Bevriezing USAID ontketent chaos in globale zorg, voedselhulp, media en mensenrechtenclubs

„We hebben dit weekend USAID in de houtversnipperaar gegooid. Kon naar een goed feestje gaan, maar heb dit in plaats daarvan gedaan.” Elon Musk verwees eind januari op X laconiek naar een radicale ingreep van de regering-Trump. De ‘freeze’ van de hulpgelden van het United States Agency for International Development (USAID) ontketende chaos bij instellingen voor zorg, voedselhulp, vrije media en mensenrechten over de hele wereld.

Alle USAID-werknemers én die van alle ngo’s betrokken bij projecten van het agentschap kregen het bevel per direct te stoppen met werkzaamheden. Ook al oordeelde een federale rechtbank vorige week dat Washington USAID moet hervatten, voor hulporganisaties die van de geldstromen afhankelijk zijn blijft nog veel onduidelijk. De bevriezing richtte al „onherstelbare schade” aan, volgens de rechtbank.

Buitenlandminister Marco Rubio sprak niet lang na de bevriezing sussende woorden: hij zou niet tegen USAID zijn, maar het moet ook weer geen liefdadigheid zijn. Rubio moet USAID gaan herinrichten naar de belangen van de regering-Trump.

USAID is geen liefdadigheid, maar een diplomatiek instrument. Veel USAID-geld gaat naar de VN en bilateraal naar andere staten. De VS stutten Jordanië met jaarlijks anderhalf miljard dollar (1,44 miljard euro), waardoor het koninkrijk een stabiele factor in de regio blijft en onder andere Syrische vluchtelingen kon blijven opnemen. In Zuid-Amerika bevroren migratiebeperkende hulpprogramma’s voor Venezolaanse vluchtelingen, schreef NBC News, in Ivoorkust en Syrië hapert contraterrorisme, gaf The New York Times als voorbeeld. De Vietnamese krant VN-express schrijft dat ook werk om de niet-ontplofte Amerikaanse bommen uit de Vietnamoorlog op te ruimen nu stilligt, net als hulpprogramma’s voor slachtoffers van het gif Agent Orange dat de VS daar hebben ingezet.

In 2023 gaven de VS 1,2 procent van hun federale budget van 6.100 miljard dollar uit aan buitenlandse hulp. Dat is relatief weinig vergeleken met andere landen. Toch zijn de VS de belangrijkste geldschieter ter wereld van VN-hulporganisaties.


Lees ook

VS is als grootste donateur onmisbaar voor de VN

Verenigde Staten onmisbaar voor werk VN-organisaties

Rubio kwam een aantal dagen na de bevriezing al iets terug op de verreikendheid ervan. „Levensreddende humanitaire hulp” zou worden uitgezonderd, inclusief voedselhulp en medicijnen. Het is voor hulpverleners onduidelijk wat daar wel of niet onder valt en veel kwaad is al geschied, schreven verschillende media – containers met hulpgoederen worden vastgehouden in Amerikaanse havens, soepkeukens in Khartoem sloten voor honderdduizenden hulpbehoevenden. De grootste humanitaire noodhulporganisatie die niet van de VN is, de Norwegian Refugee Council (NRC), moet in twintig landen zijn werkzaamheden stoppen.


Waar gaat USAID naartoe?

Sinds de oorlog met Rusland is Oekraïne veruit de grootste ontvanger van hulp van USAID. In 2023 – het meest recente jaar met volledige cijfers – ging er 16 miljard dollar naar het land. Dat is ruim een derde van de totale uitgaven van USAID dat jaar en staat gelijk aan 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land. Het geld gaat met name naar noodhulp en wederopbouw. Het grootste deel van het bedrag loopt via grote multilaterale organisaties van de Verenigde Naties en de Wereldbank.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei eind januari snel naar binnenlandse en Europese donoren te zoeken – een uitdaging die nog bovenop de geopolitieke onzekerheid komt die de Trumpregering veroorzaakte. Daarnaast moeten Oekraïense en Oost-Europese media opdoeken of mensen ontslaan. USAID werd sinds de jaren negentig gebruikt om van Rusland onafhankelijke media in de voormalige Sovjet-Unie een impuls te geven.

Naast Oekraïne zijn Ethiopië, Jordanië, Afghanistan en Somalië de belangrijkste ontvangers van hulp van USAID. Voor Somalië is het bedrag van 1 miljard dollar dat het in 2023 ontving het substantieelst: het staat gelijk aan 9,5 procent van het bbp. De hoorn van Afrika gaat gebukt onder hongersnoden en natuurrampen veroorzaakt door klimaatverandering. Geld van USAID ging met name naar noodhulp en onderwijs. Ook in Afghanistan ging veel geld naar noodhulp. In oktober 2023 werd het land getroffen door de dodelijkste aardbeving in twintig jaar, die hele dorpen verwoestte.


