Na meer dan vijftien maanden oorlog tussen Hamas en Israël was er woensdagavond plotseling een akkoord over een wapenstilstand. Redacteur Derk Walters legt uit hoe dit tot stand is gekomen, wat het bestand inhoudt en vooral wat het betekent voor de Israëliërs en de Gazanen.
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Gast:
Derk Walters
Presentatie:
Gabriella Adèr
Redactie:
Anna Korterink, Ilse Eshuis, Nina van Hattum en Iris Verhulsdonk
Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?
U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.
Om dit formulier te kunnen verzenden moet Javascript aan staan in uw browser.
Artiesten op het Eurovisie Songfestival mogen voortaan enkel nog de vlag van hun eigen land laten zien. Dat heeft songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) bevestigd tegenover de Deense omroep DR, die erover berichtte. Het publiek mag daarentegen allerlei verschillende vlaggen meebrengen, ook als deze een politieke boodschap uitdragen. Met de nieuwe regel hopen de organisatoren meer „helderheid en evenwicht” te brengen in de al jaren rommelige vlaggensituatie.
De afgelopen jaren was er commotie over onder meer pride-vlaggen en Palestijnse vlaggen die tijdens het Songfestival getoond werden door deelnemers en publiek. Deze vlaggen, waarmee een „politiek statement” wordt gemaakt, zijn voor artiesten voortaan verboden op het podium en in de green room, de plek waar de artiesten wachten op de uitslag.
In een statement zegt de EBU tegen DR dat politieke boodschappen weliswaar vermeden moeten worden, maar ook dat vrijheid van meningsuiting voor gastland Zwitserland heel belangrijk is. Daarom mag het publiek dit keer wel alle vlaggen meenemen, mits deze binnen de Zwitserse wet zijn toegestaan. Onder meer vlaggen met een racistische of discriminerende inhoud (of die daarnaar hinten) of vlaggen van terroristische organisaties zijn verboden.
In 2024 kondigde de EBU al aan dat de regels voor vlaggen tijdens het festival zouden worden herzien. Dit deed de organisatie nadat Europarlementariër Dorin Frasineanu niet naar binnen mocht met een Europese vlag. Daarnaast was er veel kritiek op de deelname van Israël, vanwege de oorlog in Gaza. Duizenden mensen stonden buiten de arena in Malmö, waar het Songfestival plaatsvond, met Palestijnse vlaggen te wapperen. Die vlag is al jaren niet toegestaan tijdens het evenement, maar fans mogen deze nu wel mee naar binnen nemen.
Reactie AVROTROS en COC
AVROTROS begrijpt de beslissing van de EBU. Dat laat een woordvoerder van de omroep, die de Nederlandse deelname aan het evenement regelt, zaterdag weten aan het ANP. „Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek event en in dat kader begrijpen we deze beslissing”, aldus AVROTROS. „Het gaat enkel om de officiële momenten dat het duidelijk moet zijn om welk land het gaat. Op alle andere momenten staat het ons vrij om te communiceren wat we willen.” Lhbti-belangenorganisatie COC noemt het besluit van de EBU „volstrekt belachelijk”
Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?
U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.
Om dit formulier te kunnen verzenden moet Javascript aan staan in uw browser.