In Nederland worden voor biomedisch onderzoek proefdieren gebruikt. Tegelijkertijd groeit de maatschappelijke verontwaardiging over dit type testen. Heeft onderzoek met proefdieren nog wel toekomst? Wat zouden de alternatieven zijn? En kan de wetenschap eigenlijk wel zonder deze dieren?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]
Duitse politici reageren geschokt op een steekpartij woensdag in een park in de Duitse plaats Aschaffenburg. Daarbij kwamen een man van 41 en een kind van 2 jaar oud om het leven. „Een afschuwelijke gewelddaad”, zei de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, woensdagavond tijdens een bezoek aan het park tegen journalisten.
De verdachte is een 28-jarige Afghaan met een achtergrond van psychische problemen, die al eerder gewelddadig gedrag zou hebben vertoond. Hij viel met een keukenmes een groep kinderen van een kinderopvang aan. De man die daarbij om het leven kwam was een passant die probeerde de kinderen te beschermen. Deelstaatminister Herrmann prees zijn moed.
Volgens Herrmann was de verdachte in 2022 vanuit Afghanistan naar Duitsland gekomen en vroeg hij toen asiel aan. Later zou hij hebben aangegeven weer terug te willen keren, maar dat heeft hij niet gedaan. Zijn motief voor de steekpartij is nog onduidelijk. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor radicaalislamitische beweegredenen.
Scholz is het beu
Ook de landelijke politiek reageert vol afschuw. Bondskanselier Olaf Scholz spreekt op sociale media van „een niet te bevatten terreurdaad” en vraagt zich af waarom de verdachte nog in Duitsland was. Hij vindt dat de lokale autoriteiten dat met spoed moeten ophelderen, omdat hij het beu is dat er steeds meer incidenten zijn met daders „die naar Duitsland zijn gekomen om bescherming te zoeken”.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zegt „diep geschokt” te zijn en heeft de ouders van het omgekomen jongetje gecondoleerd. Partijleider Alice Weidel van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland leeft ook mee met de nabestaanden en slachtoffers. Zij wees er op X op dat Beieren bestuurd wordt door de christendemocratische CSU, die de dader niet heeft uitgezet, ondanks dat hij bekend was bij de politie. „Meteen remigratie”, schrijft ze.
Bij een aanslag eind vorig jaar op een kerstmarkt in Maagdenburg vielen vijf doden en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. De dader van die aanslag kwam oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië en mede daardoor stond het thema migratie in aanloop naar de verkiezingen van 23 februari toch al hoog op de agenda in Duitsland.
Frankrijk heeft zijn zorgen geuit over de aanvallen van Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever. Jean-Noël Barrot, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, gaat het onderwerp ter discussie brengen tijdens de aanstaande EU-vergadering met buitenlandministers op 27 januari, zei hij woensdag. Dat meldt persbureau Reuters.
Ook op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos leven zorgen over de huidige Israëlische aanvallen op dit moment op de Westoever. „Het risico bestaat dat Israël zal denken dat dit het moment is om de Westelijke Jordaanoever te annexeren”, waarschuwde secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres woensdag.
De uitspraken van internationale leiders volgen op een reeks aanvallen van het Israëlische leger op dinsdag en woensdag, onder meer op de stad Jenin en op het Palestijnse vluchtelingenkamp in die stad. Jenin bevindt zich in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Bij de aanvallen werden de afgelopen dagen zeker tien Palestijnen gedood en vielen meerdere gewonden.
Israël: ‘Lessen uit Gaza’
Volgens Israël is de militaire operatie gericht tegen door Iran gesteunde militanten in het gebied. Woensdag zei de Israëlische minister van Defensie Israel Katz hierover dat de Israëlische troepen in Jenin „lessen toepassen” die het leger geleerd heeft in Gaza. „We zullen niet toestaan dat de wapens van het Iraanse regime […] de levens van Israëlische kolonisten [op de Westelijke Jordaanoever] in gevaar brengen”, zei Katz in een verklaring. Dat terwijl in Gaza sinds zondag een staakt-het-vuren van kracht is.
De aanvallen in Jenin dwongen veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever ertoe zich terug te trekken uit de stad. Het lukte de Palestijnse Autoriteit tot nu toe niet de controle terug te krijgen over Jenin.
Liveblog Het laatste nieuws
Internationale zorgen over huidige Israëlische aanvallen op bezette Westelijke Jordaanoever
Ja, Den Haag wil. De stad gaat onderzoeken of het Culturele Hoofdstad van Europa 2033 kan worden, maakt wethouder Saskia Bruines (Financiën en Cultuur) donderdag bekend. Al in de zomer van 2023 vroeg de Haagse gemeenteraad aan het college van B&W de voor- en nadelen te onderzoeken. De voordelen lijken nu te winnen.
Het is nog geen officiële kandidatuur, die moet pas eind 2027 ingediend worden. In 2026 wil de gemeente zeker weten of het een ‘bidbook’ gaat indienen. Als in de tussentijd blijkt dat er, bijvoorbeeld, onvoldoende geld is, kan het zijn dat de stad de ambitie moet laten varen.
Voor Den Haag zou het mooi zijn, vindt wethouder Bruines. Ze wijst op het enthousiasme vanuit de Haagse cultuursector. Een verbond van lokale cultuurmakers heeft zich verenigd in DH33 en biedt zich aan als adviesorgaan voor de gemeente.
Een jaar als Culturele Hoofdstad zou Den Haag kunnen gebruiken om aan veel andere doelen van de stad te werken, zegt wethouder Bruines, bijvoorbeeld het toegankelijker maken van het Haagse cultuuraanbod voor alle inwoners. De kunsten kunnen een ‘belangrijke rol spelen’ in de kansengelijkheid, toegankelijkheid en inclusiviteit van de stad, verwacht ze.
Zwolle, Heerlen en Zeeland
Den Haag is niet de eerste stad die interesse kenbaar maakt. In 2033 is de beurt aan Nederland en aan Italië. Zwolle maakte in 2022 bekend zich voor te bereiden op voor een kandidaatstelling. Ook in Heerlen en Zeeland leeft het onderwerp, al spelen in Heerlen twijfels over de financiële haalbaarheid. In Zeeland klinkt vanuit de politiek de oproep om mee te dingen naar ‘2033’. De provincie liet eerder de plannen om met haar vier grootste steden mee te dingen varen om zich aan te sluiten bij de aanvraag van Gent, dat in de race was voor 2030. Maar nu België voor een andere stad kiest, roept de PvdA-GroenLinks-fractie op om de oude plannen voor 2033 nieuw leven in te blazen.
Een goede aanvraag moet een Europese dimensie hebben, de hele stad betrekken, voor bezoekers uit heel Europa aantrekkelijk zijn en een blijvend effect hebben op de stad. Dit jaar zijn de Culturele Hoofdsteden van Europa Chemnitz (Duitsland) en Nova Gorica (Slovenië), ze hebben net hun openingsceremonies achter de rug.
Den Haag profileert zich als stad van vrede en recht, stad aan zee, popstad, politiek centrum, en ontving in 2024 de Tour des Femmes. „Ja”, beaamt de wethouder, „Den Haag is een stad van veel.” Maar een status als Culturele Hoofdstad zou die identiteiten kunnen samenbrengen, in plaats van vertroebelen, voorziet ze. Zeker de reputatie als stad van vrede en recht kan een centraal onderdeel worden.
Lees ook
Als je Culturele Hoofdstad van Europa wilt worden: voorkom een wespennest