Rond de afgelopen jaarwisseling is flink meer schade veroorzaakt dan een jaar eerder. Het Verbond van Verzekeraars komt vandaag met een eerste schatting van ongeveer 16 miljoen euro. Dat is ruim een kwart meer dan de 12,7 miljoen euro schade van een jaar eerder.
De verzekeraars zien een opvallende toename in de schade aan auto’s. Hoewel vuurwerk ook in gemeenten met een verbod massaal werd afgestoken, is de schade daar wel lager dan in gemeenten zonder verbod. Zo kwamen uit de ‘verbodsgemeenten’ minder meldingen over schade aan huizen.
De verzekeraars benadrukken dat hun taxatie slechts een deel van de schade betreft. „De werkelijke schade van de jaarwisseling 2024/2025 ligt aanmerkelijk hoger door medische kosten, claims op zakelijke verzekeringen en schade aan niet-verzekerde overheidseigendommen.”
De afgelopen tien jaarwisselingen werd de meeste schade gemeld bij de overgang van 2016 naar 2017. Toen lag het claimbedrag op 19,5 miljoen euro. De lockdownjaarwisseling van 2020/2021 was met een schadepost van 5,2 miljoen euro voor de verzekeraars het gunstigst.
De Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars spoedhulp biedt aan gedupeerden, kreeg op 31 december en 1 januari 112 keer een oproep. Bij de jaarwisseling 2023/2024 was dit 88 keer.
Mediadirecteur Willemijn Francissen vertrekt per 1 februari bij de omroep NTR, een half jaar eerder dan verwacht. Dat meldt de NTR donderdag in een interne e-mail aan alle medewerkers. Francissen wordt door een deel van de NTR-medewerkers gezien als een belangrijke aanstichter van de onveilige werkcultuur bij de omroep. Ze lag intern onder vuur sinds de publicatie van het kritische rapport van de commissie-Van Rijn vorig jaar over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep.
Francissen was in juli vorig jaar tijdelijk teruggetreden om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar de werkcultuur bij de NTR. De raad van toezicht stelde dat onderzoek in omdat het Van Rijn-rapport intern tot veel onrust had geleid onder medewerkers. Maar de meningen binnen de omroep waren verdeeld. Francissen had ook medestanders, met name onder de hoofdredacteuren, die juist moeite hadden met het onderzoek. Ze vonden dat Francissen het slachtoffer was van een ‘heksenjacht’ van enkele rancuneuze oud-medewerkers en drongen aan op haar terugkeer.
‘Meldingen van serieuze aard’
Deze interne lobby was succesvol. Enkele maanden later meldde de raad van toezicht van de NTR dat Francissen per 1 december tijdelijk zou terugkeren, voordat ze per 1 september 2025 definitief zou vertrekken bij de omroep. Maar vlak voor haar terugkeer op 1 december stapte de voltallige raad van toezicht ineens op nadat het externe onderzoeksbureau in een tussentijdse rapportage melding had gemaakt van „een aanzienlijk aantal meldingen van serieuze aard” over Francissen. De raad trok de conclusie dat ze „onvoldoende in beeld had wat er binnen de NTR speelde en nog speelt”.
De tegenstanders van Francissen vierden dit onverwachte besluit als een zege. Omdat een tijdelijke terugkeer tot de zomer hiermee uitgesloten was, zijn de omroep en Francissen gaan onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst om het contract van de mediadirecteur voortijdig te beëindigen, zeggen bronnen binnen de omroep. Hoeveel geld ze heeft meegekregen is niet duidelijk.
‘Dag één van in m’n eentje naar plekken gaan tot ik iemand op natuurlijke wijze ontmoet in plaats van via datingapps”, luidt het bovenschrift van een TikTok-filmpje van Sean Taylor, die bijna zeven miljoen keer is bekeken. TikTok staat vol met filmpjes waarin gebruikers uitleggen waarom zij geen datingapps meer willen gebruiken. „De ware ga je niet vinden via een app, ga naar buiten! Je kan best wel makkelijk leuke mensen ontmoeten in het wild, ga gewoon op ze af en praat met ze”, luidt een reactie onder het filmpje.
Afgelopen zomer schreefNRC dat de online datingindustrie over haar hoogtepunt heen is. Ondanks dat de bedrijven achter de grote datingapps winst maken, neemt het aantal betalende gebruikers af. De grootste groep afhakers: Gen-Z, jongeren van grofweg 18 tot 27 jaar.
