‘Mijn favoriete Roblox-spelletje is de Obby”, zegt Mette (8) beslist. Het zijn een soort digitale obstakelparcoursen op een scherm, vertelt ze. Soms vind je wapens tijdens het spelen, en kun je elkaar wegschieten. „Dat is heel grappig.” Zus Feija (11) houdt meer van Dress to Impress. „Dan krijg je leuke uitdagingen om [de mooiste kleding] uit te zoeken op een thema.”
Obby, Dress to Impress, Tycoon, Real Life Roleplay: voor de 216 miljoen veelal minderjarige spelers wereldwijd die Roblox maandelijks bezoeken zijn het doodnormale termen, een beetje vergelijkbaar met filmgenres. Voor veel ouders klinkt het als wartaal. Als ze al iets meekrijgen over Roblox, dan is het wat ze lezen over de gevaren: het digitale pesten, ongewenst gedrag door volwassenen en het geld dat gebruikers eraan uitgeven.
Is het grootste kindergameplatform ter wereld, waar miljarden euro’s in omgaan, ter wereld echt zo’n gevaarlijke plek? Wat moet je als ouder van Roblox vinden?
Roblox is een sociaal platform, voor kinderen een ontmoetingsplaats, een uitingsvorm, een eigen wereld
Noem het allereerst, zo zeggen ingewijden steevast, geen ‘game’. Roblox is een sociaal platform, voor kinderen een ontmoetingsplaats, een uitingsvorm, een eigen wereld. Roblox is een app en een website, in de basis gratis, te spelen op computers, telefoons en gameconsoles. Open Roblox en je krijgt een eindeloze lijst van spelletjes te zien; in totaal zo’n 40 miljoen, gemaakt en ontworpen door gebruikers – te zien aan de klungelig ogende beelden en felle kleuren. De meeste spellen zijn afgeleid van populaire spellen. Zoals de Obby, inmiddels een eigen genre, waarbinnen sinds de lancering in 2006 wel duizenden varianten zijn gemaakt.
De lego-achtige blokjes hebben weinig gemeen met het visuele spektakel van de grote games van nu. Toch blijft het mateloos populair, vooral onder kinderen – 60 procent van de bezoekers is jonger dan 15. Ze spelen de simpele spelletjes vaak samen, telefoon of videoverbinding bij de hand om met vriendjes te kunnen aansturen en tegelijk te kunnen kletsen.
Obby is een van de populairste genres op Roblox, maar ook verkleedgames als Dress to Impress doen het goed. Of rollenspellen, waarin je vader en moeder kunt spelen en ruilspellen. Zo draait het populaire ‘Adopt Me’ om het uitbroeden van digitale eieren, een beetje als een Tamagotchi (het virtuele huisdiertje dat in de jaren 90 razend populair was bij kinderen, die het ‘dier’ intensief moesten verzorgen). De huisdiertjes die uit die eieren komen, kunnen spelers aan elkaar verhandelen om zo weer zeldzamere eieren te kopen.
In de meest succesvolle Nederlandse Roblox-game, Superhero Tycoon, kun je je favoriete superheld spelen terwijl je aan een commercieel imperium werkt. Het idee: je krijgt automatisch elke paar seconden punten, die je kunt uitgeven aan uitbreidingen en verbeteringen, waardoor je sneller punten krijgt. Je kunt er ook wapens mee kopen of je fabriek groter maken. De game werd de afgelopen jaren 2,3 miljard keer bezocht, en behoort daarmee tot de honderd populairste op Roblox.
Maker Hidde Westerwoudt en zijn team richten zich met Superhero Tycoon op de doelgroep van onder de 13, vertelt hij. Onder die spelers zijn tycoon-games populair. En zij houden ook veel van rollenspellen. „Games waarin je kleren past, of je verkleedt als dier”, zegt hij. „Maar eigenlijk heeft Roblox wel voor iedereen een spel.”
Robux
Als je kinderen zelf vraagt wat ze zo leuk vinden aan Roblox, dan noemen ze ook die variatie. „En ik vind het leuk dat je je personage helemaal kunt aanpassen”, zegt Olivia (11). Haar zusje Madelief (9) sluit zich hierbij aan. „Je kunt allemaal skins en kleding aantrekken.”
De manieren om je personage in Roblox er anders uit te laten zien, liggen ten grondslag aan veel controverses rond het platform. Want de spelletje zijn dan wel allemaal gratis, de verschillende upgrades voor je personages zijn dat niet. En daaraan verdient Roblox zijn geld. Het heeft een eigen winkel, waar gebruikers skins, kleding en voorwerpen kunnen kopen. Je betaalt met Robux, een interne munt. Die koop je met écht geld: 6 euro voor 400 Robux. Onoplettende ouders krijgen soms enorm hoge creditcardrekeningen, omdat hun kinderen onbesuisd geld hebben uitgegeven.
Op een officiële marktplaats op de site kunnen spelers voorwerpen met elkaar verhandelen: de prijzen van unieke jasjes, jurken en make-up lopen rap op. „Tweehonderd euro aan Robux voor een digitale Gucci-tas!” zegt Kasper Figee beduusd. Het gebeurt. Als brandmanager van Zeeman verdiepte hij zich in Roblox voor een campagne. Hij zorgde voor een ‘echte’ Zeeman-winkel in Roblox, vol met kleding in het kenmerkende geel, wit en blauw. De prijs: omgerekend 70 cent in Robux. Zeeman wil, in zijn woorden, een verhaal vertellen over eenvoud in de kledingindustrie en „kijkt daarvoor naar de alledaagse wereld” – dus ook naar games.
