Verkopen lampenfabrikant Signify dalen, topman vertrekt

Goedemorgen! Lampenfabrikant Signify presenteerde zojuist zijn jaarcijfers. De omzet van de voormalige lichtdivisie van Philips daalde in 2024 met 6,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot 6,14 miljard euro. Onderaan de streep steeg de winst wel flink tot 334 miljoen euro, ruim de helft meer dan vorig jaar. Dat is vooral te danken aan kostenreducties. Signify heeft al jaren te kampen met teruglopende verkopen. Dat komt onder andere doordat er steeds meer ledlampen gebruikt worden. Die hebben een veel langere levensduur dan de oude gloei- of spaarlampen.

Signify maakte ook bekend dat topman Eric Rondolat vroegtijdig op zal stappen na de aandeelhoudersvergadering in april. Vorig jaar werd hij nog voor een termijn van vier jaar herbenoemd. Rondolat leidt het bedrijf al sinds de verzelfstandiging in 2016 en stond ook al een aantal jaar aan het roer toen de lampenmaker nog onderdeel van Philips was. Een opvolger wordt nog gezocht.

Dit viel verder op in het nieuws vanochtend:

  • Nog meer Philips-nieuws: in de Verenigde Staten zijn mogelijk twee doden gevallen doordat een hartritme-meter van het zorgtechbedrijf filmpjes die konden duiden op een gevaarlijke hartritmestoornis door een fout niet naar medisch specialisten doorstuurde. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.
  • Het kopen van een huis was voor starters nog nooit zo duur als nu, zeggen onderzoekers van ING tegen onder andere BNR. De bank spreekt van „historisch slechte betaalbaarheid”. Nieuwe kopers zijn sinds 2002 naar schatting zo’n 30 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten, meer dan het langjarig gemiddelde van 25 procent. De gebrekkige betaalbaarheid komt doordat de netto hypotheeklasten mee zijn gestegen met de inkomens. Daar zal voorlopig geen verandering in komen, denkt de bank.
  • Nederland is een nieuw investeringsfonds voor kwantumbedrijven rijker, meldt Het Financieele Dagblad. Het is het eerste private fonds dat zich volledig op kwantumtechbedrijven richt. De investeerder begint met 25 miljoen euro, afkomstig van rijke families en ondernemers, en richt zich op startups die nog geen andere professionele geldschieters aan boord hebben.
  • De vrijwillige uitkoopregeling voor veehouders is vooral in Limburg populair, schrijft de Volkskrant. In totaal 1.586 boeren hebben zich inmiddels voor de regeling aangemeld. Varkensboeren vormen het grootste deel van die groep.

Foto Rob Engelaar / ANP