Heel onverwacht kwam de stap niet. Voedingsconcern Unilever bevestigde vanmorgen bij de presentatie van zijn jaarcijfers dat het de ijsjesdivisie apart naar de beurs brengt. De vraag was de laatste tijd vooral waar het nieuwe bedrijf notering zou krijgen. Dat worden dus de beurzen in Amsterdam, Londen en New York. Daar worden ook de aandelen Unilever verhandeld. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam.
Unilever had al laten weten zijn divisie met ijsjesmerken als Ola (Cornetto, Magnum) en Ben & Jerry’s te willen verzelfstandigen. Het voormalig Nederlandse concern is de laatste tijd vooral voedingsmerken aan het afstoten. Unox en Conimex zijn al verkocht, en ook De Vegetarische Slager zou in de etalage staan.
Het Britse bedrijf wil zich concentreren op zijn dertig sterkste merken. IJs past daar niet bij: het logistieke proces is ingewikkeld – voor opslag en transport is meer nodig dan voor bijvoorbeeld de Wereldgerechten van Knorr – en de vraag naar ijs wordt sterk beïnvloed door weersomstandigheden. Dat vindt Unilever te grillig, en het zou tegelijk reden zijn dat het moeilijk was een koper te vinden voor de hele divisie, meldde persbureau Reuters eerder.
Lees ook
Hoe Unilever langzaam afscheid neemt van zijn voedingstak
Oud-topman Heineken leidt beursgang
Een zwaargewicht gaat de afsplitsing leiden: voormalig Heineken-topman Jean-Francois van Boxmeer. Die is momenteel commissaris van Heineken Holding, moederbedrijf van de bierbrouwer. Ook is Boxmeer president-commissaris bij telecomgigant Vodafone.
De ijsdivisie krijgt geen traditionele beursgang. Beleggers ontvangen hetzelfde aantal aandelen in het nieuwe bedrijf als dat zij in Unilever hebben. De afsplitsing moet eind dit jaar zijn afgerond.
Unilever boekte over 2024 60,8 miljard euro omzet, 1,8 procent meer dan het jaar ervoor. De onderliggende operationele winst bedroeg 11,2 miljard, een stijging van ruim 12 procent. Het concern wist de verkopen flink te verhogen, onder meer met forse marketingcampagnes. Unilever gaf daar vorig jaar 15,5 procent van iedere verdiende euro aan uit. Het marketingbudget steeg met 900 miljoen euro, naar het hoogste niveau in tien jaar tijd, aldus het bedrijf. Woensdag meldde Heineken ook fors hogere uitgaven aan campagnes om in tijden van hoge inflatie zijn producten aan de man te brengen.
IJs van Ben & Jerry’s, een van de merken in de ijsportefeuille van Unilever. Foto Jim Lo Scalzo
De 21-jarige Shairone S. is vrijdag door de rechter in Amsterdam veroordeeld tot 14 jaar cel vanwege doodslag op Danzel Silos, bekend als rapper Bigidagoe. Het Openbaar Ministerie eiste 16 jaar. De rechtbank heeft in de strafmaat rekening gehouden met de jonge leeftijd van S. en het feit dat hij schuld had bekend.
Bigidagoe werd vorig jaar februari doodgeschoten na afloop van een feest bij een bedrijventerrein vlakbij het treinstation Sloterdijk. De 26-jarige Silos maakte deel uit van Zone6, een rapformatie uit Amsterdam-Zuidoost. Leden van deze rapformatie zijn de afgelopen jaren veelvuldig in verband gebracht met zware criminaliteit, geweld en vuurwapenbezit.
De schietpartij zou het gevolg zijn van een ruzie tussen twee groepen mannen. Shairone S. bekende eerder in de rechtszaak al te hebben geschoten op de groep waarin Bigidagoe zich bevond. Ook stelde hij dat het niet de bedoeling was om Bigidagoe te raken: hij zou het op iemand anders hebben gemunt. De rapper werd uiteindelijk geraakt door vier kogels, twee werden hem fataal.
