Staatssecretaris Paul stelt ultimatum: ‘weigerscholen’ moeten voor 7 maart doorstroomtoets maken

Staatssecretaris Funderend Onderwijs Mariëlle Paul (VVD) heeft er bij vier scholen op aangedrongen dat ze de doorstroomtoets bij hun groep 8-leerlingen moeten laten afnemen. Paul heeft de vier scholen een ultimatum gesteld, zo melden persbureau ANP en de Volkskrant dinsdag.

De scholen in Haarlem en Bergen hebben groep 8-leerlingen en hun ouders zelf laten bepalen of ze de verplichte doorstroomtoets wel of niet wilden maken. Paul stelt nu dat deze zogenaamde ‘weigerscholen’ voor 7 maart de toets alsnog bij iedere leerling moeten afnemen.

De doorstroomtoets is leidend binnen het middelbare schooladvies voor leerlingen in hun laatste basisschooljaar. Drie scholen in Haarlem, en één in Bergen besloten eerder dit jaar om de wettelijk verplichte toets alleen te laten maken door leerlingen van ouders die hier nadrukkelijk voor kozen. De schoolbesturen vinden dat de doorstroomtoets te eenzijdig gericht is op rekenen en taal, en te weinig op de ontwikkeling van kinderen. Een deel van de groep 8-leerlingen maakte de toets wel.

‘Ernstige misstanden’

Wanneer de schoolbesturen zich niet houden aan de dinsdag door Paul gestelde termijn, dreigt de staatsecretaris met een zogeheten spoedaanwijzing. Dit kan worden opgelegd bij vermoedens van ‘ernstige misstanden op scholen’ en is een van de zwaarste sanctiemiddelen die Paul tot haar beschikking heeft. Via een spoedaanwijzing kan de overheid de scholen korten op voor hen noodzakelijke subsidies.

In een telefoongesprek heeft staatsecretaris Paul de schoolbesturen verteld dat „zij handelen in strijd met wet- en regelgeving” en dat ze hun leerlingen de kans op „een eerlijke bijstelling” van het schooladvies ontnemen.

Paul liet weten dat er een onderzoek van de onderwijsinspectie loopt naar de vier scholen, en dat „het niet zo kan zijn” dat besturen zelf bepalen aan welke wettelijke eisen zij zich houden. De Inspectie van het Onderwijs sommeerde de scholen eerder al de toets alsnog bij alle kinderen af te nemen, op straffe van een boete.

Juridische stappen

Het is deze week voorjaarsvakantie in de regio Noord, waaronder de scholen in Haarlem en Bergen vallen. Die zouden daardoor alleen in de twee weken na de vakantie nog de kans hebben om de toets af te nemen voor 7 maart. De schoolbesturen zijn vooralsnog niet van plan om de toets binnen de termijn af te nemen en beraden zich op juridische stappen.


Lees ook

Dilemma’s door de doorstroomtoets: scholen doen met tegenzin mee of haken af omdat ze de toets niet meer vertrouwen – NRC

Leerlingen van groep 8 in Dordrecht tijdens het maken van de doorstroomtoets.

Het is de tweede keer dat de nieuwe doorstroomtoets wordt afgenomen in heel Nederland. In 2024 werd het oude model van de Cito-toets vervangen, wat toen tot veel onrust leidde binnen het onderwijs. Staatsecretaris Paul riep de doorstroomtoets in het leven om de kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten.

Juist die vermeende kansengelijkheid wordt nu betwist. Er zijn door heel Nederland twijfels over de betrouwbaarheid van de uitkomsten en de onderlinge vergelijkbaarheid van de acht verschillende manieren van toetsen waaruit scholen kunnen kiezen.

Ook wordt de doorstroomtoets sinds vorig jaar niet meer gebruikt als vrijblijvende ‘second opinion’ voor het voorlopig schooladvies dat de leerkracht heeft gegeven, maar is deze tegenwoordig leidend. Als uit de doorstroomtoets een hoger middelbaar schoolniveau komt dan de leerkracht heeft geadviseerd, moet het schooladvies in principe worden bijgesteld.