Tegen drugsgeweld strijdende president Noboa van Ecuador heeft tweede ronde nodig om herkozen te worden

De keihard tegen het drugsgeweld in Ecuador optredende president Daniel Noboa en zijn linkse uitdager Luisa González lijken vrijwel gelijk te eindigen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van zondag. Daardoor is er in april een beslissende tweede ronde nodig om te bepalen wie de komende vier jaar de leider wordt van het Zuid-Amerikaanse land.

Noboa kan na het tellen van driekwart van de stemmen rekenen op zo’n 44,5 procent van de kiezers en dat betekent een verrassend klein verschil met González, die voorlopig uitkomt op iets meer dan 44 procent van de stemmen. De andere veertien kandidaten spelen geen enkele rol van betekenis.

Noboa had dit weekend de grenzen gesloten uit angst dat „gewapende groepen pogingen zouden ondernemen het land te ontwrichten” en er gold zoals gebruikelijk rond verkiezingen een alcoholverbod. Volgens kiesraad CNE verliep de verkiezingsdag uiteindelijk zonder noemenswaardige incidenten.

Bij de vorige verkiezingen in november 2023 namen Noboa en González het ook al tegen elkaar op in de beslissende tweede ronde. Toen kreeg Noboa bijna 52 procent van de stemmen en González ruim 48 procent.

Zoon van bananenmiljardair

De 37-jarige Noboa is zoon een bananenmiljardair en werd bij de vervroegde verkiezingen van nog maar vijftien maanden geleden gekozen tot jongste president van Ecuador ooit. Hij won toen vooral door zijn belofte keihard op te treden tegen de explosie van drugsgeweld. Na ruim een jaar aan de macht kon Noboa de afgelopen weken tijdens zijn verkiezingscampagne de nodige succesjes overleggen.

Zo heeft hij het recordaantal moorden van 2023, het jaar voor zijn aantreden, met 15 procent weten terug te dringen en nieuwe geweldsuitbarstingen in de overvolle gevangenissen voorkomen. Maar het aantal van bijna 7.000 moorden van vorig jaar is nog altijd historisch hoog en de cijfers over januari beloven ook weinig goeds.

Daarom kan hij voorlopig nog niet rekenen op het vertrouwen van de meerderheid van de kiezers om zijn vaak met die van de president Nayib Bukele van El Salvador vergeleken harde aanpak de komende vier jaar voort te zetten. „Een jaar is lang niet genoeg om alle problemen op te lossen”, benadrukte hij keer op keer tijdens zijn campagne.

Het voorheen relatief vredige Ecuador is de laatste jaren door zijn strategische ligging tussen Colombia en Peru een belangrijke doorvoerhaven en opslagplaats voor drugs geworden. In combinatie met de zwakke politiemacht en de wijdverspreide institutionele corruptie zorgen lokale bendes die zijn gelieerd aan de grote Mexicaanse drugskartels en de Italiaanse en Albanese maffia voor een spiraal van geweld.

Mensenrechten

Om de internationaal opererende drugsbendes het hoofd te kunnen bieden, verlengt Noboa keer op keer de noodtoestand in de kustprovincies en zet hij structureel het leger in. Critici beschuldigen hem dat daarbij op grote schaal mensenrechten worden geschonden, met als dieptepunt de dood van vier jongens uit Guayaquil eind vorig jaar.

Zij werden door militairen opgepakt toen ze een potje aan het voetballen waren en ruim twee weken later werden hun verbrande lijken teruggevonden vlakbij een militaire basis. Die lugubere zaak wordt nog onderzocht, maar heeft tot veel protesten geleid.

De in Miami geboren en daardoor ook de Amerikaanse nationaliteit bezittende Noboa zoekt in tegenstelling tot oud-president Rafael Correa, die van 2007 tot 2017 aan de macht was in Ecuador, nadrukkelijk de toenadering tot Verenigde Staten en Donald Trump. Zo was hij vorige maand aanwezig bij de inauguratie van Trump, accepteert hij deportatievluchten uit de VS en is er militaire samenwerking in de strijd tegen het drugsgeweld.

Ook legde hij begin deze maand Mexico, waarmee hij sinds afgelopen voorjaar in een ernstig diplomatiek conflict verwikkeld is, in navolging van de aankondiging van Trump importheffingen van 27 procent op.

‘Correísmo’

Zijn tegenkandidaat in de tweede ronde, Luisa Gonzaléz, is de huidige leider van de linkse beweging die groot werd onder de vanwege een veroordeling voor corruptie naar België uitgeweken Correa. De voormalige president bemoeit zich op afstand nog altijd intensief met de politiek en González moet hard haar best doen om te bewijzen dat ze een zelfstandige koers kan varen.

De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Luisa González.
Foto Karen Toro / Reuters

Net als Noboa zegt ook González het drugsgeweld hard aan te gaan pakken, maar ze belooft daarbij wel de mensenrechten te blijven respecteren. Daarnaast wil ze grootschalige sociale investeringen doen in de regio’s waar de drugsbendes actief zijn om te proberen de voedingsbodem voor criminaliteit weg te nemen. En juist in die regio’s haalde ze meer stemmen dan Noboa.

Maar ze moet wel opboksen tegen de enorme afkeer die een aanzienlijk deel van het stemplichtige electoraat heeft van de autoritaire Correa en de angst dat Ecuador met de terugkeer van zijn politiek, het correísmo, afglijdt in de richting van het Venezuela van Nicolás Maduro.

Energiecrisis

Naast de aanpak van het drugsgeweld verwachten kiezers van de nieuwe president ook dat de economie uit het slop getrokken wordt en dat er een oplossing komt voor de energiecrisis.

Vanwege de aanhoudende droogte vielen in de laatste maanden van vorig jaar de waterkrachtcentrales stil en zaten Ecuadorianen op het dieptepunt van de crisis tot wel veertien uur per dag zonder stroom. Als het in december niet was gaan regenen en er daarmee een einde kwam aan de dagelijks urenlange stroomuitval, zou Noboa waarschijnlijk al in de eerste ronde het onderspit hebben gedolven tegen González.

Maar nu kunnen beide kandidaten opnieuw twee maanden lang de behoorlijk apathische kiezers proberen te overtuigen van hun aanpak van de drugscriminaliteit, het scheppen van banen en hoe ze nieuwe elektriciteitsproblemen willen voorkomen.