Pas toen de eerste appjes vanaf 20 januari binnenkwamen, waarin Nederlandse boeren zeiden dat ze geld op hun rekening hadden ontvangen, geloofde Margret Verwijk, (60) het echt. Na er als ambassadeur in Harare ruim drie jaar „ontzettend hard aan getrokken te hebben”, was Zimbabwe begonnen Nederlandse, Duitse, Deense en Zwitserse boeren te compenseren voor grond en boerderijen waarvan ze twee decennia eerder waren verjaagd. Soms hadden ze hals over kop moeten vertrekken, vrezend voor hun leven, soms bleven ze berooid achter, omdat al hun spaargeld in de grond en de gebouwen zat.
„De reacties waren emotioneel, ook bij mij, absoluut”, zegt Verwijk, ambassadeur in Zimbabwe, met Malawi en Zambia in haar portefeuille. „Je weet hoe ontzettend veel overeenkomsten er eerder geschonden zijn. Dus je weet nooit zeker of het doorgaat. Maar het ongelooflijke is gebeurd, we hebben een historische mijlpaal bereikt. Eén verjaagde boer is inmiddels 96. ‘Dat mijn vader dit nog heeft mogen meemaken’, appte zijn dochter. Betrokken boeren zien het ook als een stuk verzoening.” Verwijk vertelt erover in Den Haag, waar ze is voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie die alle Nederlandse ambassadeurs samenbrengt.
Recht op bezit
Afgelopen week maakte Zimbabwe een begin met de compensatie van witte boeren die in 2000 en de jaren erna massaal zijn onteigend. Het officiële doel toen was het ooit door Britse kolonisatoren „gestolen” land aan Zimbabwanen „terug te geven”. Dat Zimbabwanen historisch onrecht bestreden door het recht op eigendom te schenden, wat potentiële investeerders afschrok, kon de toenmalige regering van president Robert Mugabe weinig schelen. Dat de commerciële landbouw, de ruggengraat van het land, instortte door het verlies van kapitaal en kennis, was ook ondergeschikt aan het doel om aan de macht te kunnen blijven.
Lees ook
Nederlandse boeren krijgen geld twee decennia na onteigening in Zimbabwe
Maar Mugabe is in 2017 afgezet en de huidige president Emmerson Mnangagwa worstelt met een staatsschuld van 21 miljard dollar, waarvan 12,3 miljard buitenlandse schuld. Om uit het economische dal te komen, heeft het land internationale investeerders nodig. Bovendien wil zijn regering graag praten over sanering van die schuld. Omdat Nederland 99 miljoen dollar tegoed heeft van het land – leningen plus boeterente wegens niet afbetalen – is het gesprekspartner.
Dat overleg wordt geleid door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank van de Afrikaanse Unie, na de Wereldbank de grootste schuldeiser van het land. Voorwaarden voor succes zijn hervormingen van economie en bestuur, waar ook mensenrechten onder vallen. Verwijk: „Ik heb daar mijn vinger opgestoken en gezegd: economie en goed bestuur zijn heel belangrijk, maar we moeten het ook hebben over land en landkwesties, vanuit het perspectief van investeringen. Bij landen die een bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomst [bippa in de Engelse afkorting] sloten met Zimbabwe, kun je een quick win boeken, zei ik. En dat is vrijwel direct overgenomen door de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Ik ben vervolgens zelf in die werkgroep over land gaan zitten.”
De compensatie die eruit voortkwam, is in eerste instantie alleen bedoeld voor boeren uit landen met een ‘bippa’ die al was geratificeerd in de parlementen van beide partnerlanden vóór de onteigeningen. Naast Nederland zijn dat Duitsland, Denemarken en Zwitserland, met wier ambassadeurs Verwijk „intensief” heeft samengewerkt. Vooralsnog hebben negentien Nederlanders, drie Zwitsers, twee Duitsers en twee Denen een eerste aanbetaling gekregen. Zimbabwe heeft hiervoor 20 miljoen dollar gevonden op de begroting van vorig jaar en nog eens 20 miljoen op die van dit jaar. Over vier jaar moet het totale bedrag van 70 miljoen dollar zijn afbetaald.
