Oekraïners in Nederland over Trump en Poetin: ‘Ik wil vrede, maar het is raar om niet betrokken te worden’

„Ze praten over Oekraïne, zonder Oekraïne”, zegt Konstantin (19). Ja, hij is bang, dat wil hij wel toegeven. Bang voor wat er bekokstoofd wordt door twee mannen in machtige posities, zonder dat ze als Oekraïners invloed hebben op de uitkomst van een oorlog waar zij slachtoffer van zijn. „We zijn allemaal bang om terug te moeten. Om te moeten vechten.” Want hij wil niet vechten en hij wil ook niet weg. „Het is fijn hier”, zegt hij nog, en dan moet hij echt door, hij moet naar school.

Hij loopt het terrein af waar de Oekraïense wijk Mrija op gebouwd is, aan de rand van Vlaardingen. Hier worden, zo staat op een blauw-geel bord bij de opgang, „1000 Oekraïners tot medio 2026 prettig en veilig” opgevangen. Tussen de tiny houses en gebouwen opgebouwd uit zeecontainers, wappert één vlag: die van Vlaardingen.

Hoe kijken de bewoners naar het ‘vredesplan’ dat Donald Trump en Vladimir Poetin over hun hoofden heen aan het smeden zijn? En wat vinden ze van PVV-leider Geert Wilders? Die liet in de Tweede Kamer weten „nooit akkoord te gaan” met het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne, terwijl „tienduizenden Oekraïners die daar gewoon in dienst kunnen gaan hier in de zomer aan pina coladas liggen te sippen”.

Het terrein waar de Oekraïense wijk Mrija op gebouwd is, ligt aan de rand van Vlaardingen.
Hedayatullah Amid

„Het zijn allemaal gekke woorden”, zegt Natalya (50), die ook niet met haar achternaam in de krant wil. Ze begint over de Amerikaanse president. „Trump liegt over alles. Hij zegt dat Oekraïne de oorlog begon. Hij zegt dat Zelensky een dictator is. Dat Zelensky weg moet. Dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Maar in onze grote wet staat dat dat tijdens oorlog niet mág.”

Het moet onmogelijk zijn dat twee partijen een „business deal” met elkaar sluiten, zonder dat Europa en Oekraïne daarbij een rol spelen, zegt ze. „Natuurlijk word ik er verdrietig van. We zijn allemaal bang.” Ze is bang dat haar kinderen, twee zoons, zouden moeten vechten. „Ik heb geen kinderen gekregen zodat ze kunnen vechten. Ik heb kinderen gekregen zodat ze gelukkig kunnen worden.”

Ik heb geen kinderen gekregen zodat ze kunnen vechten

Natalya
Oekraïens vluchteling

De woorden van Wilders vindt ze onbegrijpelijk. „Snapt hij niet dat Oekraïne onderdeel is van Europa? Als Oekraïne wordt afgepakt stopt Poetin niet. Hij gaat door. Dan pakt hij Letland, Litouwen. Dan gaat hij steeds verder. Dan pakt hij alles.” Dan zwijgt ze. Ze maant de leerlingen van de tijdelijke school De Vriendschap terug het gebouw in – en dan is het stil in de wijk. Alleen het geluid van het industrieterrein verderop is te horen, net als de snelweg.

Hoe anders is het nu in Oekraïne, vertelt een vrouw die helemaal niet met haar naam in de krant wil. Ze laat op haar telefoon een filmpje zien dat haar broertje, die nog met haar moeder in Charkiv zit, haar heeft toegestuurd. Er klinkt een luchtalarm. „Dit duurt tweeënhalve minuut. Daar duurt het de hele dag. De hele dag dit geluid. En als je niet dit geluid hoort… dan hoor je bommen. Elke nacht: bommen, bommen, bommen.”

De Oekraïense vluchteling Platon Alforov: „Ik wil mijn president horen. Ik wil horen wat hij wil, want nu ben ik in de war.”
Foto Hedayatullah Amid

Tussen hemel en aarde

Het is eigenlijk een beetje tussen hemel en aarde nu, zegt Ihor (52), die een sigaretje zit te roken in zijn voortuin. Misschien, als het goed gaat, zou dit „licht aan het einde van de tunnel kunnen betekenen”, maar zeker weten doet hij het niet. Hij is zowel bezorgd als optimistisch over de toekomst, zegt hij. „Het is allemaal een beetje mistig. Ik wil vrede, maar het is raar om niet betrokken te worden.”

Ze denken de toekomst van Oekraïne te bepalen, zónder Oekraïne, zegt Platon Alforov (18), die veel feller is. „Hoe kan dat?”, vraagt hij. „Ik wil mijn president horen. Ik wil horen wat hij wil, want nu ben ik in de war. Wat ik vooral wil is dat de oorlog stopt. Dat het grote sterven stopt.”

Maar zelfs als de oorlog wel ten einde zou zijn, wil hij niet terug. „Ik denk dat het gevaarlijk blijft in Oekraïne. Kunnen de soldaten wel functioneren in een normale wereld? Waar gaan alle wapens naartoe? Het is te eng daar.” Op dit moment is hij bezig met een werken-leren-traject, als steigerbouwer. „Ik krijg een certificaat als ik klaar ben.” Hij loopt één van de twee gemeenschappelijke gebouwen in, om iets te regelen voor zijn opleiding.

Op het Mrija-vluchtelingenkamp wappert de vlag van Vlaardingen.
Foto Hedayatullah Amid

‘Dictator’

Helemaal boven, op de tweede verdieping van datzelfde gemeenschappelijke gebouw dat uit containers vervaardigd is, zitten een man en een vrouw op leeftijd aandachtig te luisteren naar een docent Nederlands. Op het whiteboard staan woorden die horen bij een Nederlands ontbijt: „Hagelslag – chocopasta – koffie.”

Sviatoslav (84) spreekt nauwelijks Nederland en geen Engels. Een tolk heeft aan hem gevraagd wat hij denkt van de situatie die is gecreëerd door Trump. Hij probeert met wilde gebaren en snelle woorden iets over te brengen. Een aantal woorden zijn zonder vertaling duidelijk te verstaan. „Poetin”, zegt hij en kijkt indringend. „Dictator.” Daarna: „Trump… dictator.”

Naast Sviatoslav was er nog één vrouw aanwezig bij de les Nederlands. Ze wil niet met haar naam in de krant, maar ze wil wel iets meegeven. Op haar telefoon heeft ze in het Oekraïens iets geschreven en laten vertalen: „De vijand denkt dat hij ons kon breken. Dat probeert hij, maar wij vechten. Glorie aan Oekraïne en haar helden!”


Lees ook

Trump noemt Zelensky een ‘dictator’ en kiest kant van Poetin. Een einde aan de oorlog in Oekraïne lijkt eerder verder weg dan dichterbij

Inwoners van de Oekraïense stad Odesa bekijken woensdag de schade aan een woongebouw en een kliniek voor kinderen die is aangericht bij een Russische drone-aanval. Zeker vier mensen raakten daarbij gewond, onder wie een kind.