Vuurwapen
In het vonnis schrijft de rechter dat het „door sommigen normaal gevonden wordt om met een vuurwapen op stap te gaan”. Op de in de rechtszaak vertoonde videobeelden rond het incident is te zien dat verschillende personen met vuurwapens rondlopen.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar het „zeer zorgelijke” gemak waarmee er in dit soort situaties naar vuurwapens wordt gegrepen, legde de rechter uit. Deze „maatschappelijke tendens” heeft er, volgens de rechter toe geleid dat er zwaarder wordt gestraft voor vuurwapenbezit en -gebruik.
Niet voor het eerst trof auteur Anja Sicking haar werk aan in een illegale database. Haar meest recente roman, en een Engelse vertaling van een ouder boek, zijn waarschijnlijk door Meta gebruikt voor de training van AI-model Llama. Al zou ze ervoor betaald krijgen, ze wil met haar werk niet bijdragen aan de ontwikkeling van taalmodellen. „Dat moet elke schrijver voor zichzelf bepalen.”
Probleem: die keuze hébben auteurs niet kunnen maken. Meta maakte voor de training van zijn AI-model Llama gebruik van de illegale database Library Genesis (LibGen). Het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic publiceerde een doorzoekbare inventaris van die door Meta gedownloade database. Er staan zo’n 7,5 miljoen boeken en 81 miljoen wetenschappelijke publicaties in.
De Nederlandse Auteursbond wil nu weten: van hoeveel Nederlandse auteurs staat het werk in de database? Er staat nu een week een oproep online, ruim 360 auteurs hebben zich sinds 2 april gemeld bij de beroepsorganisatie.
De Auteursbond overweegt om vervolgens samen met de European Writers’ Council „actie te ondernemen” tegen Meta. Een rode draad in het aanbod van de illegale database lijkt nog niet te ontwaren: zowel zelf-uitgegeven auteurs, boeken van onafhankelijke uitgeverijen, en boeken die binnen grote concerns zijn uitgegeven, zijn in de database gevonden. Ter illustratie: Etty Hillesum staat er in met veertien resultaten in zes talen, Lucas Rijneveld met dertien resultaten in zeven talen, Harry Mulisch 61 resultaten in zeven talen.
Een disclaimer die The Atlantic plaatst: de inventaris is een momentopname van januari 2025, nadat Meta bewezen gebruik maakte van de database. Het is niet te zeggen van welke selectie aan werken het techbedrijf gebruik heeft gemaakt.
‘Rechtse wind’
Sicking, die haar werk aantrof in de database, ziet haar boeken natuurlijk niet graag „gestolen”, zoals de Auteursbond het formuleert. Maar haar bezwaar gaat verder: „Ik ben geen voorstander van de taalmodellen, omdat ik denk dat het beter is als mensen zelf nadenken over wat ze schrijven, in plaats van dat ze Amerikaanse bedrijven hun pen laten vasthouden.” Het onderwerp gaat haar aan het hart, ze neemt deel aan de AI-werkgroep van de Auteursbond. Nu veel van de AI-bedrijven „zich aan Trumps zijde scharen, meewaaien met de rechtse wind”, wordt volgens Sicking des te meer duidelijk dat de bedrijven „geen duidelijke ideeën hebben over goed en kwaad”. Maar: ze bepalen wel welke verhalen er via de taalmodellen worden verteld.
Het is beter als mensen zelf nadenken over wat ze schrijven, in plaats van dat ze Amerikaanse bedrijven hun pen laten vasthouden
Dat AI-modellen op heel grote illegale databases worden getraind, is een ‘publiek geheim’, zegt Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht aan de Universiteit Leiden. Maar dat er nu eens bewijs voor is, dat is nieuw. Mark Zuckerberg zou persoonlijk toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de database met op illegaal verkregen wijze boeken en artikelen. LibGen is de grootste in zijn soort, en in veel landen, waaronder Nederland, is toegang tot de site opgeschort.
Licenties kopen om werk te gebruiken zou te duur zijn, en bovendien een precedent scheppen. Het lijkt erop, zegt Visser, dat AI-bedrijven dat risico nu nemen, omdat ze inschatten dat eventuele schadevergoedingen niet opwegen tegen de winst die het ze oplevert in ontwikkeling en tijd. Dát auteurs hun werk aantreffen in de illegale database LibGen, betekent nog niet dat de werken ook gevoerd zijn aan het AI-model van Meta, zegt Visser. Maar het is wel „aannemelijk”.