Tegelijkertijd zijn onderhandelingen gaande met de grofweg 2.600 andere onteigende witte boeren. In 2020 sloten ze een akkoord met de regering: de waarde van hun bezittingen werd vastgesteld op 3,5 miljard dollar in totaal. Alleen de ‘verbeteringen’ van het land zelf – gebouwen, irrigatiekanalen, stuwmeertjes – worden vergoed, niet de grond zelf. Dat is een groot verschil met de bippa-boeren, die het verlies van grond wél vergoed krijgen.
Eind november maakten Zimbabwe en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank bekend dat de claims van 439 boeren uit die groep waren goedgekeurd, waarvoor 331 miljoen dollar zou worden uitgetrokken. Het doel is „het vertrouwen van investeerders te herstellen en nieuwe onderhandelingen te beginnen met schuldeisers”, werd erbij gezegd. Nog eens 450 claims zijn „in behandeling”.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127624820-ddb906.jpg|https://images.nrc.nl/vjiitjpfrBbL0nGjs5kijXNSqw8=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127624820-ddb906.jpg|https://images.nrc.nl/oHjKT-6KF-u22M0EMk_XE8wPWLc=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127624820-ddb906.jpg)
Akinwumi Adesina, voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB), noemt het „een noodzakelijke stap richting vooruitgang”. Hij wuifde de kritiek weg dat Zimbabwe het geld beter voor andere zaken kon gebruiken, gezien de armoede in het land. „Niemand, hoe sterk ook, kan een heuvel oprennen met een rugzak zand op zijn rug”, zei hij tegen journalisten. Iedereen zal zijn „steentje moeten bijdragen” om deze „anomalie recht te zetten” en „deze natie en haar bevolking nieuw leven in te blazen”.
De Zimbabwaanse econoom Godfrey Kanyenze, directeur van de onafhankelijke economische denktank Ledriz, vindt compensatie van met name de bippa-boeren rechtvaardig. „Velen zijn in de jaren tachtig en negentig ongeveer uitgenodigd om te investeren in Zimbabwe”, zegt hij vanuit Harare. Maar het is „naïef” om te denken dat Zimbabwe door de operatie ineens aantrekkelijk is voor investeerders, omdat het recht op bezit hersteld lijkt. „Zakendoen in Zimbabwe is erg moeilijk. We hebben vaak geen stroom, dus moet je werken met generatoren. Er is veel corruptie en de ongelijkheid wordt alleen maar groter. Van alle werkenden is inmiddels 88 procent actief in de informele sector, in 2019 was dat nog 76 procent. Het grootste risico vormt wellicht de nieuwe munt. Niemand heeft daar vertrouwen in.”
Zimbabwe Gold
Zimbabwe voerde in april vorig jaar plotseling de Zimbabwe Gold in, een nieuwe munt die stabiliteit op de financiële markt moest brengen. Supermarkten moeten hun prijzen sindsdien in ZiG geven. Er ontstonden echter meteen twee wisselkoersen, met geldwisselaars waar je voor Amerikaanse dollars veel meer ZiG’s kreeg dan bij de bank. Een devaluatie in september van maar liefst 43 procent nam dat koersverschil niet weg: op dit moment krijg je 28 ZiG voor een dollar volgens de officiële koers, die bedrijven in de formele sector moeten gebruiken, bij de informele wisselkantoren is dat 35 ZiG.
„De nieuwe munt kwam als een totale verrassing, zelfs het IMF was er niet van op de hoogte”, vertelt Margret Verwijk. „Er zijn te weinig ZiG’s in omloop, maar ergens is dat goed. Als de markt ermee overspoeld zou worden, zou er hele hoge inflatie volgen. Maar je kunt overal nog gewoon met Amerikaanse dollars betalen.”
Wat betekent de nieuwe munt voor potentiële investeerders?
„Voor ondernemers die in Zimbabwe willen beginnen, is het extra belangrijk samen te werken met iemand die de lokale context goed kent. En te beseffen dat alles heel snel kan veranderen. Van de ene op de andere dag.”
