Het bestand tussen Israël en Hamas is vandaag drie dagen oud en de eerste Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen zijn uitgewisseld. Maar naast vreugde is er ook boosheid en onzekerheid over de toekomst, vertelt correspondent Lucia Admiraal. Welke gevaren zijn er voor dit wankele bestand?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]
Driekwart van de 342 Nederlandse gemeenten verwacht de komende vier jaar een financieel tekort te hebben, oplopend tot gezamenlijk 5,2 miljard euro.
Daarvoor waarschuwt accountantskantoor BDO in zijn jaarlijkse doorlichting van de gemeentelijke financiën. De accountant bekeek de jaarrekeningen van 2023 en de meerjarenbegrotingen van 2024 tot 2028 van alle gemeenten en signaleert „onzekerheid, oplopende kosten en onduidelijkheid vanuit Den Haag”.
Op het eerste oog ziet de kaart van Nederland er in het rapport groen en daarmee positief uit, zei Marc Steehouwer, partner bij BDO Accountants & Adviseurs, dinsdagochtend. Het eigen vermogen van gemeenten is opgelopen tot 41 miljard euro, gemiddeld genomen steeg de solvabiliteit tot een overschot van 1,7 miljard euro in totaal, en gemeenten hadden in 2023 minder schulden.
Dat is belangrijk, zei hij. Gemeenten staan voor grote maatschappelijke opgaven, denk aan woningbouw, energietransitie en verschillende taken die het Rijk bij de lokale overheid heeft belegd, zoals jeugdzorg.
‘Ravijnjaar’
Maar de kaart met het toekomstbeeld kleurt rood. Volgens Steehouwer ziet „75 tot 80 procent van de gemeenten oplopende tekorten” ontstaan. Slechts 76 van de 342 gemeenten verwacht een overschot te hebben. In 2026 verandert de manier waarop het Rijk de gemeenten financiert, waarbij het een bezuiniging van ruim 2 miljard euro heeft ingeboekt. Dat jaar wordt door lokale politici omschreven als het ‘ravijnjaar’. Onderhandelingen tussen gemeenten en het kabinet zijn nog gaande over extra middelen. De Eerste Kamer eiste vorige week extra informatie van de minister van Binnenlandse Zaken over de impact van het ravijnjaar en de verhouding tussen taken en geld.
Duidelijk is dat er nieuwe taken bijkomen; gemeenten worden verantwoordelijk voor de verbetering van de schuldhulpverlening, het aardgasvrij maken van huizen, en het kabinet wil onder meer dat zij vergunningsprocedures versnellen om de bouw van nieuwe woningen te vergemakkelijken. Tegelijk stijgen de kosten doordat lonen en prijzen stijgen. „Compensatie blijft vooralsnog uit”, signaleert BDO.
Zo’n 70 procent van de gemeentelijke inkomsten komt van het Rijk, en veel uitgaven – bijvoorbeeld uitkeringen – liggen wettelijk vast. De „bewegingsvrijheid van gemeenten is beperkt”, zegt Steehouwer. „Jeugdzorg is al jaren lastig qua kostenbeheersing maar ook een wettelijke taak. Dat is bijna een blanco cheque.”
Bezuinigen en lastenverhoging
Gemeenten kunnen wel bezuinigen op bijvoorbeeld cultuur of sport. De accountant ziet dat een kwart van de gemeenten daarmee is begonnen, of de onroerendzaakbelasting (ozb), parkeertarieven en kosten voor paspoorten of het aanvragen van vergunningen verhoogt. „We zien dat verschraling toeneemt, we zien dat subsidies worden teruggedraaid”, zei Steehouwer. „Terwijl tegelijkertijd inwoners, bedrijven en bezoekers worden geconfronteerd met hogere lasten.”
Niet alle gemeenten nemen al maatregelen, sommige wachten af of het Rijk daadwerkelijk gaat bezuinigen, of gaan uit van een overschot. BDO waarschuwt hen: „Op het moment dat het Rijk pas laat in het jaar komt met geld, is het lastiger om het uit te geven. Je moet dan de menskracht, de middelen en de vergunningen hebben.” Ook het uitstel van bijvoorbeeld het vervangen van wegen, schoolgebouwen of het opknappen van groen, noemt BDO zorgelijk: „Dat leidt later misschien tot nog hogere kosten.” De accountant adviseert gemeenten om hun reserves aan te spreken.
