Achmea gaat oudere huurwoningen opkopen om deze te verduurzamen. De verzekeraar is hiermee naar eigen zeggen de eerste financiële dienstverlener die „zo’n initiatief” neemt. Achmea is het moederbedrijf van verzekeringsmerken als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis.
In Nederland hebben bijna een miljoen huurwoningen energielabel D of slechter. Die moeten de komende jaren verduurzaamd worden om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Achmea gaat nu 50 miljoen euro investeren om deze woningen onder andere beter te isoleren.
Achmea gaat woningen opkopen van zakelijke partijen, zoals grote beleggers of corporaties. Het bedrijf zegt geen woningen van individuele eigenaren te zullen opkopen. Doel is om voor de deelnemende beleggers een financieel rendement te halen van gemiddeld 6 procent per jaar.
Zeker tien mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen. Dat meldt een woordvoerder van de supermarktketen aan persbureau ANP. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde dinsdag dat zakken met ingevroren blauwe bessen hepatitis A kunnen bevatten.
Albert Heijn heeft in totaal van ongeveer tweeduizend klanten vragen gekregen over blauwe bessen, onder meer over het terugkrijgen van het aankoopbedrag. De supermarktketen kan niet zeggen of er schadeclaims zijn ingediend. Een woordvoerder zegt tegen ANP dat elk geval apart wordt beoordeeld.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte dat het aantal besmettingen kan oplopen tot in de honderden. Dinsdag was van twaalf mensen bekend dat ze besmet waren met het virus, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten. De klanten werden ziek in de maanden november en december.
Lees ook
Hoe raakten de bevroren blauwe bessen van Albert Heijn besmet met hepatitis A? En waarom is het pas na maanden bekend?
De gemiddelde incubatietijd van het virus bedraagt een maand, waardoor zich de komende weken vermoedelijk meer ziektegevallen zullen aandienen. De kans op ziekteverschijnselen bij een besmetting noemt het RIVM overigens „best klein”, waarbij wordt opgemerkt dat de symptomen in sommige gevallen zo licht zijn dat een besmetting niet wordt opgemerkt.
De symptomen bestaan uit vermoeidheid, lichte koorts, soms met pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen kan een hepatitis A-besmetting ook leiden tot geelzucht. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het levensbedreigend zijn. De infectie verdwijnt op den duur vanzelf, vermoeidheidsklachten kunnen wel langer aanhouden.
Het RIVM zegt desgevraagd dat vooralsnog er vooralsnog geen ziektegevallen aan het licht zijn gekomen. „Maar dat gaat ongetwijfeld nog komen.”
Op tafel staat een kaars te branden. Je schijnt met een zaklamp op de kaars, richting de muur erachter. Je ziet dan op de muur de schaduw van de kaars. Danst daar dan ook een schaduwvlammetje boven?
Als je met een zaklamp dwars op de bundel van een andere zaklamp schijnt, zul je daarvan geen schaduw op de muur zien. De beide lichtbundels gaan dwars door elkaar heen en beïnvloeden elkaar niet. Heel anders dus dan als je twee waterstralen laat botsen: dan sprietst het water alle kanten op. Watermoleculen botsen namelijk met elkaar. Licht bestaat daarentegen uit fotonen, en die gaan dwars door elkaar heen, met hun wonderlijke quantummechanische eigenschappen: ze hebben geen massa en geen lading; het zijn zowel golven als deeltjes.
(Hun golfeigenschappen kunnen weliswaar met elkaar interfereren, waarbij ze elkaar versterken of juist uitdoven, maar dat zie je alleen onder bijzondere nano-omstandigheden. Bijvoorbeeld met een ‘tralie’ – of in de wand van een zeepbel).
Fotonen botsen dus niet met elkaar. Gaan de stralen van de zaklamp dan ook dwars door de kaarsvlam heen? Grotendeels wel. Het licht van de zaklamp botst immers niet met het licht van de vlam. Maar een vlam bestaat niet puur uit licht. Hij bestaat uit deeltjes die licht uitzenden omdat ze zo heet zijn.
Verdampend kaarsvet
Een vlam is de zichtbare manifestatie van de verbranding van brandstof: kaarsvet reageert met zuurstof in de lucht. Daarbij komt energie vrij in de vorm van warmte en licht.
Die verbranding is een kettingreactie die je in gang moet zetten door een ontsteking, oftewel door even veel energie toe te voegen. