Er zijn inmiddels honderden soorten ‘designerdrugs’: speciaal gefabriceerde drugs die door hun samenstelling door de mazen van het juridische net vallen. Een verbod op groepen chemische stoffen moet een einde maken aan het kat-en-muisspel tussen overheid en producenten. Komende dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van het vorige kabinet. Vijf vragen, en antwoorden, over designerdrugs en het wetsvoorstel.
1Wat zijn designerdrugs?
Designerdrugs zijn qua werking vergelijkbaar met traditionele illegale drugs zoals xtc: ze geven een euforisch, empathisch en wakkerder gevoel. Ze zijn speciaal ontworpen om het verbod op harddrugs te omzeilen. Het is immers pas verboden om een drug te produceren, te verhandelen of te bezitten als deze op de ‘Opiumlijst’ staat.
Producenten van deze zogenoemde Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) kunnen sjoemelen met de chemische samenstelling: toen 4-MMC (straatnaam ‘miauw miauw’) in 2012 verboden werd, veranderden producenten een molecuultje om vervolgens 3-MMC op de markt te brengen. Een nieuwe en dus legale drug, maar qua werking en mogelijke schadelijkheid vrijwel identiek. Toen ook 3-MMC op de Opiumlijst kwam, herhaalden producenten hun kunststukje. Opvolger 2-MMC is nog altijd legaal en te koop via websites en in smartshops.
Het gebruik van designerdrugs in Nederland nam de afgelopen jaren fors toe, vooral onder 20- tot 29-jarigen, bleek uit het Grote Uitgaansonderzoek van het Trimbos-instituut uit 2023. Vooral 3-MMC is populair: een derde van de uitgaande jongeren gebruikte het in 2023. Daarmee was het de op twee na meest gebruikte drug, na mdma en cannabis.
Het jaaroverzicht over 2023 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum wees uit dat het aantal meldingen van vergiftigingen met 3-MMC in 2023 was verdubbeld tot 202 vergeleken met het jaar ervoor, ondanks het verbod.
Lees ook
Wat designerdrugs met je doen: eerst de euforie, dan de psychoses. ‘Ik werd er schuw en achterbaks van’
2Wat houdt de nieuwe wet in?
Onder de nieuwe wet, waarover de Eerste Kamer dinsdag stemt, worden designerdrugs wanneer deze schadelijk blijken te zijn niet langer los op de Opiumlijst geplaatst. In plaats daarvan zijn voortaan drie volledige stofgroepen verboden: synthetische cannabinoïden, fentanylen en fenetylamines. Onder die laatste groep vallen honderden designerdrugs. Fentanylen zijn toegevoegd om te voorkomen dat de problemen met die stofgroep, zoals nu in de Verenigde Staten, overwaaien naar Nederland. In onder meer België en Duitsland zijn al vergelijkbare wetten.
3Waarom een strenger verbod?
In 2022, nadat de politie en het Openbaar Ministerie er al jarenlang voor hadden gepleit, dienden de toenmalige ministers van Volksgezondheid, Ernst Kuipers (D66), en Justitie, Dilan Yesilgöz (VVD), het wetsvoorstel in. Voor de politie kan de wet de samenwerking met buurlanden verbeteren. De Nederlandse politie kan landen als België en Duitsland niet helpen bij rechtshulpverzoeken in internationale onderzoeken zolang een drug in Nederland niet verboden is.
Designerdrugs zijn volgens de politie bovendien een gevaar voor de volksgezondheid omdat jongeren vaak niet weten wat ze gebruiken. Een verbod moet de indruk wegnemen dat legale designerdrugs minder schadelijk zijn dan andere verboden drugs. „Je klikt, bestelt en krijgt het thuisbezorgd”, zegt Peter Jansen, materiedeskundige drugs bij de politie op de website van de politie. „Dat normaliseert drugsgebruik.”
Er is ook nog een praktisch argument voor een verbod: volledige stofgroepen verbieden bespaart de regering tijd, omdat elke nieuwe designerdrug dan niet meer apart onderzocht hoeft te worden.
4Wat vinden politieke partijen?
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer was in januari 2024 al voor de wet. SP, DENK, ChristenUnie, VVD, SGP, CDA, NSC, PVV en BBB stemden voor, GroenLinks-PvdA, Volt, PvdD, D66 en FVD waren tegen. JA21 was tijdens de stemming niet aanwezig.
In de Eerste Kamer zijn BBB, VVD, CDA en SP al zeker voor de wet. Voor die partijen wegen gezondheidsrisico’s en het tegengaan van de productie en handel het zwaarst. Andere partijen, zoals GroenLinks-PvdA, D66, plaatsten tijdens het plenaire debat afgelopen dinsdag vooral vraagtekens bij niet-schadelijke stoffen die mogelijk ook op de Opiumlijst terechtkomen. Om dat te voorkomen werd eerder al een stof als aspartaam (dat in cola-zero zit) uitgezonderd. Meerdere partijen uitten serieuze twijfels over handhaving en preventie.
Juist daardoor ben je je eigen proefkonijn voor wat je gebruikt
5 Wat zijn de gevolgen voor de volksgezondheid?
Daarover lopen de ideeën uiteen. Volgens Laura Smit-Rigter, coördinator van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem bij het Trimbos-instituut, is er nog weinig onderzoek gedaan. „Juist daardoor ben je je eigen proefkonijn voor wat je gebruikt”, zegt ze telefonisch.
Kaj Hollemans, adviseur van de campagne ‘Normaal over drugs’ pleit al langer voor regulering van harddrugs. Hij noemt het wetsvoorstel „ondoordacht en onzorgvuldig” omdat met een verbod volgens hem sneller vervuilende middelen in omloop kunnen komen. „Websites en smartshops hebben nog enige verantwoording over hun producten af te leggen. Maar illegale straatdealers, die de verboden designerdrugs voortaan zullen verkopen, hebben geen klantenservice waar je verhaal kunt halen. Wij verwachten juist meer incidenten.”
Hollemans benadrukt dat de groep designerdruggebruikers in Nederland ondanks de toename klein is [in 2023 1,3 procent van de volwassen Nederlanders] en dat drugs niet minder gebruikt worden als ze illegaal zijn. „Dat weten we al vijftig jaar. Kijk naar cocaïne, cannabis, xtc. Allemaal verboden, maar honderdduizenden Nederlanders gebruiken het.” Hollemans wijst ook op de verdubbeling van het aantal vergiftigingen door 3-MMC, nadat de drug werd verboden. „Dus zeg het maar, heeft dat verbod wel of niet geholpen?”
Smit-Rigter staat positiever tegenover het wetsvoorstel. Zij verwacht dat het verbieden van designerdrugs potentiële gebruikers er makkelijker van weerhoudt om NPS te gebruiken. „Naast de signaalfunctie zullen de drugs minder makkelijk beschikbaar zijn. Dat verhoogt de drempel.”
Lees ook
Wat designerdrugs met je doen: eerst de euforie, dan de psychoses. ‘Ik werd er schuw en achterbaks van’