BDO maakte ook opnieuw een ranglijst van alle gemeenten. Financieel het minst gezond zijn Alkmaar, Midden-Groningen, Castricum en Hattem. Het gezondst zijn Rotterdam, Oss, Best en Valkenburg aan de Geul. Het is de zevende keer dat het accountantskantoor alle gemeenten onderzocht.
Lees ook
Slechts een op de zes gemeenten denkt in 2026 genoeg geld te hebben
Nadat afgelopen zaterdag een tankwagen in Nigeria explodeerde, is het dodental opgelopen naar 98. Dat melden internationale persbureaus maandag. Het ongeluk gebeurde in de stad Suleja, centraal gelegen in het Afrikaanse land. Een tankwagen kantelde en brandstof begon te lekken. Een menigte had zich verzameld bij het voertuig om de brandstof op te vangen, toen vervolgens een explosie plaatsvond.
Dergelijke ongelukken gebeuren vaker in het door armoede geteisterde land. De brandstofprijzen in Nigeria zijn flink gestegen, nadat de overheidssubsidie op benzine en diesel in 2023 werd afgeschaft. Sindsdien is de prijs van benzine vervijfvoudigd. Na het kantelen van de wagen renden mensen met jerrycans naar de plek om brandstof op te rapen, daarna explodeerde de tank. Bij een vergelijkbaar incident in oktober kwamen uiteindelijk meer dan 150 mensen om het leven.
Mohammed Idris, de Nigeriaanse minister van Informatie, is afgereisd naar de locatie van de ramp, meldt de Nigeriaanse televisiezender TVC News. Hij heeft aangekondigd dat de overheid alles op alles zet om de gewonden na de ramp van goede gezondheidszorg te voorzien. Ook heeft hij het opvangen van benzine uit gekantelde tankwagens veroordeeld: het is volgens de Nigeriaanse overheid onacceptabel dat mensen op die manier hun eigen leven in gevaar brengen.
Bijna de helft van de jongeren in Nederland beschouwt de eigen geestelijke gezondheid niet als goed. Dat blijkt dinsdag uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD GHOR Nederland. De jongeren stellen vooral vaak last te hebben van eenzaamheid, stress en prestatiedruk. Volgens de betrokken organisaties is er reden tot zorgen.
Vorig jaar werden 135.000 jongeren tussen de 16 en de 25 jaar gevraagd naar hun mentale welzijn. Daaruit blijkt dat 51 procent van de respondenten de eigen gezondheid goed of heel goed vindt, 35 procent beoordeelt die met „matig” en 14 procent ervaart de geestelijke gezondheid als slecht tot zeer slecht. Jongeren met een lager inkomen, alleenwonenden en 21- tot 25-jarigen beschouwen hun mentale gezondheid minder vaak goed.
LHBTQIA+ en vrouwen scoren lager
Meer dan de helft van de geïnterviewde jongeren ervaart prestatiedruk. Ruim twee op de vijf jongvolwassenen voelen zich vaak gestrest, met werk en studie als voornaamste bronnen. Zorgen over maatschappelijke thema’s blijken een rol te spelen bij de respondenten, met name de stijgende (woning)prijzen. Minder dan de helft van de jongvolwassenen zegt vertrouwen te hebben in de toekomst, terwijl voor 15 procent het tegenovergestelde geldt.
Vrouwen, jongvolwassenen die een ander geslacht hebben dan man of vrouw en jongeren die zich identificeren als LHBTQIA+ scoren in het onderzoek slechter op verschillende categorieën van mentale gezondheid. Deze groepen blijken minder vaak gelukkig en vaker beperkt door psychische klachten dan mannen. Ook scoren ze hoger op het ervaren van prestatiedruk en hebben ze minder vaak vertrouwen in de toekomst.
Verbetering met 2022 biedt hoop
Toch is er ook reden tot optimisme naar aanleiding van het rapport. Er is namelijk een lichte verbetering te zien ten opzichte van 2022 op bepaalde vlakken van mentale gezondheid van jongvolwassenen. Zo steeg de tevredenheid over het eigen leven van 80 procent in 2022 naar 83 procent in 2024, en gaf een derde van de jongvolwassenen vorig jaar aan zich de laatste vier weken gelukkig hebben gevoeld; dat was in 2022 de helft van de ondervraagden.
Daarnaast daalde de eenzaamheid onder jongvolwassenen van 27 procent naar 23 procent. Volgens RIVM-voorzitter André Rouvoet bieden deze cijfers hoop, maar laat het ook zien dat er nog veel aandacht nodig is vanuit de politiek voor dit thema.