De meeste wetenschappers willen graag dat hun artikelen en rapporten worden geciteerd in andere wetenschappelijke publicaties. Het verhoogt hun citatiescore (H-index) en draagt daardoor bij aan hun prestige en hun kansen op het verwerven van onderzoeksgeld.
Twee Spaanse wetenschappers willen echter dat hun naam wordt verwijderd uit een recent verschenen overzichtsartikel in het tijdschrift Plant & Soil. Ze hebben dat laten weten aan Ken Giller, emeritus-hoogleraar plantaardige productiesystemen van Wageningen UR en eerste auteur van het artikel.
Met zijn mede-auteurs stelde hij vast dat er – ondanks een halve eeuw aan onderzoek – geen bewijs is dat niet-vlinderbloemigen zoals maïs, tarwe en aardappelen stikstof uit de lucht vast kunnen leggen in een vorm die het gewas kan opnemen. NRC berichtte vorige maand nog uitgebreid over die controverse, waarin de wetenschappers tegenover de agro-industrie kwamen te staan.
Een van de bedrijven die volhouden dat het mogelijk is stikstofbinding naar andere gewassen te brengen, is de Amerikaanse agromultinational Corteva Agriscience. Zij brengen sinds twee jaar BlueN op de markt, een bacteriepreparaat waarmee substantiële hoeveelheden stikstof zouden worden vastgelegd. Dat is echter hoogst onwaarschijnlijk, omdat de betreffende bacterie niet over de erfelijke eigenschappen (nif-genen) beschikt die daarvoor nodig zijn. Desondanks liet Corteva eerder aan NRC weten dat het meerdere studies heeft uitgevoerd die hun claim bevestigen.
In het Spaans geschreven
Een van die studies is een rapport dat geschreven zou zijn door Miguel Quemada, hoogleraar agronomie aan de Universidad Politècnica de Madrid en zijn toenmalige promovendus Maria Alonso-Ayuso. Het gaat om een verslag uit december 2020 van een veldproef en een reeks aanvullende experimenten, die in dat jaar zijn uitgevoerd in samenwerking met het Spaanse biotech-bedrijf Syborg. Dat bedrijf is begin 2023 overgenomen door Corteva, mede omdat het Amerikaanse bedrijf graag BlueN aan zijn productportfolio wilde toevoegen. Iets te graag misschien.
Via de mail laat Miguel Quemada weten dat hij en zijn promovendus dat rapport niet hebben geschreven. „Afgezien van het feit dat al ons verslagen indertijd in het Spaans zijn geschreven, worden ook onze conclusies niet correct weergegeven in het Engelstalige rapport. We hebben dr. Giller daarom gevraagd om de verwijzing naar het rapport te verwijderen.”
Het samenwerkingsproject met Syborg duurde tot eind 2021. In het kader daarvan zijn meerdere experimenten gedaan en ook meer onderzoeksverslagen geschreven. Quemada kan er verder niet zoveel over zeggen, omdat hij de resultaten van het onderzoek niet mag publiceren zonder toestemming van de opdrachtgever. Wel zegt hij dat ook zij toen al tot de conclusie kwamen dat de bacterie in BlueN de noodzakelijke genen voor biologische stikstofbinding mist.
Gevraagd om een reactie laat de woordvoerder van Corteva weten dat hij daar „asap” op terug zal komen, maar op het moment van schrijven had hij dat nog niet gedaan.