De keuze van Feyenoord voor de onervaren coach Robin van Persie is een grote gok

Robin van Persie, een 41-jarige trainer in ontwikkeling, moet voor rust, structuur en vermaak gaan zorgen bij Feyenoord. Zijn aanstelling, tot voor kort ondenkbaar geacht, kan gezien worden als een risicovolle en tegelijkertijd ook pragmatische keuze. Risicovol omdat Van Persie zich nog niet bewezen heeft als trainer op het hoogste niveau. Pragmatisch omdat hij als voormalig topspits van onder meer Feyenoord veel krediet heeft.

Zondagochtend maakte Feyenoord bekend Van Persie per direct te hebben gecontracteerd als nieuwe hoofdtrainer, als opvolger van de ontslagen Brian Priske. Hij tekent tot medio 2027 en begint maandag. De 41-jarige Van Persie stapt over van sc Heerenveen, waar hij acht maanden geleden begon. Het idee was dat hij daar zou rijpen als coach in het profvoetbal, na drie seizoenen als jeugdtrainer bij Feyenoord. Vorig voorjaar vond de Feyenoord-top hem nog niet klaar voor het hoofdtrainerschap, na het vertrek van Arne Slot. Toch is de leiding nu bij hem uitgekomen. Feyenoord betaalt sc Heerenveen een transfersom om het contract af te kopen.

Vier jaar geleden viel de aanstelling van Slot samen met een koerswijziging. Als jonge, vooruitstrevende trainer moest hij mede sturing geven aan een cultuuromslag binnen de conservatieve en moeizaam functionerende voetbalorganisatie. Er moest meer ruimte komen voor een innovatieve, deels op data gedreven werkwijze. Leidraad werd een progressieve aanvallende speelwijze. Door het ontwikkelen van talent, moest (transfer)waarde worden gecreëerd.

Van Persie geeft aanwijzingen in het duel tussen sc Heerenveen en Ajax in januari.
Foto Olaf Kraak / ANP

Die voetbaltechnische strategie is nu diffuser. En in het verlengde daarvan de keuze voor Van Persie: waarop die precies is gebaseerd, blijft onduidelijk. Het sentiment speelt onmiskenbaar mee. Van Persie speelde in de jeugd van Feyenoord, begon er zijn profcarrière en sloot in 2019 af in de Kuip.

Die achtergrond is een voordeel – binnen het grillige krachtenveld van Feyenoord kan hij redelijk soeverein opereren. Dat liet Giovanni van Bronckhorst, ook ‘kind van de club’, zien: hij bleef in een moeilijke periode het vertrouwen houden en won uiteindelijk vijf prijzen.

Dominante speelwijze

Wat voor Van Persie pleit, is dat hij evenals Slot staat voor een aanvallende, dominante speelwijze. Maar of Van Persie ook het verbale en tactische talent heeft om zijn spelfilosofie in te slijpen, moet nog blijken. Heerenveen was bijzonder wisselvallig onder hem – een knappe 1-0 zege op PSV werd een week later gevolgd door een gevoelige 3-0 nederlaag bij Almere City.

Zijn ideeën over voetbal komen naïef en dogmatisch over – niet vreemd voor een beginnende trainer. Hij wil consequent ‘hoog’ druk zetten, met als gevolg dat de defensie met veel ruimte in de rug speelt. Daarin doet hij weinig concessies. Van Persie is ervan overtuigd dat als zijn ploeg elke keer hetzelfde blijft doen, dat op de termijn meer oplevert dan dat hij onder druk terugschakelt naar een behoudende spelopvatting.

De realiteit van het topvoetbal is anders. De defensieve structuur is vaak de basis van een succesvol team. In september bleef Heerenveen onbezorgd aanvallen tegen AZ, gaf ondertussen grote ruimtes weg en verloor met 9-1. Toch zei Van Persie „trots” te zijn op zijn spelers – want ze hadden vastgehouden aan het plan. De wankele defensie blijkt uit de statistieken – 42 tegengoals in 23 competitieduels.

‘Moeilijk samenwerken’

Als zijn korte tijd bij Heerenveen iets heeft bewezen, is het dat Van Persie nog niet klaar is voor de top. Dat is ook het beeld dat opdoemt uit een reconstructie van dit weekend in de Leeuwarder Courant, dat met zestien betrokkenen sprak. Hieruit blijkt dat het ‘uiterst moeilijk samenwerken’ is met Van Persie. In de trainersstaf zijn spanningen ontstaan, spelers misten ‘persoonlijke aandacht’ en ‘verbinding’ met de coach en directeur Ferry de Haan raakte in een ‘fikse woordenwisseling’ met Van Persie over de kwaliteit van de selectie.

Hoewel charismatisch, zorgt zijn manier van communiceren voor wrevel. Teambesprekingen zouden lang duren en het moreel en het zelfvertrouwen van spelers geen goed doen. En als de emoties de overhand nemen, kan Van Persie volgens ingewijden die de Leeuwarder Courant sprak met deuren slaan of weglopen bij discussies en wijzen op zijn autoriteit: hij is de trainer, dus hij bepaalt. Volgens de krant zijn ‘velen’ bij sc Heerenveen ‘opgelucht’ dat Van Persie vertrekt.

Van Persie tijdens zijn eerste training als coach van sc Heerenveen, afgelopen zomer.
Foto Jilmer Postma / ANP

Het roept de vraag op of Feyenoord zijn huiswerk heeft gedaan: waren de interne problemen in Heerenveen rond Van Persie bekend bij de clubleiding in Rotterdam toen ze met hem in gesprek gingen? Het is een gegeven dat het managen van Feyenoord aanzienlijk complexer is dan sc Heerenveen. Niet alleen qua druk en dynamiek, ook de staf (zo’n twintig mensen bij Feyenoord) en selectie (dertig spelers) zijn groter.

Met René Hake krijgt hij een ervaren assistent als rechterhand die voor structuur moet zorgen bij de tactiek en in de veldtrainingen. Hake werkte eerder onder meer bij FC Twente en Manchester United. En hij moet voorkomen dat Van Persie fouten maakt zoals de veelbesproken keeperswissel tegen Quick Boys vorige maand in de KNVB-beker – het inbrengen van Andries Noppert kort voor tijd leidde een onnodige nederlaag in.

De keuze van Feyenoord voor de onervaren Van Persie is een grote gok. Het instapmoment is ongunstig, middenin het seizoen, met nauwelijks trainingstijd om een speelwijze in te bouwen. Veel basisspelers zijn geblesseerd. En er wachten nog zware competitieduels, uit tegen FC Twente en AZ, thuis tegen PSV. En de achtste finale van de Champions League tegen Internazionale. Ook voor Van Persie is het een gedurfde stap. Want ook hij weet: je kan in principe maar een keer instappen bij je eerste liefde.