De zwartgeblakerde keien zijn slordig op elkaar gestapeld, boven op een rots in de Teyaret-vallei in het West-Afrikaanse Mauritanië. Samen vormen de stenen een gigantische croissant, met een lengte van zo’n dertig meter. De wind heeft de holle ruimtes tussen de stenen gevuld met beige woestijnzand. In de prehistorie bouwden de mensen die hier woonden deze monumenten voor doden met een hoge sociale status. Ze zijn zo’n anderhalve meter hoog en stammen uit ongeveer dezelfde tijd als de piramides van de oude Egyptenaren aan de andere kant van de Sahara.
Verspreid over bijna de hele Sahara zijn de afgelopen jaren duizenden zogenoemde croissantgraven ontdekt. Omdat de stenen vaak slordig op elkaar liggen zijn de monumenten vanaf de grond vaak nauwelijks herkenbaar. Pas sinds de introductie van Google Earth is duidelijk geworden hoe gigantisch veel van deze prehistorische graven bewaard zijn gebleven. Iedere geïnteresseerde leek kan ze op zijn computer zelf opsporen. Behalve in Mauritanië zijn croissantgraven onder meer gevonden in Marokko, de Westelijke Sahara en Algerije.
Een heel nieuw onderzoeksgebied dient zich aan
„Er is nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de croissantgraven”, zegt Mohamed Youssef Dedi, hoofd archeologie van het Institut Mauritanien de Recherches Scientifiques (IMRS), een overheidsinstelling in de hoofdstad Nouakchott. „Pas sinds kort is bekend dat het er zoveel zijn. Een heel nieuw onderzoeksgebied dient zich aan.”
Er zijn menselijke resten aangetroffen, waardoor duidelijk is dat het graven zijn. En uit dateringen elders in de Sahara is bekend dat ze ongeveer tussen de 6.000 en 3.000 jaar oud zijn. „Maar verder weten weinig van de mensen die deze grafmonumenten bouwden.” Zeker is wel dat de bouwers weinig banden hadden met het oude Egypte. Daarvoor was de geografische afstand te groot.
Dedi is voor een conferentie in de Mauritaanse stad Chinguetti, waar hij recent onderzoek presenteert naar het neolithicum (de late steentijd) in Mauritanië. „We hebben een maand geleden opgravingen verricht in de woestijn ten zuiden van Chinguetti”, vertelt hij. Prehistorische graven uit het neolithicum waren een van de aandachtspunten. „Opmerkelijk genoeg zijn er in dat deel van Mauritanië geen croissant-graven te vinden. De mensen daar begroeven hun doden in ronde tombes.” Ook andere archeologische vondsten, zoals overblijfselen van prehistorische tempels, duiden op verschillen. „Er is steeds meer bewijs dat dwars door Mauritanië een prehistorische culturele scheidslijn loopt”, aldus Dedi.
Duizenden satellietbeelden
Die culturele scheidslijn bestaat anno 2025 nog steeds. Ten noorden van deze lijn, die behalve door Mauritanië ook door andere Sahara-landen loopt, wonen met name lichtgekleurde mensen met Amazigh- of Berber-wortels. Ten zuiden domineren donkergekleurde volkeren. „We gaan ervan uit dat de croissantgraven gebouwd zijn door de voorouders van de huidige Amazigh-bevolking van Noordwest-Afrika”, zegt Dedi. In de wetenschap worden deze mensen proto-Amazigh genoemd. Ook Marokko, de Westelijke Sahara, Libië, Algerije, Niger, Mali en delen van Spanje hebben een proto-Amazigh-verleden. Hetzelfde geldt voor de meeste Marokkaanse Nederlanders.
Wetenschappers en amateur-archeologen hebben de afgelopen jaren duizenden satellietbeelden van pre-historische croissant-graven verzameld. Ze zijn onder meer te vinden op de Duitse website archaeoland.eu. Niet alle onderzoekers gebruiken overigens de benaming croissantgraven. De monumenten staan ook bekend als antennegraven of V-graven, mede omdat er aanzienlijke variatie is in de precieze vorm van de monumenten. Sommige zien er inderdaad uit als een croissant. Andere graven lijken meer op de kop van een insect, met een tombe in het midden en twee antennes die in tegenovergestelde richting schuin omhoogsteken. In het Frans worden de graven ook wel monuments aux alignements genoemd.
‘Croissantgraven’ in Mauritanië en omliggende landen. Soms lijken ze meer op een insectenkop.
