Paramilitaire RSF en bondgenoten vormen parallelle regering in bezette gebieden Soedan, reguliere leger veroordeelt actie

De Soedanese paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) hebben zaterdagavond, samen met politieke en gewapende bondgenoten, een handvest ondertekend. De ondertekenaars zeggen een „regering van vrede en eenheid” te willen vormen in de door hun gecontroleerde gebieden. Dat meldt persbureau Reuters. Het Soedanese reguliere leger heeft de vorming van een parallelle regering veroordeeld.

Soedan moet een “seculiere, democratische, niet-gecentraliseerde staat” worden met één nationaal leger en gewapende groepen mogen blijven bestaan, staat er volgens Reuters in het handvest.

Burgeroorlog

Sinds april 2023 woedt een brute en schijnbaar uitzichtloze oorlog in Soedan. Dat is wrang, want vier jaar eerder vierden Soedanezen nog het afzetten van de autocratische en moslimfundamentalistische president Omar al-Bashir. Na de volksopstand weigerde het leger om de macht over te dragen aan een burgerbewind. Ook maanden van demonstraties maakten geen indruk op de generaals.

De Soedanese strijdkrachten bestaan uit verschillende facties, waarvan het oorspronkelijke reguliere leger en de honderdduizend man sterke RSF het grootste zijn. Een conflict binnen de strijdkrachten stortte Soedan in oorlog: De RSF wilde zijn strijdkrachten niet integreren met de reguliere troepen van Soedan, waarna het land snel uiteen viel.

Inmiddels heeft de RSF de macht in het overgrote deel van de westelijke regio Darfur en delen van het centraal gelegen gebied Kordofan overgenomen. Het reguliere leger probeert de paramilitairen uit centraal Soedan weg te drijven.

Intussen lijden burgers honger omdat de strijdende partijen hulpgoederen in beslag nemen en voedselkonvooien tegenhouden. Militairen, vooral van de RSF, terroriseren burgers. Vluchtelingen vertellen over executies, verkrachtingen en vernietiging van ontheemdenkampen.


Lees ook

De vechtende generaals in Soedan zien zelfs medemenselijkheid als een bedreiging

Een brand woedt na een bombardement door de RSF van generaal Hemedti op de veemarkt in al-Fasher, de hoofdstad van de provincie Noord-Darfur in Soedan.