Het Iraakse parlement heeft dinsdag een amendement doorgevoerd op de familiewet uit 1959. Die schrijft voor dat kinderen vanaf achttien jaar mogen trouwen. Met de aanpassing van de wet is die leeftijd teruggeschroefd naar negen jaar voor meisjes en dertien jaar voor jongens. De stemming verliep zeer chaotisch waardoor er nog onduidelijkheid is over de geldigheid van de wet, zo meldt persbureau AP.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde in oktober vorig jaar al voor de gevolgen van de herziening van de wet. Amnesty stelt dat deze de weg vrij maakt voor kindhuwelijken. Daarnaast zouden vrouwen geen rechten meer hebben bij een echtscheiding of erfenis.
„Kindhuwelijken beroven meisjes niet alleen van hun opleiding, maar getrouwde meisjes zijn ook kwetsbaarder voor seksueel en lichamelijk misbruik. Het is alarmerend dat deze amendementen op de familiewet zo fel worden doorgedrukt”, aldus Razaw Salihy, Irak-expert van Amnesty International.
Stemming
AP meldt dat de stemming over de wet dinsdag chaotisch verliep. Volgens een parlementslid werd er luid geprotesteerd en zou een podium in de zaal zijn beklommen kort na de stemming. Ook zou de helft van de parlementariërs geen stem hebben kunnen uitbrengen – wat dit betekent voor de geldigheid van de wet is daardoor onzeker. Amnesty International gaf woensdag aan nog te wachten op een officieel bericht of de stemming wel of niet geldig was.
De nieuwe wet zou zijn gebaseerd op sjiitische geschriften uit de achtste eeuw. De Iraakse regering kent een sjiitische religieuze meerderheid, ruim 60 procent van de bevolking is sjiitisch, een stroming binnen de islam. Voorstanders van de wet zeggen dat het een middel is om de islamitische principes wettelijk te verankeren en zo de westerse invloed op de Iraakse cultuur te reduceren.
De wet raakt aan de kern van de politieke tegenstellingen in Irak, waar religieuze sjiitische conservatieven de regering vormen en vanuit die rol religieuze opvattingen aan de samenleving opleggen. Vorig jaar probeerde een blok van 25 vrouwelijke parlementsleden de stemming over het wetsvoorstel al te stoppen, wat ook toen op hevige weerstand uitliep.