Foto’s: Google Earth
De veronderstelling dat voorouders van de huidige Amazigh (meervoud: Imazighen) de croissantgraven bouwden, wordt onderbouwd doordat in de buurt zogeheten tifinagh-inscripties zijn aangetroffen. Tifinagh is de naam van het alfabet dat de Amazigh gebruiken. De oudst bekende inscripties, vaak te vinden op rotsen, zijn ongeveer 3.000 jaar oud. Het alfabet heeft zich in de prehistorie nooit heel erg ontwikkeld en bestond in verschillende varianten, die per regio verschilden. Waarschijnlijk werd het alleen gebruikt voor korte notities door een beperkte groep mensen. De alfabetvarianten bevestigen de culturele diversiteit van proto-Amazigh-gemeenschappen, zoals die ook tot uiting komt in de verschillend gevormde croissantgraven.
Met behulp van Google Earth zijn recentelijk ook allerlei andere prehistorische bouwwerken ontdekt in de Sahara. Onder de nieuwe vondsten zijn zogenoemde kites (vliegers). Ze bestaan in essentie uit twee honderden meters lange muren, die steeds dichter naar elkaar toe lopen. Vanuit de lucht zien ze er vaak uit als een V. Archeologen gaan ervan uit dat jagers deze muren bouwden om een fuik te creëren, waar ze wilde dieren indreven die ze wilden vangen. Behalve in de Sahara zijn recentelijk ook veel kites ontdekt in onder meer Oezbekistan, Kazachstan en Saoedi-Arabië.
„In de prehistorie woonden er hier vooral jager-verzamelaars”, vertelt Yeslem ould Boueila, eigenaar van een museum in het dorp El Beyyed. Er zijn in Mauritanië geen overblijfselen gevonden van duizenden jaren oude stedelijke beschavingen, zoals in Egypte en Mesopotamië, maar wel heel veel stenen werktuigen. Even ten noorden van El Beyyed, dat uit niet veel meer bestaat dan rieten hutten en een verzameling tenten, ligt een van de belangrijkste neolithische vindplaatsen van Mauritanië.
De mensen die hier leefden waren waarschijnlijk nauw verwant aan de bouwers van de croissantgraven. „Het waren seminomaden”, zegt Ould Boueila. Als er geen voedsel meer was te vinden in de directe omgeving, verkasten ze naar een andere plek. Vaak hadden ze meerdere basiskampen, waar ze een gedeelte van het jaar verbleven.
Het museum van Ould Boueila is gevestigd in een rieten hut met een oppervlakte van slechts een paar vierkante meter. De houten deur zit dicht met ijzerdraad. Het dak, waterdicht gemaakt met plastic van de Verenigde Naties, is te laag om rechtop te kunnen staan. Honderden stenen vuistbijlen liggen netjes in rijen in het zand. Ook heeft Ould Boueila een grote verzameling pijlpuntjes, gemaakt van steenscherven en zorgvuldig voorzien van kleine weerhaakjes. Daarnaast bevat de collectie pijlpuntjes van koper. „Ongeveer 3.000 jaar geleden ontstond bij de stad Akjoujt, zo’n 300 kilometer naar het zuidwesten, een koperindustrie met smelterijen”, zegt hij. „Deze pijlpunten zijn hier gevonden, maar komen daar vandaan.”
Ould Boueila werkte in zijn jonge jaren samen met de beroemde Franse wetenschapper Théodore Monod (1902-2000), die uitgebreid onderzoek deed in Mauritanië en veel prehistorische vindplaatsen als eerste ontdekte. „Ik ontmoette Monod in 1974. Omdat ik een van de weinige inwoners van El Beyyed was die Frans spraken, huurde hij mij in als vertaler.” Van Monod en andere wetenschappers leerde Ould Boueila dat de meeste vondsten in zijn museum zo’n 6.000 jaar oud zijn. Maar niet allemaal. Er zitten ook stenen werktuigen tussen van naar schatting 100.000 jaar oud.
Nijlpaarden en olifanten
De croissant-graven in Mauritanië stammen uit een tijd dat de Sahara aanmerkelijk groener was dan tegenwoordig. Er waren meerdere grote meren, waar de prehistorische bevolking kon vissen, zoals onder meer is beschreven door de Australische geoloog Martin Williams in zijn boek When the Sahara was Green (2021). Het zand en de rotsen die anno 2025 het landschap bepalen, waren destijds bedekt met groene vegetatie. Op sommige plaatsen groeiden zoveel bomen dat je van een bos kon spreken. Er leefden nijlpaarden en olifanten, blijkt uit dierlijke resten die zijn gevonden.