Rechtszaak
De zaak lijkt simpel. Auteursrechtelijk beschermde werken zijn zonder toestemming gebruikt, aldus de Auteursbond. „Van sommige auteurs is het hele oeuvre gebruikt, daar word je moedeloos van”, zegt Noor van der Heijden, woordvoerder van de Auteursbond.
Winkelend publiek bij boekhandel Paagman in Den Haag.
Foto Bart Maat
Maar als het tot een rechtszaak komt, is de uitkomst daarvan nog ongewis, zegt hoogleraar Visser. Jurisprudentie ontbreekt. De eerste vraag die beantwoord moet worden: heeft Meta rechtmatige toegang verkregen tot de boeken? Nee, zou je denken. Maar, zegt Visser: de database is weliswaar illegaal, maar het gebruik van die informatie moet nog wel als illegaal bestempeld worden. De tweede vraag die beantwoord moet: is het van de gebruikte boeken voldoende duidelijk gemaakt dat de auteurs hun werk niet willen lenen voor deze doeleinden? Als bij een tekst een duidelijk voorbehoud wordt geplaatst waarin staat dat die niet voor AI-training gebruikt mag worden, heeft de auteur een poot om op te staan. Maar hoe duidelijk zo’n tekst moet zijn, daarover verschillen rechtelijke uitspraken nu nog, zegt Visser.
Zo concludeerde een rechter in Hamburg: alles wat een mens kan lezen, moet AI ook kunnen lezen. In Amsterdam zegt de rechtbank in een andere zaak, DPG Media, Mediahuis Nederland en Mediahuis NRC tegen het bedrijf HowardsHome: het voorbehoud was niet specifiek genoeg gericht op de robots die de teksten verwerken, en ‘telt’ daarom niet. De uitgevers hebben inmiddels hoger beroep aangespannen tegen deze uitspraak. Tegenstrijdige conclusies, dus. Om helder te krijgen hoe auteurs hun werk tegen robotgebruik kunnen beschermen, moet de Europese rechter uitspraak doen over de formulering van zo’n tekst.
Tot er duidelijkheid is over regelgeving, zal de „gigantische diefstal” die de Auteursbond constateert doorgaan. „Het is nu het Wilde Westen omdat de wetgeving achterloopt, die sluit hier nog niet op aan.”
Over de vraag of je taalmodellen als schrijver wel of niet gebruikt, verschillen de meningen, ziet de Auteursbond. Maar de bond heeft nog niet gehoord van auteurs die het gebruik van hun werk door Meta géén probleem vinden. „Het gaat hier echt om jatwerk, en nee: niemand vindt het fijn om bestolen te worden. Schrijvers stelen toch ook niet van jou?”
Lees ook
„Ik ben beroofd door tech-tuig”, schrijft Auke Hulst in zijn column.
Hij loopt 1 op 12. Hij is niet elektrisch. Maar een beetje hybride. En een suv. Een naar de maatstaven van 2025 problematisch langzame, ook dat nog. En de door zijn CO2-uitstoot van 183 gram per kilometer opgedreven bpm maakt hem onbetaalbaar. Van de Subaru Forester verkoopt de importeur voor 76 mille alleen de duurste versie. In België is hij 30 mille goedkoper. Een doodnormale middenklasser.
Dus hij is een no-go en toch niet. Ja, hij staat met de rug naar de energietransitie. Maar achter dat logge voorkomen is hij een harde, uit hoogmoed genegeerde les voor een door tech verblinde industrie. Subaru adresseert nog systematisch praktische basisvragen die de meeste fabrikanten laten liggen. Wat moet hij kunnen? Wat hem in Zwitserland populair maakt. Ruim en sterk zijn, een paard trekken en een stuk onverhard rijden naar de berghut. Wat doen we met de wielen? Niet overdrijven. Maximaal 19 inch en banden met hoge wangen voor beter veercomfort en minder velgschade dan de BMW-millennial riskeert met zijn oversized aluminiumpannekoeken. Hoe dienen we de klanten? Met gemak.
Zoom in voor alle details van de Subaru ForesterKlik op de punten voor uitleg over de details.