Ook programma’s ter bestrijding van hiv en aids krijgen een klap door het stilleggen van USAID en het Amerikaanse aidsbestrijdingsprogramma Pepfar. In 2023 ging daar ruim 3 miljard dollar naartoe via USAID. Hiv-programma’s in Zuid-Afrika liepen direct vast na de aankondiging van de blokkering. Daarnaast gaan er nog miljarden naar andere gezondheidsprogramma’s, waaronder geboortezorg en de bestrijding van malaria, cholera en tuberculose.

Ook mensenrechtenorganisaties wereldwijd zijn van de USAID-fondsen afhankelijk. Trumps regering wist federaal alles uit wat met diversiteit en minderheden te maken heeft. Met de bevriezing zet Trump ook een streep door het werk van ngo’s die zich wereldwijd inzetten voor mensenrechten, milieu en minderheden.

Geen plan B

„Ik maak me ernstig zorgen dat noodhulp, vrouwenrechten, abortusrecht, en alles wat te maken heeft met mensenrechten zal verminderen, ook buiten de VS”, zegt Jenny Hodgson, directeur bij de Zuid-Afrikaanse netwerkorganisatie Global Fund for Community Foundations (GFCF). Ze werkt internationaal samen met een honderdtal lokale organisaties. „Trumps politieke agenda laat zien dat hij de VS en de wereld als een bedrijf ziet, niet als een plek voor de mensheid om te floreren. Degenen die het minst hebben zullen ongetwijfeld het meest geraakt worden.” In de zeldzame gevallen dat een lokale ngo een USAID-subsidie weet te bemachtigen, zijn dat significante bedragen voor kleine lokale ondernemingen. Veel geld gaat direct naar grote internationale organisaties of overheden.


Volgens Hodgson legt de plotselinge stopzetting het risico van afhankelijkheid van grote geldstromen bloot. „Er is geen plan B. De organisaties die met ons werken zijn dat nu net juist aan het opbouwen, met lokale middelen.” Verschillende ngo’s wilden niet aan NRC vertellen hoe zij geraakt worden door de blokkering, omdat ze niet met USAID in de problemen willen komen.

Organisaties in haar netwerk zijn al langer op zoek naar alternatieven voor „Big Aid”, zegt Hodgson, maar dat is een langzaam proces. „Niemand wilde dat het zo’n schok zou zijn, met die racistische ondertoon en dat verachtelijke gebrek aan normen en waarden.” Bovendien verandert door Trump de houding tegenover mensenrechten internationaal. Dat is slecht nieuws voor lokale ngo’s, vreest ze. „Andere landen zullen door Trumps maatregelen discriminatie en buitensluiting van minderheden ook aanjagen.”

Met medewerking van Mark Duursma

AfrikaMalawi

„Sinds de laatste week van januari zijn er bij ons in de provincie 34 organisaties gestopt met hun programma’s. De dokters die via die programma’s werkten, moesten direct hun werk stoppen”, zegt AIG (Arts Internationale Gezondheidszorg) Benthe van der Meijden, die andere artsen in de regio opleidt. Het staatsziekenhuis waar ze werkt levert zorg aan 1,4 miljoen mensen via zestig kleinere centra.

Maar een klein deel van de dokters daar is in dienst van de regering. Het overgrote deel wordt betaald via buitenlandse hulpprogramma’s, legt ze uit. Veel van die hulp werd per direct gestopt. „Het veroorzaakte chaos. In ieder geval was er een acuut personeelstekort voor hiv- en aidstesten in de regio.” Aanstaande moeders kunnen daardoor hiv doorgeven aan hun kinderen, terwijl dat met medicijnen makkelijk te voorkomen is.

Volgens van der Meijden houden de hulporganisaties rekening met een voortzetting van USAID, en wordt het werknemers daarom verboden om met de media te praten. „Er zijn dokters die door wilden gaan met werk op vrijwillige basis, maar dat mocht niet, omdat dat ingaat tegen de regels van USAID. Daarmee zou de hulporganisatie problemen kunnen krijgen.” Half februari kregen noodhulp en enkele hiv- en aidsprojecten vrijstelling, waardoor werknemers in die projecten dertig dagen door mogen werken. „Het is onzeker of die na die dertig dagen wel betaald worden. We kampen nog steeds met tekorten en er is nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet door kan gaan”.

