Een „uitzonderlijke situatie”, schreef burgemeester Carola Schouten van Rotterdam dinsdag in een brief aan de gemeenteraad over vijf explosies voor hetzelfde huis in Rotterdam-Noord. Het is de woning van een gemeentelijke topambtenaar van de directie Veiligheid, schreef Schouten, die het pand voor de tweede keer in één maand sloot.
De betreffende topambtenaar is de radicaliseringsambtenaar over wie NRC vorige week berichtte. Drie Marokkaanse Nederlanders die door de gemeente Rotterdam werden betaald om radicalisering te bestrijden, hebben jarenlang die subsidies weggesluisd en geïnvesteerd in een kaasfabriek in Marokko. De radicaliseringsambtenaar verstrekte privé een lening aan een van deze mannen voor die fabriek. Vorige maand rondde het OM de zaak af door de drie mannen een strafbeschikking te geven. Of deze kwestie gerelateerd is aan de ontploffingen, is onbekend.
Ogen en oren van moslimgemeenschap
De afdeling Veiligheid, waar de topambtenaar sinds 2015 werkt, probeert onder meer ondermijnende criminaliteit te bestrijden en extremisme te voorkomen. De ambtenaar fungeert in zijn rol als de oren en ogen van de burgemeester in de moslimgemeenschap, komt in alle moskeeën en ontvangt regelmatig tips over radicalisering.
„Vanzelfsprekend kunt u ervan uitgaan dat uiterst zorgvuldig wordt afgewogen wat de risico’s zijn van de mogelijke nabijheid van het criminele circuit bij een gemeentelijke medewerker”, schrijft Schouten dinsdag in de brief naar de gemeenteraad.
Sinds augustus vorig jaar vonden er vijf explosies plaats voor de woning van de Rotterdamse topambtenaar. Twee explosies gingen af in de eerste twee weken van dit jaar – de laatste op 7 januari. Niemand raakte gewond, maar het gebouw liep wel veel schade op. De burgemeester laat weten „passende maatregelen” te hebben genomen. Zo zijn er camera’s opgehangen en rijden agenten regelmatig langs.
In 2024 vonden in Nederland meer dan 1.100 explosies plaats, voornamelijk in Rotterdamse en Amsterdamse woonwijken.
Kaasfabriek
De drie vervolgde deradicaliseringsmedewerkers van de gemeente Rotterdam hadden zowel een stichting waarmee ze trainingen verzorgden voor Marokkaans-Nederlandse ouders over het behoeden van hun kinderen voor extremisme, als een kaasfabriek in Marokko. In 2018 maakte het OM bekend dat het een grootschalige subsidiefraude op het spoor was. Daarin werd ook de topambtenaar gehoord. Die zei dat de lening een vriendendienst was en dat hij er „op geen enkele wijze bij betrokken” was.
Ook Aboutaleb nam het voor de ambtenaar op, die er volgens de oud-burgemeester „helemaal niets mee te maken” had. De grootste coalitiepartij, Leefbaar Rotterdam, eist nog altijd opheldering over het „ondoorzichtige subsidienetwerk” van de gemeente en de rol van de radicaliseringsambtenaar. Critici vinden dat de ambtenaar op zijn minst een melding had moeten maken.
Lees ook
Hoe in Marokko een kaasfabriek werd opgezet met Nederlandse subsidies voor deradicalisering: ‘Het lijkt één grote misleiding’
Met medewerking van Andreas Kouwenhoven.