Dit klinkt paradoxaal. Gen-Z’ers zijn zogezegde ‘digital natives’ – de eerste generatie die is opgegroeid met laptops, smartphones en tablets binnen handbereik. Waar eerdere generaties duidelijk een leven vóór en na het internet kennen, is Gen-Z gewend aan de totale verweving van het internet met het dagelijkse leven. Op papier zijn ze dus de perfecte kandidaten voor datingapps, maar de cijfers beweren anders.
Het einde voor datingapps is nabij, vertelde Renate Nyborg, ex-topvrouw van Tinder, vorig jaar aan NRC. Volgens haar verergeren datingapps klachten van eenzaamheid en depressiviteit bij jongeren. Peilingen van onderzoeksbureaus Statista en Generation Lab melden dat Gen Z de apps commercieel en duur vinden.
Maar dit is niet het hele verhaal. Juist doordat Gen-Z is opgegroeid met het internet, doen ze afstand van datingapps stelt Misha Kavka, hoogleraar Cross-Media Culture aan de Universiteit van Amsterdam. „Als jongere breng je zo een groot deel van je leven online door dat je het speciale van een liefdesrelatie persoonlijk wil doen. En misschien nog wel belangrijker is dat datingapps het afgelopen decennium de reputatie hebben gekregen dat het een makkelijke manier is voor een hook-up. Gen-Z is opgegroeid met deze slonzige reputatie. Waarom zou je, als je echt op zoek bent naar die speciale persoon, deze gaan zoeken op een app die draait om snelle contacten?”
Luc Almekinders (27), werkvoorbereider bij een grijperproducent, beaamt dit. „Datingapps worden alleen nog gebruikt voor seks. Tussen apps is er nog wel verschil. Op Bumble bijvoorbeeld lukken relaties nog weleens hoor, maar Tinder is gewoon een vleeskeuring. Ik had jarenlang rond de tien datingapps die ik rouleerde en op een dag had ik daar genoeg van. Ik was op zoek naar een menselijke connectie en kon dat op die apps niet vinden.” Hoe ontmoet hij dan nieuwe mensen? „Echt zo’n klassiek verhaal van wanneer je stopt met zoeken dan komt het”, vertelt Almekinders. „Ik leerde mijn huidige vriendin via via kennen, vlak nadat ik al m’n datingapps had verwijderd. Online is er veel meer keuze, maar als je iemand via een gemeenschappelijke vriend tegenkomt, weet je al dat de normen en waarden overeenkomen.” De internetgeneratie zoekt het offline vooral in zijn eigen kringen, bijvoorbeeld tijdens uitgaan en op school of studie stelt Kavka. „Maar het romantische idee van iemand buiten je eigen cirkel toevallig tegenkomen, zoals in de films, leeft nog steeds. Ook onder jongeren, dat is tijdloos.”
‘Meet cute’
De romantische offline ontmoeting wordt op sociale media gezien als de ultieme romantiek, vertelde online datingonderzoeker Luke Brunning aan The Guardian. Onder de hashtag meet cute – het moment in romantische komedieuit Hollywood waarin twee personages elkaar voor het eerst tegenkomen – delen stellen hoe ze elkaar hebben leren kennen. Volgens Brunning is er sprake van „een groeiende romantisering van persoonlijke ontmoetingen en interacties”.
Maar wel lijkt het dat Gen-Z minder sterk het gevoel heeft dat zogezegde meet cutes voor hen zijn weggelegd, volgens Kavka. „We moeten niet vergeten dat deze generatie door Covid een essentiële periode heeft gemist in het opbouwen van sociale vaardigheden. Zo maar op iemand afstappen en een praatje maken is zonder deze vaardigheden een stuk moeilijker. Maar aan de andere kant heeft het twee jaar binnen zitten deze generatie juist ook laten zien hoe waardevol menselijk contact is.”
Tijdens de pandemie was er een enorme toename in downloads en gebruik van datingapps, schrijft onderzoeker Lisa Portolan in haar boek How a Global Pandemic Redefined Intimacy. Vooral tijdens lockdownperiodes rapporteerden Tinder en Bumble meer downloads, swipes en berichten tussen gebruikers. In grote Amerikaanse steden steeg het aantal verstuurde berichten op Bumble met 26 procent tijdens de eerste lockdownweken. Maar onder jonge gebruikers specifiek groeide de frustratie met datingapps volgens marktonderzoeksadviesbureau Savanta.
Na twee jaar lockdowns bleek meer dan 90 procent van de jonge vrijgezellen teleurgesteld in datingapps. Swipen werd meer als tijdverdrijf gezien dan als serieuze poging om een connectie te vinden met iemand.
