese landen waar het nu al winstgevend is. „Prosus zal agressiever zijn dan wij zelf kunnen”, zei Groen maandagochtend. De maaltijdbezorgingsbranche is een winner takes all-markt waarbij platforms hun marges pas omhoog kunnen krikken als ze de grootste zijn. Daarvoor zijn ze vooral bezig met het werven van klanten door met kortingen te strooien.
In een persbericht noemt JET de „zeer effectieve groeistrategie bij iFood”, die een „blauwdruk” biedt voor de Europese bestelsites. Afgelopen jaar werden er bij iFood 30 procent meer bestellingen geplaatst dan een jaar eerder, bij JET daalde dat juist met 5 procent.
JET heeft ongeveer 10.500 voltijdsbanen. Tegelijkertijd met het overnamenieuws presenteerde het bedrijf zijn jaarresultaten. Vorig jaar kwam de omzet uit op bijna 5,1 miljard euro, bijna 1 procent minder dan een jaar eerder.
Een fietskoerier bij maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl. Foto Ramon van Flymen / ANP
3 Is 4,1 miljard euro veel?
Prosus-topman Bloisi lijkt er wat dubbele gevoelens bij te hebben. „We betalen een goede premie boven op de koers”, zei hij maandag tegen financieel persbureau Bloomberg. „Maar de waardering van Europese bedrijven in het algemeen is een probleem. Veel Europese techbedrijven zouden hoger gewaardeerd moeten worden.” Hij trekt een vergelijking met de Verenigde Staten en China, waar de grootste maaltijdbezorgers ruim 100 miljard dollar waard zijn.
Het bedrag dat Prosus wil neerleggen, komt neer op iets meer dan 20 euro per aandeel. Dat is ruim 60 procent boven de waardering die JET aan de Amsterdamse beurs had voor de aankondiging. Maar het bestelplatform was in 2020 nog fors meer waard: toen bereikte het aandeel een piekwaardering van 100 euro per stuk.
Over onderwaardering kan Prosus zelf meepraten. De investeerder wordt door beleggers gewaardeerd op zo’n 100 miljard euro – minder dus dan alleen zijn belang in Tencent al waard is. Aan alle andere bezittingen van Prosus lijken beleggers daarmee al helemaal geen waarde toe te dichten. Erg enthousiast zijn Prosus-beleggers ook over deze deal niet: het aandeel komt na de aankondiging ruim 7 procent lager uit.
4 Waarom is JET zo veel minder waard geworden?
De Nederlandse besteldienst was vooral aan het begin van de coronapandemie in trek, toen restaurants overal ter wereld halsoverkop over moesten overschakelen op een bezorgmodel. Maar toen na de lockdowns bleek dat consumenten weer snakten naar een avondje uit, vonden beleggers het aandeel een stuk minder aantrekkelijk.
Ook de groeistrategie van het bedrijf speelt een rol. Het bestelplatform werd in 2000 door ondernemer Jitse Groen opgericht als Thuisbezorgd.nl. In de jaren daarna breidde het uit met bestelsites in andere Europese landen, zoals Duitsland, België en Oostenrijk. Groen wilde verder groeien en fuseerde zijn bedrijf begin 2020 met de Britse tegenhanger Just Eat, waarbij hij een overnamebod van nota bene Prosus overtoepte.
Lees ook
Takeaway-topman Jitse Groen: ‘Je kan toch niet meer van ons winnen’
Al een paar maanden later nam het toen net gevormde Just Eat Takeaway zijn volgende stap: het slokte voor ruim 7 miljard dollar de Amerikaanse bezorgdienst Grubhub op. Maar daar ging het mis: Grubhub bleek niet goed in staat om te concurreren met DoorDash en Uber Eats, die in de Verenigde Staten een veel groter marktaandeel hebben.
„Groen heeft zijn bord te vol geschept”, zei een kritische belegger in 2022 tegen NRC. Van de beurswaarde was toen al driekwart verdampt. Onder druk van aandeelhouders zette JET de Amerikaanse tak te koop. Het duurde vervolgens nog ruim twee jaar voordat het lukte Grubhub te verkopen. Eind 2024 werd Grubhub voor een schamele 650 miljoen euro van de hand gedaan. Dat drukte ook de resultaten van het bedrijf, waardoor JET vorig jaar op 1,6 miljard euro verlies uitkwam.
