In Thailand kunnen ook mensen van hetzelfde geslacht voortaan trouwen

In Thailand is het homohuwelijk sinds donderdag toegestaan. Dankzij de nieuwe wet mogen Thai en buitenlanders vanaf 18 jaar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Inmiddels is in ruim dertig landen het homohuwelijk gelegaliseerd.

De Thaise premier Paetongtarn Shinawatra uitte donderdag op X haar vreugd over de invoering van de wet, na „meer dan twee decennia van vechten” en „twee decennia van de confrontatie aangaan met vooroordelen”. „Vandaag wappert de regenboogvlag trots boven Thailand.”

De wet houdt ook in dat LHBTQ-koppels in Thailand voortaan dezelfde rechten hebben als heterokoppels. Ze mogen elkaars achternamen aannemen, maken aanspraak op belastingvoordelen, kunnen elkaars erfenis krijgen en komen in aanmerking voor het adopteren van kinderen.

Deskundigen zijn desondanks bezorgd over de interpretatie van delen van de nieuwe wet. Zo schrijft de Thaise wet enkel voor dat een man en vrouw een kind mogen opvoeden. Het is daardoor onduidelijk of LHBTQ-koppels daadwerkelijk een kind kunnen adopteren. Thaise beleidsmakers poogden het afgelopen jaar tevergeefs de definitie van een ‘ouder’ genderneutraler te maken.

Sumalee Sudsaynet (r.) and Tanaphon Chokkhoksung houden hun huwelijksakte vast.
Foto Rungroj Yongrit/EPA

Recordpoging

De Thaise LGBTQ-gemeenschap hoopt dat 1.448 koppels donderdag trouwen. Als dat lukt, noteert Thailand een wereldrecord dat mogelijk in het Guinness Book of Records wordt opgenomen. Het getal 1.448 verwijst naar een artikel van het Thaise wetboek, waarin de woorden man en vrouw zijn vervangen voor het genderneutrale ‘partner’.

Jaarlijks komen duizenden mensen naar de Thaise hoofdstad Bangkok voor de Pride. Desondanks krijgen LGBTQ-mensen nog dagelijks te maken met discriminatie. Thaise autoriteiten organiseren onder meer lezingen en bijscholing, zodat ambtenaren LGBTQ-koppels op een juiste manier te woord staan.

De Thaise Thanaphon Chokhongsung (59) trouwde donderdag met Sumalee Sudsaynet (64). „We zijn zo blij. We hebben hier tien jaar op gewacht”, zei ze tegen persbureau AFP. „Hierdoor kunnen we van dezelfde rechten genieten als heterostellen. Mijn emoties vandaag zijn zo overweldigend, ik kan ze niet eens onder woorden brengen.”