Basisscholen zwichten voor dreigende sancties van staatssecretaris en nemen tóch doorstroomtoest af

Vier basisscholen die de groep 8-leerlingen geen zogenoemde doorstroomtoets wilden laten maken, gaan dit alsnog doen na druk van de staatssecretaris eerder deze week. Dat melden de Volkskrant en persbureau ANP donderdag. Staatssecretaris Funderend Onderwijs Mariëlle Paul (VVD) had de vier schoolbesturen eerder deze week een ultimatum gesteld: vóór 7 maart de verplichte toets afnemen, of er volgen financiële sancties.

De vier scholen in Haarlem en Bergen zijn nu toch gezwicht en hebben aan de Volkskrant laten weten dat ze de doorstroomtoetsen alsnog zullen afnemen. De toets is de opvolger van de Cito-toets en is leidend bij het schooladvies voor het middelbaar onderwijs. Eigenlijk wilden de basisscholen de ouders zelf laten bepalen of de leerlingen de toets wel of niet zouden maken.

Paul dreigde met een zogeheten spoedaanwijzing, een van de zwaarste sanctiemiddelen die kan worden opgelegd bij vermoedens van „ernstige misstanden”. De overheid kan scholen dan korten op voor hen noodzakelijke subsidies. Slechts één keer eerder werd het bestuurlijke drukmiddel ingezet. Betrokkenen spreken tegenover ANP van „powerplay”.

De betrokken schoolbesturen zouden in eerste instantie nadenken over een bezwaarprocedure tegen sancties, laat Remco Prast van Leve het Onderwijs weten aan het ANP. Die beweging van scholen is tegen de verplichte doorstroomtoets. Hij noemt de sancties van staatssecretaris Paul „buitenproportioneel”, maar spreekt ook over „een risico dat je niet wilt lopen”.