Heffingen op staal en aluminium raken vooral China, Mexico en Canada. Maar ook Tata in IJmuiden is kwetsbaar

Bij Tata Steel in IJmuiden zijn ze er altijd trots op: de fabriek heeft dan misschien een slechte naam bij het grote publiek, het staal dat ze maken geldt in de maakindustrie als hoogwaardig en goed. Bouwstaal, dat kan iedereen, maar staal voor blikjes, voor auto’s – dat is een kunst.

Juist dat kan een probleem zijn voor het bedrijf (circa achtduizend werknemers), nu de Amerikaanse president Donald Trump van plan lijkt te zijn een importheffing van 25 procent op staal en aluminium in te voeren.

Trump kondigde dit zondagavond aan, in zijn vliegtuig op weg naar de Super Bowl in New Orleans. Of het ook zover komt, blijft de vraag – een week geleden verdween het voornemen voor forse heffingen op alle goederen uit Mexico en Canada vlak voor het startmoment als sneeuw voor de zon.

1
Waarom doet Trump dit?

Heel veel uitleg heeft de president deze keer niet gegeven. Bij Trump is het tegenwoordig al gauw de vraag: zijn de heffingen een onderhandelingstactiek om iets gedaan te krijgen, of gaat het daadwerkelijk om een handelsgrief? Of wellicht zelfs om geld binnenhalen?

Voor een president die liefhebber is van heffingen, is de metaalindustrie in ieder geval een logische sector. Staal heeft een sterk nationalistische connotatie, er zijn veel vermoedens van dumping vanuit China en het is relatief bon ton om heffingen op te leggen en handelsconflicten uit te vechten in deze sector.

Trump legde in zijn eerste termijn al vergelijkbare heffingen op (die onder Joe Biden weer verdwenen). En ook de Europese Unie heeft kritiek op wat het ziet als Chinese staaldumping in Europa. Hier voert het blok een onderzoek naar uit, vaak een voorbode van heffingen.

Trump lijkt in ieder geval de Amerikaanse staalindustrie te willen steunen door de maatregelen, iets waar sommige vakbonden het ook mee eens zijn. Trump was, net als Biden, een tegenstander van de voorgenomen overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel. Deze overname is afgeketst door alle politieke weerstand. „De heffingen zullen US Steel erg succesvol maken”, zei Trump aan boord van zijn vliegtuig.

2
Oké, dat gaat vooral om staal. Hoe zit het met aluminium?

Voor aluminium zijn de VS veel afhankelijker van het buitenland dan voor staal: voor ruim de helft van het totale gebruik, tegenover een kwart bij staal (de totale import van staal is wel drie keer zo groot als die van aluminium). De aluminiumindustrie in de VS is op sterven na dood. In 1980 hadden de VS zo’n dertig smelterijen, inmiddels zijn dat er vier. Ter vergelijking: China produceert ruim 64 keer zo veel aluminium als de VS.

De Amerikaanse overheid beschouwt aluminium als „essentieel voor de nationale veiligheid”, omdat veel sectoren het materiaal toepassen, waaronder de defensie-industrie. Toch is de productie ervan „door de beleidsgaten geglipt”, oordeelde Reuters-columnist Andy Home. Verschillende industriële giganten, zoals Ford en Pepsi, stuurden vorig jaar een brandbrief naar de Amerikaanse minister van Energie met een hulpkreet om de aluminiumindustrie te redden.

Enkele maanden na de invoer van de heffing in de vorige ambtstermijn van Trump werd de grootste smelterij van het land nipt van een faillissement gered. Maar ook met de hulp van die heffing redde de fabriek in de staat Missouri het niet. Vorig jaar ging ze opnieuw failliet.