Over de deal met Prosus zegt Groen dat die „voor zover ik weet” niet onder druk van aandeelhouders wordt gedaan. Als de overname doorgaat, is het in elk geval gedaan met de koersdalingen: JET zal dan van de beurs verdwijnen.
Vlak bij het hok van de geiten vliegt een man door de lucht. Hij heeft de schommel zo veel snelheid meegegeven dat de stalen kabels na elke zwaai een horizontale lijn vormen en vervolgens slap komen te hangen als de man heel even, minder dan een seconde, stil lijkt te hangen in de lucht. Tijdens de achterwaartse beweging is zijn blik gericht op de schemerende lucht.
De schommelaar lijkt zo vrij als een vogel, maar is dat niet. „Overal op het terrein hangen camera’s”, vertelt Betty, die vanwege privacyredenen niet met achternaam in de krant wil. „Blinde vlekken zijn er nauwelijks. We weten altijd wie waar loopt.”
Betty werkt al twintig jaar op de locatie van zorgorganisatie Trajectum in Boschoord, aan de rand van het bosrijke natuurgebied Drents-Friese Wold, de laatste jaren als capaciteitsmanager. Op dit terrein wonen in een verzameling lage gebouwen zo’n 220 cliënten. Allemaal hebben ze een verstandelijke beperking en de meesten (ongeveer 120 mensen) zijn ook, zoals het heet, ‘forensisch’: ze zitten hier omdat een rechter hun vanwege een misdrijf bijvoorbeeld tbs of een andere forensische maatregel heeft opgelegd.
Trajectum is de enige instelling in Nederland waar uitsluitend cliënten met het zwaarst mogelijke zorgprofiel zitten: VG7, voor mensen die zeer intensieve begeleiding en behandeling nodig hebben. Ze hebben een sterke gedragsstoornis en een lichte of ernstige verstandelijke beperking. Trajectum behandelt alleen mensen die complexe zorg behoeven.
VG7-zorg is zo’n beetje de duurste zorgvorm. Deze mensen hebben veelal minimaal een-op-eenbegeleiding. Op 220 cliënten werken ongeveer 600 mensen in Boschoord – inclusief koks, portiers en administratief medewerkers. De gemiddelde verblijfsduur in Boschoord is zeker acht jaar.
Een begeleider duwt een trolley met twee koffers met maaltijden.Foto Wouter de Wilde
Vierjarige
Omdat de vergoedingen van de verzekeraar in de regel niet toereikend zijn, maken instellingen verlies op deze vorm van zorg. Dat brengt de toegang tot zorg voor deze groep in gevaar, bracht onderzoekscollectief Spit vorige maand in samenwerking met Trouw en De Groene Amsterdammer aan het licht. Instellingen zijn vanwege de zware financiële last terughoudend met nieuwe opnames van mensen met een VG7-indicatie, waardoor de doorstroom stokt en de wachtlijsten groeien. Sommige organisaties zouden zelfs de bestaande zorg opzeggen, terwijl dat slechts onder zeer strikte voorwaarden is toegestaan.
De cliënten van Trajectum in Boschoord, vertelt Betty, zijn in hun sociaal-emotionele ontwikkeling vaak niet verder dan een vierjarige peuter. Maar ze zitten in volwassen lijven en zullen uiteindelijk weer een plekje moeten vinden in de maatschappij. Zo hebben de VVD-kabinetten onder Mark Rutte, die onder het mom van de ‘participatiesamenleving’ op de zorg bezuinigden, dat bedacht.
De ontwikkelingsachterstand, die volgens Betty voor „99 procent” van de cliënten is toe te schrijven aan een ellendige jeugd, maakte sommigen een makkelijke prooi voor criminele bendes. „Ze zijn vaak op een plek geboren waar weinig liefde en verzorging waren. Dat stapelt zich op: van ellende komt nog meer ellende. Het kon eigenlijk niet goed gaan.”
Mensen met een verstandelijke beperking worden regelmatig ingezet als drugskoerier, of worden eropuit gestuurd om iemand in elkaar te slaan. Als de missie is volbracht en ze daar complimentjes voor krijgen, hebben ze een goed gevoel. De Wit: „Veel van onze cliënten komen niet uit een goed nest. Ze hebben veel over voor wat positieve aandacht.”
Drie picknicktafels bij Trajectum, onder een afdakje. Met een asbak op pootjes.Foto Wouter de Wilde
Koffertje
Even na vijf uur ’s middags duwt een begeleider buiten een trolley met daarop een grote roestvrijstalen pan richting de eetzaal. Naast hem lopen twee cliënten met een geel koffertje. Wie alleen in zijn kamer wil eten, zonder al te veel prikkels, krijgt zijn avondeten in zo’n koffer. De rest eet samen uit de grote pan.
