De Ioniq 5N is Trump op wielen

Om je te bescheuren. De Ioniq 5N maakt geluidjes. Dat is zo geestig, omdat hij loopt op stroom en dus muisstil zou moeten zijn. Maar dat zouden de fans van vurige Hyundai’s uiteraard nooit dulden. En omdat dit het eerste elektrische N-model van Hyundai is, in dit brave huis het GTI-hoekje met de N van Spierballen en Veel Peekaas, moet hij leven maken zoals waakhonden blaffen en sirenes gillen. Dus heeft het elektronische nepgeluidjesmenu een echt, hysterisch brommend motorgeluid op de kaart, waarmee je via de stuurflippers zogenaamd net echt kunt schakelen. Zo wordt de keurige, riante familiewagen die de 5 al vier jaar is een soort opgevoerde nozembrommer, en voor niet-brommerrijders de atavistische herinnering aan de trapauto waarin de jongetjes van mijn jeugd ter simulering van de race-ervaring zo hard mogelijk vroemvroem brulden.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Hyundai Ioniq 5NKlik op de punten voor uitleg over de details.

De Ioniq 5N is Trump op wielen. Je hoort en ziet een joch van tien met prepuberale psychologie de grote ongelikte beer uithangen. En dat joch was je zelf geweest wanneer je keurige ouders je de toegang tot dit overlastverheerlijkende tokkiegetto niet humaan hadden belet. Op het ongemakkelijke kruispunt van culturen dat we guilty pleasure noemen staan we nu moreel verscheurd te zijn met 650 pk onder de leden en de alle menselijke waardigheid slopende settings van het Active Sound N+-programma tipklaar op het touchscreen. Kiezen uit Ignition, Evolution of Supersonic en brullen maar. De toelichtingen op het scherm doen likkebaarden. ‘Versnel tot supersonische snelheden met het krachtige stuwgeluid geïnspireerd door straaljagers.’ Mijn passagier, evenmin ongeschonden uit een politiek-correcte puberteit gekomen, startrekt uit volle borst mee. Binnen drie minuten hebben wij, kinderen uit autohatende VPRO-milieus, het trauma van een autoloze jeugd onder het stroompedaal vermorzeld. En de koek is nog lang niet op. Wat betekent dat rode knopje met de letters NGB op het stuur? Onze door beschaving gefrustreerde geweldsfantasieën scheuren alle kanten op. Nu Geen Beschaving? Nuclear Ghetto Blaster? Nog Grotere Bek? Nee, Gore Burgerlul? Het blijkt voor N Grin Boost te staan, volgens Hyundai de weg naar Onmiddellijke Stuwkracht Van De Twee Motoren Door Een Tijdelijke Verhoging van Vermogen En Koppel. Dan weet je wat er komt met 650 pk onder de rechtervoet. Ik hoor de andere hoogopgeleide naast me FOKKING HELL zeggen. Wat heerlijk allemaal, helemaal als we ontdekken dat het volume meekleurt met de rij-instellingen, hoe ruiger hoe harder. In Eco is Ignition al een vrij nerveus geluid, in Normal begint het te razen en in Sport geniet de hele samenleving mee. Tenzij je ervoor kiest de soundtrack binnenboord te houden, want de buitenboel muten kan natuurlijk ook, nep is nep.

Rehabilitatietraject

Nog één keer vol gas en dan snel terug naar de niet-compromitterende ouwelullenrijstijl die de actieradius na een week van 3- naar 400 kilometer heeft opgestuwd. Na dit rehabilitatietraject durf ik de NRC-lezer weer onder ogen te komen met de deemoedige bekentenis dat je dit niet zou moeten willen. Hier zijn we als beschaafde mensen echt te oud voor. Wij gaan voor de gewone, net vernieuwde 5 in de luxueuze Lounge-versie, die in navolging van de N nu ook te koop is met de grotere 84kWh-batterij, 7 kWh meer dan de vorige. De winst is met 530 kilometer rijbereik tegenover voorheen 476 beperkt, maar omdat hij ook iets zuiniger is geworden, maak je makkelijker meters. Helemaal nu hij kan snelladen tot 320 kW is de 5 een verbazingwekkend goede metgezel op lange reizen. Zijn maximale laadsnelheid heb ik hem niet zien halen, maar overal zag ik de laaddisplays ver boven de 200 kW pieken. Zo kon ik pauzes kort houden en met kruissnelheden tussen 120 en 140 binnen zeven uur Berlijn passeren. Ook fijn: hoewel het meubilair even vorstelijk en het veercomfort zo boomervriendelijk zachtmoedig bleef als het al was, werd de civiele 5 zonder die boze N stukken betaalbaarder. Het oude topmodel was 4.000 euro duurder, en een tijdelijke kortingsactie maakt de 5 nog eens 3.000 euro goedkoper.

De versierdrang reikte bij Hyundai tot de pedalen.
De enige muziek die cultuurdragers in dit verdorven universum trekken.
Rechts op het met schakelaars beladen stuur de rode NGB-knop voor de echte krachtexplosies.
Hyundai weet hoe het hoort. Remklauwen hebben een felle kleur om iedereen te laten zien wat je in huis hebt.

Foto’s Merlijn Doomernik

Wie zijn geweten niet meer kan verbinden met een Tesla, neme deze. Zelfs de batterij is Koreaans en dus Niet Chinees, om na alle Musk-bashing eens een ander moreel pijnpunt aan te stippen. Voor wie het niet kan laten: bij Hyundai-dealers staan nog twaalf N’s te koop voor tussen de 64 en 74 duizend euro, kleingeld in een tijd waarin 650 pk bij Porsche meer dan drie ton kosten. Wat het ook wordt, veel plezier. Ik begrijp alles.