In het afgelopen jaar hebben achtereenvolgens Deloitte, Unilever, het Zuid-Afrikaanse Choppies en PwC besloten zich terug te trekken uit Zimbabwe. Dat is geen goed nieuws voor nieuwe investeerders.
„Investeren is altijd riskant in sommige landen. Maar dat betekent ook dat wanneer je investeert, en je doet het goed, het veel kan opleveren. Om er iets tegenover te zetten: sinds januari vorig jaar is het Nederlandse logistiekbedrijf FX Logistics, dat actief is rond de luchthaven van Harare, een ontzettend belangrijke investeerder. Een Nederlandse brouwerij is ook geïnteresseerd hier te beginnen, ik zeg nog niet welke – daar komt later dit jaar duidelijkheid over. Dan is er nog een tiental Nederlandse boeren actief dat wil doorgaan met boeren. Sommigen zijn onteigend, maar willen liever hun land terug dan geld.”
KLM kondigde onlangs aan de vrachtvluchten op Harare te staken, na bijna dertig jaar, wegens inzakkende vraag. Daar hebben vooral Nederlandse tuinders last van.
„Het Nederlandse bedrijf Hem Zaden produceert hier bloemzaden via lokale boeren, vooral vrouwen. Zij verbouwen dat liever dan groente, het levert meer op. Zaden kun je gewoon per container vervoeren, via Zuid-Afrika. Die voorbeelden heb je ook.”
Volgens zo’n tuinder heeft Zimbabwe zich door die dubbele wisselkoersen en de nog niet opgeloste landkwestie uit de markt geprijsd vergeleken met buurlanden. Zegt u weleens tegen potentiële investeerders: probeer het liever in Zambia?
„Het hangt allemaal af van wat de persoon of het bedrijf in kwestie wil. Wij geven alleen feitelijke informatie. Maar Zambia doet het erg goed nu. Het heeft nu een onderhandelingsproces achter de rug om de schulden te saneren, waaronder vele Chinese leningen. Dat zijn hele complexe processen. In het geval van Zambia was het succesvol, maar het heeft wel ruim twee jaar geduurd.”
In Zimbabwe hangt een mogelijke schuldsanering mede af van de voortgang op het gebied van de mensenrechten. Daarmee is het nog altijd slecht gesteld. Zo waren er massa-arrestaties van activisten vorig jaar rond de regionale top van de SADC-landen, is er sprake van geweld tegen oppositieleden en stembusfraude bij alle verkiezingen. In regeringspartij Zanu-PF gaan nu stemmen op om de grondwet te veranderen zodat president Mnangagwa een derde termijn kan krijgen.
Kan schuldsanering stuklopen op de mensenrechtensituatie?
„Internationale crediteuren willen dat er sprake is van vooruitgang op de drie terreinen economie, land en goed bestuur, en dus mensenrechten. Het is dus nog veel te vroeg om tot herstructurering van schulden over te gaan.”
De Chinezen staan ook op de rem, Zimbabwe betaalt ook hun leningen niet terug
Zal Zimbabwe niet gewoon bij China aankloppen, dat daar minder moeilijk over doet?
„De Chinezen staan ook op de rem, ook hun leningen worden niet terugbetaald. Niet alles is rozengeur en maneschijn in Zimbabwe, dat is gewoon zo. Het belangrijkste is dat je het gesprek erover aangaat.
„Maar als iets goed gaat, moet je het daar ook over hebben. Zoals de compensatie voor de bippa-boeren. Normaliter zit Zimbabwe tussen half december en half januari op slot, maar ik kreeg op Eerste Kerstdag nog appjes vanuit het ministerie van Landbouw, waar ze druk waren met de validatie van de bezittingen van de boeren. Er is daar keihard gewerkt om alles rond te krijgen, samen met het ministerie van Financiën.
„Het mooie is dat de autoriteiten nu een systeem hebben ontwikkeld, waarmee ze de betalingen kunnen verrichten. Waar ook andere boeren van kunnen profiteren. Ik hoor ook dat dit de eerste keer is dat onteigende boeren en overheid goed met elkaar samenwerken, terwijl er altijd een zekere kilheid rond dit dossier hing. Ook dat is een historische mijlpaal.”