3
Welke landen zouden de heffingen voelen?

Met name China, Mexico en Canada. Deze landen zijn verantwoordelijk voor de bulk van de staal- en aluminiumexport naar de VS: meer dan 50 miljard dollar in 2023. Vorige week leek een totale afbraak van de vrijhandel in Noord-Amerika nog even afgewend, maar als de heffingen er komen zou deze interne markt alsnog getorpedeerd worden. Bijna al het aluminium dat de VS importeert komt zelfs uit Canada, à 11 miljard dollar.

Tegelijkertijd brak na Trumps aankondiging ook paniek uit in Zuid-Korea. Hier zitten grote staalfabrikanten als Hyundai Steel, die leveren aan de Verenigde Staten. De koers van dit bedrijf daalde 2 procent maandag. En ook Australië is een grote leverancier van staal en aluminium aan de VS: premier Albanese heeft zijn parlement al gemeld dat zijn land een vrijstelling wil van de heffingen op staal en aluminium.

Tot slot zouden de maatregelen uiteraard de VS zelf raken. Veel maakbedrijven die aluminium en staal gebruiken, zouden meer moeten betalen voor deze metalen.

4
Wat gebeurde er in 2018 nadat Trump metaalheffingen oplegde?

De import daalde direct. Fabrikanten die staal gebruiken, kregen over de hele linie te maken met hogere prijzen. Ook als ze geen staal importeerden: Amerikaanse staalfabrikanten verhoogden hun prijzen. Dit raakte onder meer autofabrikanten in de Verenigde Staten, die veel staal in eigen land inkopen.

De Europese Unie sloeg terug met heffingen op een aantal Amerikaanse producten, waaronder Bourbon en Harley Davidson. Tegelijkertijd kwam er een stroom uitzonderingen vanuit de VS op gang, op bepaalde soorten staal en voor sommige landen.

Onder Biden kwam er uiteindelijk een deal, waarbij de EU haar maatregelen ophief en de VS met ruime quota kwam voor metalen die niet onder de heffing vielen. In maart loopt vanaf EU-zijde deze deal af, eind dit jaar vanaf de kant van de VS.

5
Hoe zit het met Nederland?

Ook Nederland exporteert jaarlijks tussen de 500 à 700 miljoen euro aan staal naar de Verenigde Staten. Dat komt bijna allemaal van Tata Steel in IJmuiden: goed voor ongeveer 12 procent van de omzet van het bedrijf, zo laat het maandag weten in een verklaring. „De VS zijn al sinds midden vorige eeuw een belangrijke markt voor ons.”

De fabriek maakt staaltypen die de soms wat verouderde staalindustrie in de VS niet gemakkelijk kan maken. Die gaan naar verpakkingsfabrikanten als Ardagh, maar kwamen in ieder geval enkele jaren geleden ook nog terecht in Caterpillar-machines.

Precies om deze reden lukte het Tata Steel in de eerste termijn van Trump om een uitzondering te krijgen op vergelijkbare heffingen. Door bemiddeling van toenmalig ambassadeur Pete Hoekstra wist de fabriek dit te bewerkstelligen. Tata Steel laat nu weten „ in nauw contact” te staan met „relevante partijen zoals de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de Nederlandse ambassade en vertegenwoordigers van de EU in de VS”.

Of een uitzondering weer zou lukken, nu Trump nog meer geobsedeerd lijkt met heffingen en handelsoorlogen, is zeer onzeker – ondanks de schade die de tarieven de Amerikaanse economie kunnen opleveren. Voor Tata Steel zou het uitblijven van een uitzondering een groot probleem zijn. De fabriek heeft het financieel moeilijk, en onderhandelt met de regering over mogelijke staatssteun voor vergroening. Een verslechtering van de financiële situatie versterkt de twijfel over de toekomstige levensvatbaarheid van de fabriek.

Nederland heeft sinds 2022 geen aluminiumfabriek meer. In dat jaar ging Aldel in Delfzijl definitief failliet. Hoge energiekosten nekten dit bedrijf, dat bekend stond om z’n bijna één kilometer lange smelterij.