Tijd en geld
Voor Lotte Oosterbaan (20), student Literary Studies, werken datingapps niet. „Ik ben één keer op een date via Bumble gegaan, maar we waren geen match. Online daten kost veel tijd en geld en ik heb geen zin om steeds af te spreken met mensen waarvan ik niet weet of het een succes gaat worden.” Zij ontmoet mensen liever via werk of studie, maar wel staan de apps nog op haar telefoon. „Ik zit er echt volledig op om te swipen, om gewoon even mensen te bekijken”, zegt Oosterbaan. „Niet vaak hoor, één keer per week, als ik me verveel.” En dit is precies waar de bedrijven achter de datingapps op doelen. Het design van de apps is een bewuste strategie om gebruikers te blijven laten swipen en inkomsten te genereren „Al jaren geleden zei de financieel directeur van Tinder openlijk dat de app zo verslavend mogelijk moest zijn”, aldus Kavka.
Wanneer gebruikers hun account willen verwijderen, worden ze vaak overgehaald met kortingen of gratis proefperiodes op de app, vertelt Almekinders. „Op die manier blijf je eindeloos doorgaan. En door de enorme hoeveelheid keuze neem je geen genoegen met je matches. Zelfs als je online iemand ontmoet die heel leuk lijkt, heb je het gevoel dat er een paar swipes verderop iets beters op je wacht. Ik was hier helemaal klaar mee.”
Zwoele blik, lang haar dat als strakke versiering langs zijn hoge jukbeenderen hangt, witte panamahoed en een hoog Hollywood-gehalte. Jason Dowd ziet er op de foto’s op zijn online profielen al een beetje uit als een Amerikaanse rockster. Dat past misschien wel heel goed bij het grootstedelijke, wereldse geluid waar Kensington vier jaar geleden om bekendstond, toen de band een flinke pauze nam na het vertrek van zanger Eloi Youssef vanwege een ‘verschil in toekomstvisie’.
Vandaag is bekendgemaakt dat de Amerikaan Jason Dowd de nieuwe zanger is van de Nederlandse band, die na hun bescheiden begin als schoolbandje op het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist het recordaantal van dertien keer de Ziggo Dome in Amsterdam uitverkocht, en zelfs in de Johan Cruijff Arena speelde. Dowd had een demo opgestuurd naar de band, ze zochten elkaar op en het klikte.
Van de nieuwe zanger weten we nog niet erg veel. We weten hoe hij eruitziet, dat hij geniet van zon en zee, met een charles spaniël hondje, die weer haar eigen instagram-account heeft. Hij zong op een Jeff Buckley-tribute-avond, hij houdt van honkbal, hij komt uit Louisiana en nadat hij probeerde zijn dromen te verwezenlijken in Nashville, belandde hij in Los Angeles.
Dromerige indiepop
Hij heeft wel al wat muziek uitgebracht, onder zijn eigen naam. In ‘Yours’ horen we dromerige indiepop („Smooth and ethereal modern pop”, volgens hemzelf) met falsetstem en onmiskenbaar raspje, gedrenkt in echo en gesteund door gedempte drumklappen. ‘The One’ is meer uptempo en laat Dowd horen met in zijn lage register een wat gedragen stemgeluid. Weinig rock, maar dat komt vast goed in zijn nieuwe baan. In de andere nummers, ‘Love’ en ‘Faded’ komen diezelfde elementen terug. „In een tijd van plastic performers, is Jason Dowd zo fris en echt als een oceaanbries”, staat bij zijn video’s – waaronder Kensington-fans zich al verzameld hebben met welkomstboodschappen.
Zelf werd hij beïnvloed door de muziek die zijn vader hem in het zuiden van de VS liet horen. Creedence Clearwater Revival, Otis Redding en de Doobie Brothers. Die ontstaken het vuur in hem, zegt hij in de video die de band online zette. „Ik heb altijd mooie dingen willen maken, en heb nu een groep gasten gevonden die ook mooie dingen willen maken.” Volgens het persbericht is hij degene is die het nieuwe nummer ‘A Moment’ schreef, dat vandaag om 17.10 uur vanuit de Ziggo Dome naar verschillende radiozenders wordt uitgezonden. Daarmee geeft Dowd meteen zijn visitekaartje af aan het Nederlandse publiek, en laat Kensington weten dat ze nog steeds in die grootste zaal van het land willen thuishoren.
Eloi Youssef zit overigens ook niet stil. Hij gaat samen met Kamerata Zuid Orchestra op tour vanaf 7 maart, naar onder meer Tilburg, Heerlen, Haarlem en Nijmegen.