Subaru hield de Forester met 1 meter 83 prettig smal, zegen in steden en parkeergarages. Oudere Subaru-rijders zullen het enorme glasoppervlak waarderen. Ze kijken bij het inhalen nog ouderwets over hun schouder in de ooit gewettigde verwachting achteropkomend verkeer door een echt raam te zien naderen. De ruiten zijn van voor tot achter groot, zodat je niets ontgaat van wat je in 99 procent van zijn soortgenoten zonder 360-gradencamera’s en dodehoeksensoren over het hoofd ziet door beroerd design met miserabel uitzicht. Zijn vijfsterrenscore in de Euro NCAP is een overbodig privilege. De Forester is zo traag dat de kans op een ongeval minimaal is. Hij ziet er met die boksersneus trouwens uit alsof dat al heeft plaatsgevonden. Esthetica was bijzaak. Functionaliteit ging voor de vorm en de plompverloren zichtbaarheid van dat principe maakt hem juist aantrekkelijk. Eat that, designers.
Laat je bij optrekken niet weerhouden door de kreunende tweeliter-boxermotor aan de teugels van die comateuze automaat. Je haalt er de snelweg mee en daar is hij stil. Op onverharde ondergrond vast minder, maar daar heeft hij echte terreinkwaliteiten met permanente vierwielaandrijving. Hij is op intensief en grof gebruik gebouwd, terwijl hij heerlijk zit en van alle elektrisch verstelbare gemakken is voorzien. En dan die ruimte, meesterlijk.
Vermogen steeg niet, maar daalde
Bijna alle veranderingen ten opzichte van de vorige Forester zijn objectieve, door Subaru met harde cijfers gestaafde verbeteringen, waarover de altijd amusante persberichten van het merk uitputtend informeren: 39 procent minder ruis, 10 procent stijver chassis. De kofferruimte, hoera, is nu voorzien van haken en bevestigingspunten. De prestaties bleven bijzaak. Dit moet een van de weinige auto’s zijn waarvan het vermogen bij de modelwisseling niet steeg maar daalde – van 150 naar 136 pk, enigszins gecompenseerd door 14 elektrische pk’s. Hoe zelden rijd ik nog auto’s met een acceleratie van 0 tot 100 in ruim twaalf seconden? Belangrijker vindt Subaru dat het trekgewicht van 1.870 kilo ongemoeid bleef. Onderweg wíl je ook helemaal niet hard. Je kijkt om je heen en ondergaat na al die claustrofobisch dichtgemetselde crossovers van de lemmingenconcerns de zegeningen van het licht. Wat een heerlijk transparante auto. Je voelt je de koetsier op de bok in een negentiende-eeuwse roman met happy end, een vertelling van Dickens waarin het ongerepte platteland de stadsmens lokt met jacht- en drinkgelagen. Dat geluk krijg je er gratis bij.
Het lijkt op design,
maar daar doet Subaru niet aan, dus het zal wel een functie hebben.Moderner kan het bij
dit merk niet worden; lichtbalk voor
de dagrijverlichting.Kijk nou, haakjes om dingen aan op te hangen, superhandig weer.Het multimediascherm lijkt inbouw achteraf, maar het is veel beter dan het oogt.
Foto’s Merlijn Doomernik
Op één wedstrijdonderdeel is de Forester zeer bij de tijd: Veiligheidssystemen in het Kijk Naar De Weg-genre. En maar knipperen. Ze zijn gelukkig eenvoudig uit te schakelen via het gewiekst ontworpen touchscreen. Dat ziet eruit alsof iemand in 2000 2025 heeft willen nadoen, maar het multimediasysteem is geniaal in zijn eenvoud. De airco bedien je weliswaar via het scherm, maar met een icoon waarop Aan/Uit staat en bij Aan een groen lampje brandt, net als vroeger. Je weet niet half hoe gelukkig zoiets maakt.
De fiscale handicap van deze koene ridder is ondraaglijk. Zijn bpm-probleem moet worden opgelost. Subaru-rijders verdienen als cultureel erfgoed een eenmalige aankoopkorting die gezien hun beperkte aantallen de staatskas niet zal ruïneren. Doe het maar, overheid. Het duurzaamheidscertificaat zijn de bestuurders zelf. Die rijden hun laatste Forester tot hun dood over een jaar of dertig. Begraaf ze desnoods in hun auto’s, nazaten. Is zelfs het hergebruik geborgd.