Deze foto van duizenden pasgeboren sterren is samengesteld uit nieuwe waarnemingen van de Amerikaanse röntgentelescoop Chandra X-ray Observatory en uit de al eerder vrijgegeven gegevens van ruimtetelescoop James Webb (JWST). De sterrenhoop NGC 602 omgeven door stofwolken strekt zich zo’n 175 lichtjaar uit (een lichtjaar is zo’n 9.460.000.000.000 kilometer) en staat ergens in een afgelegen hoek van de Kleine Magelhaense Wolk, een buurstelseltje van ‘onze’ Melkweg. Het leuke aan deze pasgeboren sterren (weergegeven als blauwe, rode en gele stippen) is dat ze voor astronomen ideaal zijn om iets te leren over hoe stervorming eruitzag in het prille heelal.
De afstand van dit sterrencluster – 200.000 lichtjaar – is voor astronomen nog best dichtbij en met een leeftijd van zo’n vijf miljoen jaar zijn de sterren relatief jong. Vermoedelijk worden in dit cluster nog steeds nieuwe sterren gevormd en er is – net als in het prille heelal – weinig materiaal in de buurt om de sterren uit te vormen.
Sterren ontstaan in de loop van honderdduizenden jaren in enorme, koude wolken van gas en stof, soms honderden lichtjaren breed. Sommige delen van de wolk waarin materie door kou klontert, storten in onder hun eigen gewicht. Die instortende delen worden steeds compacter en heter.
Wanneer de temperatuur en de druk hoog genoeg zijn, treedt kernfusie op: kernen van lichte elementen smelten samen tot zwaardere. Daarbij komt extreem veel energie vrij, wat genoeg tegendruk geeft om te voorkomen dat het gebied verder instort. De hete bol, de nieuwe ster, belandt in een evenwicht tussen de inwaartse zwaartekracht en uitwaartse stralingsdruk. Voor miljoenen tot miljarden jaren lang, tot de ster is opgebrand.
In de sterren op deze foto is kernfusie nog relatief kort gaande, met andere woorden: nog niet zo veel lichte elementen zijn omgezet in zwaardere. Dat maakt de samenstelling ervan heel anders dan bijvoorbeeld die van de veel oudere zon, en meer zoals die van sterren van miljarden jaren geleden in het jonge universum.
In het rood zijn röntgenstralen te zien, opgevangen door Chandra, die worden afgegeven door jonge sterren. De kring in blauw, groen en oranje bestaat uit stofwolken, verlicht en verhit door de jonge sterren, en komen uit JWST-gegevens. Sommige sterren hebben zes stralen, een artefact dat ontstaat door de hexagonale vorm van de JWST-spiegels.
De kraan opendoen en een glas water drinken. De kraan opendoen en je wassen. De wc doortrekken. De vaatwasser aan, de wasmachine, de tuinsproeier. Sinds vrijwel alle huishoudens sinds begin jaren zestig aangesloten zijn op de waterleiding, weet Nederland niet beter dan dat er stromend – én schoon – water is.
Waarom ook niet? Water in overvloed toch, op wat droge zomers na? Stroom leek het probleem van de eenentwintigste eeuw te worden, gas dat van de laatste jaren. Wie zuinig doucht, doet dat meestal om energie te besparen. Water is in de hoofden van de meeste inwoners van dit land iets dat of buiten de deur gehouden moet worden door dijken, of iets is dat thuis gewoon uit de kraan komt.
De vijf-voor-twaalf-waarschuwingen dat schoon water op waarde moet worden geschat en eindig is, die elkaar de laatste jaren in rap tempo opvolgden, leken daardoor in het diepe te verdwijnen. Of alleen voor droge zomers bedoeld, als er een sproeiverbod kwam. Zelfs het meest alarmerende rapport, in 2023 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), leek een druppel op een gloeiende plaat.
Het RIVM constateerde toen dat het onzeker is of er in 2030 genoeg water is voor de productie van drinkwater. Alle tien waterbedrijven, die de wettelijke plicht hebben drinkwater te leveren, kampen met een veelvoud aan problemen waardoor waterwinning steeds moeilijker is. Landelijk is er nét voldoende drinkwatercapaciteit, maar regionaal zijn er al problemen. In drie regio’s is al een tekort.
Onmiddellijk actie was nodig, schreef het RIVM. Drie jaar overigens nadat het instituut een ‘escalatiesysteem drinkwaterbeperking’ had opgesteld, waarmee het kabinet kon ingrijpen bij ernstige tekorten. 2030 is inmiddels over vijf jaar.
Dat er deze week een Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen werd gepresenteerd, is dan ook rijkelijk laat. Toe te juichen is dat de handtekeningen van zowel de minister van Infrastructuur en Waterstaat, als die van de provincies en drinkwaterbedrijven eronder staan.