Het overgrote deel van de artsen in Malawi wordt betaald via buitenlandse hulpprogramma’s.
Foto Fredrik Lerneryd/AFP

Azië:Nepal

Nishchhal Kharal, directeur van de Nepalese Freedom Studio, heeft drie van zijn tien werknemers moeten ontslaan. Anderen kan hij minder dan normaal betalen. Hij werkt onder meer met lhbti en Nepalezen die in dwangarbeid terechtkomen. Freedom Studio helpt ze hun problemen te agenderen. „De overheid geeft niks om arme en gemarginaliseerde mensen. Als die niet voor ze opkomt, wie doet het dan?”

Twee van zijn projecten liepen via de Civil Society and Media-subsidie van USAID. De 100.000 dollar daarvoor was al toegezegd. Het bedrag zou halfjaarlijks worden uitgekeerd, maar is nu bevroren. „We kunnen nu een streep zetten door de projecten waar we voor hadden getekend. Alle capaciteit die we hebben opgebouwd is voor niets geweest.”

„Het was absoluut niet makkelijk om als kleine organisatie toegang tot subsidie van USAID te krijgen. Het grootste deel gaat naar de overheid”, zegt Kharal. Hij kijkt momenteel naar andere manieren van financiering. „We kunnen niet afhankelijk blijven van buitenlands geld. Liefdadigheid zit ook in onze eigen maatschappij, al voordat de VS werd geboren. Het is tijd om terug te gaan naar onze wortels.”

Zuid-AmerikaColombia

„70 procent van de humanitaire hulp in Colombia werd met VS-overheidssteun gefinancierd”, zegt Bram Ebus. Hij werkt in Colombia voor de Brusselse Crisis Group, die onderzoek doet naar oorlog en conflict. De bevriezing heeft volgens hem grote gevolgen voor de daadkracht van ngo’s en de overheid in tijden van crises.

„De Colombiaanse regering wordt op veel manieren door de VS ondersteund.” De regering vecht al jarenlang tegen interne gewapende groepen en drugssmokkel, en kampt met een vluchtelingenstroom. „Colombia was de belangrijkste bondgenoot van de VS in de regio, maar die is de VS nu aan het verliezen.”

Het Colombiaanse noodsysteem loopt nu vast, zowel bij de overheid als bij ngo’s. „Veel personeel van de mensenrechtenombudsman kan geen nieuw contract krijgen,” zegt Ebus. Die beheert het ‘Early Warning System’, het overheidskantoor dat alarm slaat als conflictdynamieken uit de hand lopen. „Bijna tweehonderd functionarissen bij de migratieafdeling werden betaald met Amerikaans geld. Militaire helikopters blijven nu aan de grond. Bij humanitaire ngo’s die in crises actief worden, vallen ontslagen. Wat je nu ziet is een domino-effect, wat doordruppelt tot in de kleinste lokale projecten.”

Een zwangere vrouw loopt op straat in Cucuta met de hulpgoederen die ze kreeg nadat ze gedwongen werd haar huis te verlaten als gevolg van het oplaaiende geweld in Colombia tussen guerrillabeweging ELN en een groep dissidenten van de FARC.
Foto Nathalia Angarita/Reuters

media inMidden- en Oost-Europa

Op 20 januari, de dag dat Donald Trump officieel president van de VS werd, maakte de Amerikaanse ambassade in Boedapest bekend welke Hongaarse media een bijdrage zouden ontvangen uit een mediabeurs van een half miljoen dollar. Een paar dagen later werden de bijdragen teruggedraaid. De nieuwe Amerikaanse regering besloot alle buitenlandse hulp voor negentig dagen te bevriezen. Het raakt 26 media en maatschappelijke organisaties, die bijdragen zouden ontvangen tussen 7.000 en 25.000 dollar.

Onder de gedupeerden zijn veel onafhankelijke media in Midden- en Oost-Europa. Ook in Rusland: internationaal gewaardeerde media als Meduza en Novaya Gazeta Europe, die door de toegenomen repressie in Rusland vanuit het buitenland opereren, verliezen een flink deel van hun inkomsten.

Behalve media gaat het ook om organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen of de lhbti-gemeenschap, of voor het bevorderen van democratie en mensenrechten. Het geld loopt meestal via koepelorganisaties en stichtingen, ter plaatse of in de VS, die betrekkelijk kleine subsidies verdelen over tal van ontvangers. Dit maakt het lastig om te achterhalen wie precies geld ontvangt van USAID.

Sinds de oorlog met Rusland is Oekraïne veruit de grootste ontvanger van hulp van USAID. Het geld gaat met name naar noodhulp en wederopbouw.
Foto Florent Vergnes/AFP