Tevreden CDU’ers op de uitslagenavond: ‘Er komt verandering aan voor Duitsland’

In het Konrad-Adenauer-Haus, het partijgebouw van CDU waar de Wahlabend van de partij plaatsvindt, hangt zondagavond een feestelijke sfeer. CDU/CSU kreeg volgens de exitpolls de meeste stemmen bij de Bondsdagverkiezingen.

„Er komt verandering aan voor Duitsland”, verwacht Arne Schönbohm, werkzaam als onderwijsvertegenwoordiger voor het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. En verandering is nodig, zegt hij, want dat de radicaal-rechtse partij AfD bijna 20 procent van de stemmen haalde vindt hij „de ramp van de vorige regering”.

Mark Speich, ambtenaar in Noordrijn-Westfalen, verwacht dat een nieuwe regering snel gevormd zal zijn. Samenwerking met SPD ligt voor de hand, zegt hij, mits die twee gezamenlijk genoeg stemmen hebben. „Een derde partij zou onwenselijk zijn: het zou de zaken een stuk ingewikkelder maken.” Of die keuze er is, moet nog blijken.

Met z’n tweeën komen die partijen er wel uit, verwacht hij, ondanks de grote ideologische verschillen. Een nieuwe regering moet wat hem betreft in eerste instantie de „Europese eenheid” versterken en Oekraïne steunen „in de nieuwe uitdagingen met de Amerikaanse regering”.

‘Opgelucht ademhalen’

Christian von Boetticher, voormalig CDU-lid van het Europees Parlement en nu voorzitter van de Duitse voedsel- en drankindustrie, is enigszins teleurgesteld: hij hoopte dat de partij boven de 30 procent uit zou komen. „Dat had iedereen verwacht.” Maar, het belangrijkste, zegt hij: Friedrich Merz wordt bondskanselier én een sterke Europese leider, waarmee Europa zich straks weer kan meten met Amerika, Rusland en China.

Met CDA-gedeputeerde in Utrecht en voormalig Tweede Kamerlid Mirjam Sterk is ook de Nederlandse zusterpartij CDA vertegenwoordigd op de verkiezingsavond van CDU. Sterk vindt de uitslag „tegenvallen”, omdat de peilingen meer voorspelden, maar kon na de exitpoll ook „opgelucht ademhalen” dat de AfD niet „de grote inhaalklapper heeft gemaakt waar ik bang voor was, zoals de PVV in Nederland deed”. Ook zij ziet Merz als de mogelijke „leider die Europa nodig heeft om nu op te staan”.

‘Duitsland wil verandering’

Isabelle Lütz, „slechts een klein CDU-lid”, zoals ze zichzelf noemt, is blij met de uitslag, „al had het ook beter kunnen zijn”. Teleurgesteld is ze niet: „Teleurstelling is miskenning van de wil van de kiezer.” Wel vindt ze het jammer dat CDU nu veroordeeld is tot samenwerking met SPD: die partij heeft volgens haar de laatste jaren gefaald” en nu een „verdraaid zelfbeeld”. Ze had liever een coalitie met Die Grünen gezien.

Lütz is zelf actief bij een organisatie die hulp biedt aan vluchtelingen. Niet iedereen kan binnengelaten worden, vindt ze, „en dat had Merkel eerder moeten inzien”. Dus moet het migratiebeleid op de schop, maar wel op vriendelijke wijze, vindt ze. „We moeten niet vergeten dat het om mensen gaat en dat wij Duitsers een speciale verantwoordelijkheid hebben.”  Ze vindt het „verschrikkelijk” dat zo veel mensen op AfD hebben gestemd, die een zo streng mogelijk asielbeleid wil doorvoeren. „Net als zo veel mensen in Amerika op die domme Trump hebben gestemd”, aldus Lütz. Maar Duitsland moet dat wel serieus nemen – „De bevolking van Duitsland wil verandering.”


Lees ook

Onder Merz is CDU/CSU weer terug bij de conservatieve wortels, vinden kiezers in Beieren

Op een poster met CDU-lijsttrekker Merz heeft iemand een Hitlersnorretje getekend.


Liveblog
Duitse verkiezingen


BSW haalt kiesdrempel niet: weg open voor coalitie CDU/CSU en SPD