Duitse windmolens pal aan de grens. ‘Hoezo één Europa?’ zeggen ze in Groesbeek

Hier ongeveer komt de eerste van de rij, zegt Paula Castien op één kilometer van haar huis langs een kaarsrecht weggetje door het Reichswald. Elf windmolens met een tiphoogte – ashoogte plus rotorblad – van 266 meter. „Ik kan me er nog steeds niet echt goed een voorstelling van maken”, zegt ze. Omroep Gelderland noemde ze formaatje Eiffeltoren en dat is maar zo’n vijftig meter overdreven.

Castien runt een bed and breakfast met zicht op het uitgestrekte Reichswald achter Groesbeek. Tachtig jaar geleden werd hier zwaar gevochten tijdens het Rijn-offensief. Beschermde natuur is het glooiende gebied, vijfduizend hectare aan overwegend beuken, nooit geworden. Weldra staan er windmolens in het woud. Bezien vanuit de Duitsers staan die ingetekend aan de verre kant van het bos, maar voor de Nederlandse dorpen aan de grens komen ze akelig dichtbij. „Het is wrang dat wij er zo dicht op zitten maar geen stem hebben”, zegt wethouder Erik Weijers (Kernachtig Groesbeek) van de gemeente Berg en Dal. „Hoezo één Europa?”

Duitsland leunt voor een derde van zijn energiebehoefte op wind, nadat kernenergie grotendeels in de ban is gedaan. Bondskanselierskandidaat Friedrich Merz van CDU/CSU, koploper in de peiling voor de Bondsdag-verkiezingen zondag, wil nog meemaken dat windmolens weer afgebroken worden. Hij noemt wind een „overgangsenergiebron”, op weg naar zijn gedroomde toekomst met kernfusie. Het rechts-radicale AfD, nummer twee in de peiling, wil molens nu al afbreken.

Concreet heeft Merz met hulp van de Groenen er in verkiezingstijd een wet doorheen gejaagd om de „wildgroei” aan windmolens te stoppen. Projecten buiten zogeheten voorrangszones worden geschrapt als de lokale overheid er vanaf wil. Tot ergernis van de SPD, die van geen afremmen wil weten. De sociaaldemocraten doopten de wet ‘Lex Sauerland’, omdat Merz vooral de achterban in zijn kiesdistrict Hochsauerlandkreis zou behagen.

Tegenwind

Berg en Dal heeft er weinig aan. Laten nu net die elf reuzenmolens gewenst zijn door de omliggende Duitse gemeentes én ingetekend zijn in zo’n voorrangszone. ‘Lex Sauerland’ werkt „eerder in ons nadeel”, zegt Castien, „want deze plek gaan ze sowieso vol willen bouwen.”

Acht jaar geleden lag er ook al een plan, dat toen niet doorging vanwege de impact op de natuur. Afgelopen juni werd bekend dat projectontwikkelaar ABO Energy oude plannen weer door de Duitse besluitvorming loodst. De actievoerders van toen, onder wie Castien, bliezen de groep Tegenwind Reichswald direct nieuw leven in. „Dus ja, hele zomervakantie naar de knoppen.” Het verschil is dat de vergunningsprocedure nu versoepeld is dankzij de EU Noodverordening Hernieuwbare Energie uit 2022. De impact van windturbines op de natuur wordt tijdelijk minder streng beoordeeld.


Lees ook

‘Ik ben bang voor het geluid. Ik ben bang voor de slagschaduw’

Activisten Karin Pierik (midden) en Chiel Stemerdink, met rechts een demonstrant op stelten, uitgedost als een windmolen.

Noordrijn-Westfalen „macht Tempo”, staat er op de site. De deelstaat die grenst aan Overijssel, Gelderland en Limburg is even groot en dichtbevolkt als Nederland maar heeft anderhalf keer zoveel windmolens: 4.000 om zo’n 2.500. Die versoepeling loopt halverwege 2025 af: bij verschillende projecten is dus haast geboden. In maart valt vermoedelijk de beslissing in Düsseldorf, waar het regionale bestuursorgaan zetelt, de Bezirksregierung. Castiens vrees is dat als die eerste elf komen, meerdere molens volgen. „Het gebied is dan toch al vorbelastet, zo noemen ze dat.”