Vooral de gele shirtjes zijn populair, blijkt volgens Figee uit de cijfers, al vinden sommige kinderen de outfits niet cool genoeg. „Duurdere kleren blijven een imago-ding”, zegt Figee. „Daar profiteren chique merken van, die ook in Roblox zitten.” Fenty-makeup, Ralph Lauren-kleren, Amika-shampoo – allemaal in Roblox te vinden. „Roblox is een van de grootste metaverses, er gaat heel veel geld in om”, zegt Figee.
Van elke uitgegeven Robux gaat een percentage naar Roblox, de rest naar de eventuele maker van het spel waarin het voorwerp gekocht is of de maker van het voorwerp. Technisch gezien kunnen kinderen dus ook zélf geld verdienen op Roblox, maar de praktijk blijkt weerbarstiger: doordat het platform zelf een deel van het geld pakt en het gebruikers lastig maakt het digitale geld om te zetten in echt geld, is het heel lastig om echt aan Roblox te verdienen.
Voor spelmakers werkt het uiteraard anders. Voor Hidde Westerwoudt van Superhero Tycoon is een samenwerking met grote merken cruciaal. Die bedrijven betalen goed geld, écht geld, voor een promotiecampagne in Roblox.
Zelf draait Roblox overigens al jaren verlies. Het bedrijf had in 2023 een omzet van zo’n 2,7 miljard dollar (ruim 2,6 miljard euro), maar leed een verlies van meer dan een miljard, Het bedrijf vindt de groei van het aantal spelers belangrijker dan financiële groei, zegt game-econoom Joost van Dreunen. „Roblox heeft zichzelf ten doel gesteld om 1 miljard gebruikers aan te trekken. Dat kost veel investeringsgeld.” Roblox kan zich de verliezen veroorloven dankzij vrijgevige investeerders en een succesvolle beursgang.
Sociaal ongewenst
Online uiten ouders zorgen dat Roblox, of volwassen Roblox-gebruikers geld verdienen over de rug van hun kinderen. Van Dreunen denkt niet dat Roblox zulke dingen bewust laat gebeuren. „Maar ze zijn wel iets nieuws aan het bouwen. Ik verwacht dat ze af en toe een steek laten vallen.”
Dat ‘nieuwe ding’ is een sociale werkelijkheid met een interne economie, waarin geld het verschil kan maken. Zo importeerde Roblox de afgelopen jaren ook sociale problemen uit de echte wereld en andersom. Er doen verhalen de ronde over kinderen die op school worden uitgelachen als hun avatars goedkope of gratis kleding dragen. Ook in Roblox zelf is het gemakkelijk om andere kinderen te pesten. Zo kun je in sommige werelden als je maar betaalt de ‘macht’ kopen om poppetjes van andere spelers tegen hun wil te laten vliegen of zelfs doodgaan.
Die ervaringen zijn niet universeel. Voor Mette en Feija is pesten niet iets waar ze zich zorgen over maken, zeggen ze. Er is toch gewoon een knop waar je vervelende mensen mee weg kan sturen?
„Het platform is zeer rijk aan mogelijkheden, je hebt er zowel goede als slechte ervaringen. Ik denk dat het waardevol is voor kinderen om dat te kunnen ontdekken”, zegt gamemaker Hidde Westerwoudt. Volgens hem lukt het Roblox „redelijk” het platform veilig te houden. Maar de druk is wel opgelopen. Eind 2024 kondigde Roblox aan dat ouders meer controle zullen krijgen over de accounts van jonge kinderen, bijvoorbeeld over de mogelijkheid berichten naar andere gebruikers te versturen.
Het aantal spelwerelden en beelden van expliciete aard neemt toe – die kun je als kind per ongeluk tegenkomen
Westerwoudt raadt sowieso aan dat ouders meekijken met hun kinderen als ze spelen, al is het maar om Roblox beter te begrijpen. „Wij richten ons op kinderen van 13 jaar of jonger, dus moeten ons aan veel regels houden. Voor die doelgroep moet je een game op alle fronten veilig maken, niet alleen door chatfuncties te beperken, maar ook qua advertenties in een game en bepaald woord- of taalverbruik.”
Hij ziet echter dat Roblox zich ook steeds meer op de gebruikers van 17 jaar en ouder wil richten. Het aantal spelwerelden en beelden van expliciete aard neemt toe en die kun je als kind per ongeluk toch tegenkomen. Het is officieel niet toegestaan om Roblox te gebruiken om dates te vinden of seksueel materiaal te delen, maar populaire games weten dit soort functies vaak te verstoppen. Roblox heeft er een grote klus aan om deze plekken op te sporen, en slaagt daar lang niet altijd in.
Vorig jaar sleepte een groep Amerikaanse ouders het bedrijf voor de rechter: Roblox maakt reclame alsof het een kinderplatform is, zeggen ze, maar stelt kinderen wél bloot aan ongewenst materiaal. Ze trekken niet in twijfel dat Roblox probeert om het probleem aan te pakken. Maar, zeiden de ouders in deze zaak: de systemen falen te vaak.