Lees ook
Zo moet het water uit de kraan drinkbaar en betaalbaar blijven
Tegelijkertijd baart het Actieprogramma zorgen. Het staat er mooi: „Tezamen kunnen de op regionaal en landelijk niveau geformuleerde acties ervoor zorgen dat de drinkwatervoorziening in de periode tot 2030 wordt gewaarborgd.” Het cruciale zinnetje daarna is: „Onder de nadrukkelijke voorwaarde dat alle betrokken partijen de gemaakte afspraken daadwerkelijk én tijdig kunnen nakomen.”
De voorzitter van de vereniging van waterbedrijven Vewin klonk bij het tv-programma Nieuwsuur nog minder geruststellend. Hij kon niet met „100 procent zekerheid zeggen” dat de benodigde 100 miljoen kubieke meter extra er in 2030 zal zijn. Het fijne aan het Actieprogramma was dat de partijen „in elk geval elkaar weten te vinden” en dat iedereen „het belang onderkent”. Zoals het spreekwoord zegt: „Dat is warm water (her)uitvinden.” Oftewel: daar had geen Actieprogramma voor nodig hoeven te zijn.
De urgentie is er al jaren, nu moet er actie worden ondernomen. Door de overheid, die waterbedrijven voorrang zal moeten geven op andere ruimtevragers. Door de waterbedrijven zelf, die ook in droge zomers nog zeiden dat er om één voor twaalf ook nog water uit de kraan zou komen. Door bedrijven, die zich moeten afvragen of er bij productieprocessen wel water van drinkwaterkwaliteit nodig is. En door de burger, die dagelijks 129 liter drinkwater verbruikt. Waarvan 46 liter onder de douche.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden en aankomend president Donald Trump telefonisch bedankt voor hun hulp bij het rondkrijgen van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Dat meldt het kantoor van de premier op X.
Netanyahu bedankt Trump voor het beëindigen van het lijden van de gijzelaars en hun families. Daarnaast prijst hij de aankomende president voor zijn opmerking dat de Verenigde Staten met Israël zal samenwerken „om ervoor te zorgen dat Gaza nooit een toevluchtsoord voor terrorisme zal worden”.
In de verklaring staat ook dat Netanyahu binnenkort met Trump zal afspreken in Washington. Trump wordt op 20 januari beëdigd als president van de VS. Na het gesprek met Trump belde Netanyahu ook met Biden om hem te bedanken.
Eer opgeëist
Zowel president Biden en aankomend president Trump hebben de eer opgeëist voor de totstandkoming van het staakt-het-vuren. Trump beweerde direct nadat het nieuws over het bestand naar buiten kwam dat hij de drijvende kracht achter de deal was.
„Dit epische staakt-het-vuren-akkoord had alleen tot stand kunnen komen als gevolg van onze historische overwinning in november, omdat het aan de hele wereld een signaal gaf dat mijn regering vrede zou zoeken en deals zou sluiten om de veiligheid van alle Amerikanen en onze bondgenoten te garanderen”, schreef Trump op sociale media.
Trump voegde eraan toe dat zijn nieuwe gezant voor het Midden-Oosten, Steve Witkoff, „nauw zou blijven samenwerken met Israël en onze bondgenoten om ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een veilige haven voor terroristen wordt.”
Biden benadrukte in een verklaring dat er een deal werd bereikt door een plan dat hij eind mei uiteengezet. „Het is niet alleen het resultaat van de extreme druk waaronder Hamas stond en de veranderde regionale verhoudingen na een staakt-het-vuren in Libanon en de verzwakking van Iran – maar ook van de hardnekkige en nauwgezette Amerikaanse diplomatie”, zei Biden. „Mijn diplomatie hield nooit op, evenals mijn inspanningen om dit voor elkaar te krijgen.”
De mist op Sportpark Middelmors in Rijnsburg is amper opgetrokken als de fans van de thuisploeg op het veld een spandoek ontrollen. Het is zwart-wit en vult bijna de halve breedte van het veld. In het midden staat een reus met speer en schild, met daarvoor een veel kleinere figuur met een katapult, begeleid door de tekst: „If there’s a Goliath in front of you, there must be a David inside of you.”
Al weken is Rijnsburg, een dorp niet ver van Leiden, in de ban van deze woensdagavond: de avond dat het grote Feyenoord op bezoek komt bij Rijnsburgse Boys, de lokale trots, in de achtste finale van de KNVB beker. Met Quick Boys uit Katwijk en VV Noordwijk zijn er nog twee clubs in deze bekerronde actief, maar Rijnsburg heeft overduidelijk het mooiste affiche.