Vanaf ongeveer 6.000 jaar geleden werd het klimaat droger. De oorzaak daarvan is niet bekend, maar duidelijk is wel dat niet zoals tegenwoordig de mens verantwoordelijk was. Door verwoestijning was het voor jager-verzamelaars steeds moeilijker om te overleven. Sommigen trokken naar het noorden of het zuiden, waar meer regen viel. Anderen stapten over op het houden van koeien, die rond deze tijd vanuit het Midden-Oosten geïntroduceerd werden in Afrika. Transport over lange afstanden ging met paard-en-wagen, blijkt uit prehistorische rotsschilderingen van dit vervoermiddel die op talloze plaatsen in de Sahara zijn aangetroffen.
Maar de prehistorische inwoners van Mauritanië zagen zich geconfronteerd met klimaatverandering, die steeds ernstiger vormen aannam. Soms was het een paar eeuwen wat koeler en vochtiger, maar de algemene trend was opwarming en meer droogte. Koeien en paarden waren niet bestand tegen het hetere klimaat. (Kamelen deden pas rond het begin van de christelijke jaartelling hun intrede in Afrika, eveneens vanuit het Midden-Oosten.) Door gebrek aan brandhout ging ook de koperindustrie in Mauritanië ten gronde. Tegen het begin van de christelijke jaartelling woonden er daardoor nog maar heel weinig mensen in de Sahara.
Gebrek aan bewijs
Waarom de prehistorische inwoners van Mauritanië graven bouwden in de vorm van een croissant is niet bekend. „Er zijn wel ideeën over”, zegt de Franse archeoloog Robert Vernet, een van de grootste kenners van de prehistorie van Mauritanië. „Maar geen enkele theorie houdt stand, door gebrek aan bewijs. We hebben eenvoudigweg te weinig bronnen om gefundeerde uitspraken te kunnen doen.”
Vernet is bang dat recente plunderingen toekomstig onderzoek zullen belemmeren. „Toeristen en de lokale bevolking bezoeken de archeologische vindplaatsen en nemen vaak voorwerpen mee.” Overal in Mauritanië kun je bij souvenirwinkeltjes prehistorische pijlpuntjes en steenbijlen kopen. De overheid treedt daar nauwelijks tegen op.
Een van de theorieën is dat de klimaatverandering de croissantvorm van de prehistorische grafmonumenten verklaart. „Door de afname van regen werd de bodem zanderiger en verschenen er steeds meer duinen in het landschap”, vertelt Vernet, die een blog bijhoudt over archeologisch onderzoek in Mauritanië. „Bijna al die duinen hadden de vorm van een croissant, omdat de wind destijds bijna altijd uit het zuidwesten waaide. Wellicht zag de prehistorische bevolking de duinen als een symbool voor de dood.”
Bijna alle croissantgraven liggen met de punten richting het oosten. Maar niet allemaal. „Aanvankelijk bestond het vermoeden dat de graven zo zijn gebouwd dat ze de opkomende zon omarmen,” vertelt Vernet, „maar recente metingen maken duidelijk dat er te veel afwijkingen zijn om dat aannemelijk te maken. Sommige graven liggen met de punten juist volledig in tegenovergestelde richting.” Wat dan wel de precieze richting van de punten (of antennes) bepaalt, wordt misschien duidelijk door toekomstig onderzoek.
In de Teyaret-vallei in Mauritanië beperkt de aanwakkerende wind het zicht, woestijnstof hangt als een soort mist in de lucht. Drie kamelen lopen te grazen van het lage struikgewas dat groeit op de zanderige bodem. Beide zijden van de vallei zijn begrensd door rotswanden, die steil uit de aarde omhoog komen. In de verte verspert een grote berg zand de doorgang. Een blik op Google Earth maakt duidelijk dat op de rotsen in de directe omgeving zeker zeven croissantgraven liggen, waarvan een met merkwaardig lange antennes. Maar door het moeilijk begaanbare terrein zijn ze bijna niet bereikbaar.
Anno 2025 is het moeilijk voor te stellen dat dit desolate landschap ooit groen en vruchtbaar was, met grote groepen jagers en verzamelaars die hier op wilde dieren jaagden en visten in de vele meren. Aan bomen groeiden volop eetbare vruchten. Misschien maakten de semi-nomaden die hier rondtrokken zich net als wij zorgen over klimaatverandering, maar probeerden ze er desondanks het beste van te maken. Helaas werd hun hoop op betere tijden niet bewaarheid. De natuur was onverbiddelijk, langzaam maar zeker ging hun beschaving ten onder.