Acht jaar geleden ging een plan voor windenergie niet door vanwege de impact op de natuur

Voor veel inwoners van de gemeente Berg en Dal zijn de molens nog een ver-van-mijn-bed-show, zegt wethouder Weijers. „Maar als ze er eenmaal staan zul je er nergens meer aan ontkomen.” Het gaat hem niet alleen om de esthetische afbreuk die het plaatselijke toerisme raakt. „We hadden hier onlangs nog tweeduizend ooievaars die op weg naar de trek naar het zuiden hier neerstreken.” Dat ziet hij niet meer gebeuren. Het weggetje waarlangs de molens komen zal tot een brede asfaltweg moeten worden uitgebreid voor het bouwverkeer. „En elke molen kost een hectare bosgrond, voor die enorme cementbak eronder”, zegt Weijers.

Op een landkaart wijst Paula Castien aan waar de windmolens komen te staan.
Foto Merlin Daleman

‘CDU-frame’

Bijna waren de windmolens afgelopen december afgeschoten toen er over het Reichswald een referendum gehouden werd. Omdat Noordrijn-Westfalen, naast de Eifel, een tweede gebied tot ‘Nationalpark’ wilde bestempelen, waren vijf gebieden in de deelstaat aangemerkt als kanshebber. Maar overal stemden gemeenteraden tegen. Rond het Reichswald dwongen inwoners nog wel een referendum af, maar 52 procent bleek daarin tegen een status ‘Nationalpark’. Weijers zegt dat de plaatselijke CDU een „frame” heeft bepaald over deels ingebeelde beperkingen van zo’n beschermd natuurgebied. Daar was niet tegen op te flyeren vanuit Berg en Dal.

Het is wrang dat wij er zo dicht op zitten, maar geen stem hebben

Erik Weijers
wethouder (Kernachtig Groesbeek)

Aan de Duitse kant komt de zestiger Marcel Fischer uit het Reichswald gewandeld met zijn hond. Hij is Nederlander, maar mocht als Duits ingezetene wel stemmen. „Tegen”, zegt hij. Waarom? „Ik wil dat mijn hond hier gewoon los kan lopen. Heel simpel.” De windmolenkwestie kent hij niet. Vervelend voor de Groesbekers, zegt hij „Maar daar steken ze altijd heel veel vuurwerk af, daar heeft mijn hond last van.”

In het dorp Frasselt barst een groenbeheerder in oranje overall in lachen uit. „Hoezo bemoeien jullie je met ons Reichswald? Als er vanuit Nijmegen stinkrook onze kant op komt, hoor je ons toch ook niet?” Twee centrales die daarvoor verantwoordelijk waren, zijn niet langer in bedrijf.

Volgens Tegenwind Reichswald hebben ruim duizend partijen en particulieren een zienswijze ingediend tegen alle windmolenplannen in het Regionalplan Düsseldorf. Ook de provincie Limburg, die zich op aandringen van Tegenwind Reichswald in de kwestie heeft gemengd.

De hoop van Castien en haar medestanders is dat vertraging wordt afgedwongen. En dat daarmee de beslissing over het eind van het versoepelde vergunningstraject wordt getild, medio 2025. „Strohalmen”, zijn het volgens Castien. „Maar ik strijd nu ook om het proces van accepteren eerder in te kunnen gaan.”


Lees ook

Utrechtse gemeenten weigerden windmolens, nu legt de provincie ze op

De provincie Utrecht laat zelf windmolenparken aanleggen in de gemeenten Stichtse Vecht en Oudewater. Foto Robin Utrecht/ANP

<strong>Paula Castien</strong> in de achtertuin van de door haar gerunde bed and breakfast. Op de achtergrond het Reichswald, waar elf windmolens moeten komen.
Foto Merlin Daleman
<strong>Een protestbord</strong> tegen de windturbines in het Duitse Reichswald, vlak over de grens bij Groesbeek.
Foto Merlin Daleman