Niet dat iemand serieus durft te dromen van een stunt. Misschien als ze een mindere club hadden geloot, zoals Noordwijk, dat dinsdag won tegen competitiegenoot Barendrecht. Maar tegen een reus uit de traditionele top drie, die dit najaar in de Champions League Manchester City op een gelijkspel hield? Onmogelijk.
En toch, vorig seizoen lukte het Hercules ook. Met 3-2 schakelde de amateurclub uit Utrecht Ajax uit in ditzelfde bekertoernooi. De coach die toen bij Hercules langs de lijn stond, René van der Kooij, traint dit seizoen de geel-zwarte ploeg uit Rijnsburg. Bovendien verrasten ‘de Uien’ in de vorige twee bekerrondes ook al een profclub. Eerst werd Roda JC uitgeschakeld (3-1), in de tweede ronde Volendam (2-0). Dus: waarom ook niet?
Sjaaltjes
Op de fiets maken de meeste toeschouwers deze avond de korte trip naar het sportpark, ingeklemd tussen twee bedrijventerreinen langs de weg van Rijnsburg naar Katwijk. Veel van hen zijn er al vroeg, dik twee uur voordat de wedstrijd begint. Ze dragen om hun nek het sjaaltje dat de thuisclub speciaal voor de avond heeft laten maken, ook om wat extra aan de wedstrijd te verdienen. De ene kant is geel-zwart, de andere kant rood-wit van Feyenoord.
De spelers hadden de sjaaltjes zelf ook verkocht aan familie, vrienden en collega’s, vertelde verdediger Rob Zandbergen in de week voorafgaand aan de wedstrijd. Hij had er precies één weten te slijten. Al zijn vrienden zijn voor Ajax, en zij wilden geen sjaal met het logo van de concurrent erop. „De meesten vroegen of ze ook twee halve konden kopen”, grijnst hij.
Alle vierduizend tickets zijn wél verkocht, binnen een paar dagen al. Een zitplek op de tribune kostte drie tientjes, een staanplaats aan de overzijde of achter het thuisdoel de helft. Achter het andere doel, afgeschermd door zwart plastic, zitten zo’n tweehonderd uitsupporters van Feyenoord. Via de parkeerplaats van de nabijgelegen korfbalvereniging zijn ze naar hun plek gesmokkeld, om te voorkomen dat ze in aanraking komen met het thuispubliek.
Het nadeel van een sportpark met slechts één ingang, waar het wifi-netwerk niettemin The Theater of Dreams heet, een verwijzing naar het mythische Old Trafford van Manchester United.
Amateurclubs
Op de tribune zijn drie trouwe, grijze bezoekers al druk bezig met hun eigen voorbeschouwing. „Feyenoord gaat zich echt niet laten verwassen”, zegt de een. „Die hebben ook gezien wat amateurclubs kunnen”, vult de ander aan. Want écht amateur kun je de clubs in de tweede en derde divisie niet meer noemen. Door de grote hoeveelheid sponsoren hebben ze soms betere faciliteiten dan de mindere clubs in de professionele eerste divisie.
Hetzelfde geldt voor spelers, die geregeld een verleden hebben in de jeugdopleiding van een profclub. Dikwijls krijgen ze een vergoeding; in het geval van topspelers kan dat oplopen tot meer dan een modaal salaris. Zeker bij een club van het formaat Quick Boys of Spakenburg, die kunnen leunen op vele tientallen, soms zeer welvarende sponsoren.
Geen nieuwe stunt
Feyenoord is dus gewaarschuwd, en zo begint de ploeg van trainer Brian Priske om twee minuten over negen aan de wedstrijd. Meteen zetten de bezoekers fel druk en wordt duidelijk dat Feyenoord, zelfs met een half B-elftal, van een heel andere orde is dan de eerdere profclubs die Rijnsburg in de beker trof. Binnen drie minuten kegelt Feyenoord-spits Santiago Giménez al de 0-1 binnen.
Als drie minuten later ook de 0-2 valt, door rechtsback Givairo Read, wordt het even stil op Middelmors. Maar na die overweldigende opening haalt Feyenoord het tempo uit het spel. Voorzichtig krijgen de Rijnsburgse Boys wat ruimte om op te bouwen, en ook wat kleine kansjes. Desondanks is het opnieuw Giménez die scoort: 0-3.
Bij vlagen is Feyenoord zelfs slordig, zoals vlak voor de rust. Linksbuiten Dylano Asante staat helemaal vrij, wordt diep gestuurd en vindt Ilias Kariouh voor het doel. Hij kapt zijn tegenstander uit en schiet in de linkerhoek. Een nieuwe stunt komt er niet, maar alsnog is er reden om te juichen. Dat Feyenoord later ook de 1-4 maakt, verandert daar niks meer aan.