In Goma zijn er nu al te weinig lijkzakken om alle doden te bergen

„De situatie is moeilijk, maar inmiddels beheersbaar.” Steve Kisembo is medisch directeur van het Virunga ziekenhuis in Goma. Zijn ziekenhuis, in de stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, werd afgelopen week overspoeld door gewonden. Het is het gevolg van de gewelddadige opmars van rebellen van de M23-militie, die gesteund worden door buurland Rwanda. Het ziekenhuis telt tweehonderd bedden, maar in enkele dagen stroomden 340 mensen binnen, vertelt Kisembo. Soldaten, maar ook veel burgers. Het merendeel is geraakt door kogels.


Lees ook

De Oost-Congolese stad Goma valt ten prooi aan de rebellen van M23 en Rwanda

Ontheemden vluchten uit vluchtelingenkampen voor de gevechten tussen M23 en het leger van Congo.

Met hulp van de ngo Artsen Zonder Grenzen, dat naast het ziekenhuis tenten met bedden neerzette om zieken op te vangen, is de situatie volgens de arts nu iets meer onder controle. In die bedden worden ook zieken opgevangen die uit andere ziekenhuizen naar Virunga zijn gestuurd, omdat ook zij overvol zitten. Het dodental als gevolg van de gevechten die vorige week losbarstten, is volgens de Verenigde Naties opgelopen tot zeker drieduizend. Meer dan drieduizend anderen raakten gewond.

Door de hulp van Artsen Zonder Grenzen is de situatie in het Virunga ziekenhuis in Goma nu iets meer onder controle. IFoto Michel Lunanga/AFP

Door heel de stad raakten ziekenhuizen en hun mortuaria overweldigd. „Ze zullen infecties oplopen voordat we hen allemaal kunnen behandelen”, zei een uitgeputte verpleegster van een ander klein ziekenhuis maandag tegen persbureau AP.

Luchthaven gesloten

In de chaos van de gevechten werden onder meer de voedsel- en medicijnvoorraden van hulporganisaties meegenomen. De gevechten hadden al een impact op hun bevoorrading. Zo beheersen de rebellen inmiddels de internationale luchthaven die hier mede voor werd gebruikt. In een open brief riep de VN-coördinator voor humanitaire hulp in DRC dinsdag „alle partijen” op de luchthaven weer te openen. „Zonder blijft het evacueren van zwaargewonden, het leveren van medische voorraden en het sturen van humanitaire versterkingen lamgelegd.”

„Nog maar enkele dagen en we zijn door onze medicijnvoorraden heen”, zegt Emmanuel Konin, die namens het Internationale Rode Kruis vier ziekenhuizen in Goma overziet. „Verband wordt in drieën geknipt, de medicatie die we in de operatiezaal toedienen is geminimaliseerd. Maar we kunnen geen arts zijn zonder medicijnen.”

Er worden in Goma nieuwe graven gemaakt om de slachtoffers van het recente geweld te bergen.
Foto Michel Lunanga/AFP

De tekorten zetten bovendien nog meer druk op de kampen voor intern ontheemden rond Goma, de hoofdstad van de grondstofrijke provincie Noord-Kivu. In 2012 namen de M23-rebellen de stad al kortstondig over. Drie jaar geleden laaide het conflict opnieuw op. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht en kwamen terecht in kampen rond en in de stad.


Lees ook

Hoe Rwanda het lot van Oost-Congo blijft bepalen

Een zwaarbewapende strijder van de M23-militie loopt op straat in Goma.

De afgelopen weken kwamen daar nog zo’n honderdduizend nieuwe ontheemden bij, zegt Raphael Mbuyi van Oxfam Novib. In een tiental kampen zorgt de ngo voor onder meer schoon drinkwater. „Maar we hadden al te weinig middelen om aan alle behoefte te voorzien”, zegt Mbuyi. De situatie werd nog nijpender toen door de gevechten ook de elektriciteit en het stromend water wegvielen.

Geen stroom voor beademing

Ondertussen groeit de vrees voor ziekte-uitbraken als cholera en het besmettelijke Mpox, dat in Goma al rondging. Zo worstelen sommige ziekenhuizen door de enorme toestroom van patiënten om standaarden na te leven die de verspreiding van infecties voorkomen, stelt het Internationale Rode Kruis. Elders stierven patiënten aan de beademing of moesten operaties worden uitgesteld omdat er geen stroom was om de monitors en lichten te laten werken.

Inmiddels is de stroomvoorziening deels hersteld en hebben verschillende wijken weer toegang tot stromend water. Maar nog altijd zijn niet alle lichamen van de straten geruimd – en er zijn te weinig lijkzakken om alle doden te bergen.

Nu de gevechten even gestopt zijn, beweegt het ook in de kampen voor ontheemden. Afgelopen weekend werden hulpverleners verrast toen één van de grotere kampen in het noorden van Goma plots grotendeels verlaten bleek, mogelijk op aandringen van de M23-rebellen die willen laten zien dat het veilig is om terug te keren naar huis.

Tegen de Franse zender TV5Monde uitte een leider van een dorp nabij Goma zijn zorgen over zijn gevluchte buren wier huizen werden verwoest. „Ja, het is nu veilig”, zei hij voorzichtig. „Maar mensen komen terug met lege handen en zonder huis om naartoe terug te keren.”

Leden van het Congolese Rode Kruis en vrijwilligers dragen bergen doden in Goma. Het dodental als gevolg van de gevechten die vorige week losbarstten, is volgens de Verenigde Naties opgelopen tot zeker drieduizend.
Foto Stringer/EPA