De cliënten weten nog niet wat er in de koffertjes zit. „Ik hoop wat lekkers”, zegt de man, nadat de trolley tot stilstand is gekomen. De vrouw hoopt op kip, mompelt ze. Ze tuurt naar haar voeten. „Of patat”, zegt de man. „Ik hou niet van groente.”
De vrouw heeft geen zin meer om haar koffer zelf te dragen en zet hem op de kar. „Dit duurt te lang hè”, zegt de begeleider tegen haar. „We gaan nu.” Betty verontschuldigt zich voor het oponthoud. „Nee maakt niet úúúít!”, zegt de man. „Dóééééí hoor.” En de trolley begint weer te rollen.
Ik heb nog op een afdeling gewerkt waar op zestig cliënten tien isolatiekamers waren, die altijd vol zaten
Trajectum-bestuurder Dick de Wit heeft decennialange ervaring in de zorgsector en zit ook in het bestuur van de brancheclub Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Gezeten aan een grote vergadertafel vraagt hij zich af of het participatie-evangelie wel op zijn cliënten toepasbaar is. „Een deel voelt zich helemaal niet prettig in de samenleving, die zijn veel beter op hun plek in de mini-maatschappij hier, waar ze zich begrepen voelen.” Het is goed om in te zetten op participatie, vindt hij, „maar dan moet diegene dat wel zelf kunnen en willen”. Anderzijds snapt hij ook wel dat het om maatschappelijk geld gaat en dat de intensieve zorg die Trajectum biedt wel heel duur is. Zorg dreigt onbetaalbaar te worden, weet hij, en de politiek moet harde keuzes maken.
In Boschoord heeft een groot deel cliënten traumatherapie nodig, „op heel laag niveau”. Sommigen krijgen ook psychomotorische therapie. Dat kan soms pijnlijk duidelijk maken hoezeer een cliënt vervreemd is van het eigen lichaam, vertelt De Wit. Cliënten krijgen bijvoorbeeld de opdracht om op een muur af te lopen en pas te stoppen als ‘stop’ wordt gezegd. Sommigen lopen dan gewoon tegen de muur aan. De Wit laat een korte pauze vallen. „Die zijn zo afhankelijk van externe input. Zij moeten nog helemaal leren herkennen waar hun grenzen liggen en hoe ze die aangeven. Dat vergt veel tijd.”
Cliënten kunnen op locatie dieren aaien: „Even eruit, even jezelf herpakken, even een dier aaien.”Foto Wouter de Wilde
Tekort
Dat de vergoedingen niet toereikend zijn, is één van de redenen waarom de gehandicaptenzorg financieel onder druk staat. De Russische invasie in Oekraïne in 2022 was een belangrijk keerpunt. Alles werd duurder en de lonen moesten de inflatie bijhouden, terwijl de vergoedingen vanuit het Rijk slechts beperkt meestegen. Dat betekende dat instellingen als Trajectum de verbeterde cao’s deels uit eigen zak moesten betalen. Ook het grote tekort aan personeel speelt een rol: instellingen zijn gedwongen om met zzp’ers te werken. Daar zijn ze gemiddeld meer aan kwijt dan aan vaste krachten.
Om toch zwarte cijfers te kunnen schrijven, zijn veel organisaties in de gehandicaptenzorg genoodzaakt de zogeheten normatieve huisvestingscomponent (nhc) aan te wenden. Dat is een bijdrage van het Rijk die eigenlijk is bedoeld voor onderhoud aan gebouwen.
Trajectum doet dat ook al jaren, vertelt bestuurder De Wit. „De zorg moet overeind blijven, dat zijn we verplicht, dus dan ga je je huis maar minder onderhouden. Niet meer schilderen, bijvoorbeeld. Ik kan wel mooie gebouwen hebben, maar als je de zorg niet meer kan leveren… Ik heb liever een slecht gebouw waar ik die goede zorg wel kan leveren.”
Onlangs was er lekkage in een van de gebouwen. Gevolg van achterstallig onderhoud, zul je net zien.
Eerst vond hun begeleider het ‘doodeng’, maar cliënten mogen zelfs de stoere cirkelzagen gebruiken
Volgens het rapport Donkere Wolken van de VGN schreven in 2022 zeker elf instellingen in de gehandicaptenzorg rode cijfers. Dit jaar zal een kwart van het totaal verlies maken, voorspelde de VGN in 2023. Bij Trajectum gaat het nog wel: afgelopen tien jaar behaalde het telkens een positief resultaat. Bovendien dwong de instelling onlangs hogere vergoedingen voor de zorg af bij de verzekeraar, waardoor de komende jaren weer ruimte is om te investeren. Dat was zonder de uitzonderlijke positie van Trajectum in het zorgveld nooit gelukt, benadrukt De Wit.
Komende tien jaar zijn investeringen van 100 miljoen euro nodig om de verouderde gebouwen weer op orde te krijgen. Idealiter zouden alle cliënten een eigen wc en douche op de kamer krijgen, bijvoorbeeld. Nu moeten ze die delen. „Dat was vroeger heel normaal”, zegt De Wit, „nu niet meer.” Het is niet wenselijk dat mannen en vrouwen elkaar ’s avonds op de gangen tegenkomen en elkaar „net iets te leuk” vinden, vult Betty aan. Dat is niet goed voor het „therapeutische klimaat”.
Dingen die wel bijdragen aan een goed therapeutisch klimaat: het binnenzwembad („zwemmen is heel meditatief”), de voetbalveldjes (soms zijn er toernooitjes „want het is goed om ze te testen”) en de dieren („even eruit, even jezelf herpakken, even een dier aaien”).
Op diverse plekken op het vakantieparkachtige terrein kunnen cliënten werken. Zoals in deze werkplaats.Foto Wouter de Wilde
Kleurenschema
Op diverse plekken op het vakantieparkachtige terrein kunnen cliënten werken. Er zijn moestuinen voor cliënten met groene vingers. Keukens. En ook diverse werkplaatsen met zwaar gereedschap. Zelfs de stoere cirkelzagen mogen cliënten gebruiken. Dat vond agogisch medewerker Edward – die ze daarin begeleidt – toen hij net bij Trajectum begon „doodeng”, geeft hij toe.
Inmiddels weet Edward hoe hij ontkiemend gevaar kan herkennen. De één verstopt zijn hoofd in zijn capuchon als-ie onrustig is. De ander begint met haar vingers op haar benen te trommelen. Met behulp van een kleurenschema helpt Edward cliënten op zo’n moment woorden te geven aan hun gevoelens.
Onder strikte begeleiding maken cliënten in Edwards domein tafeltjes en kastjes, kerststukken in december. De eindproducten worden verkocht op markten of aan medewerkers, de opbrengst gaat naar Trajectum. Cliënten zijn ‘oh zo trots’ als ze iets hebben gemaakt, zegt Edward. Ze vertellen hem dat ze het fijn vinden in de werkplaats. Hij leunt tegen een vogelhuisje. „Dat is waarom ik dit werk nog steeds doe.”
Cliënten kregen vroeger vaak weinig liefde en verzorging. Dat stapelt zich op: van ellende komt nog meer ellende
Hoe anders ging het twintig jaar geleden. Toen werden ‘zwakzinnigen’, zoals de overheid hen etiketteerde, nog met regelmaat en soms zelfs langdurig aan de muur vastgebonden. Pure onmacht, zegt De Wit. „Er zijn nu meer specialisten. En wat wij humaan vinden is heel erg veranderd. Ik heb nog op een afdeling gewerkt waar op zestig cliënten tien isolatiekamers waren – en die zaten altijd vol. Wij hebben hier 220 cliënten en ik denk dat we één of twee keer per week iemand afzonderen.”
„Mensen komen hier daadwerkelijk beter uit dan ze erin kwamen”, zegt De Wit trots. „Maar toekomstbestendig zijn de huidige financiële constructies niet. Op de jaarrekeningen ziet alles er keurig uit. Maar als je goed kijkt, zie je dat instellingen in de gehandicaptenzorg gewoon zijn gestopt met investeren.” Hij vergelijkt het met pleisters op pleisters plakken, zonder aan wondverzorging te doen. „Op een gegeven moment is de bodem wel bereikt en op dat punt zitten we in de sector nu. Het lukt nog nét. Maar er hoeft maar iets te gebeuren, of we kunnen het niet opvangen.”
Lockers daarbovenop stevige schoenen.Foto Wouter de Wilde
Lees ook
Eindelijk durfde L. weer iemand te vertrouwen. En toen moest de kliniek dicht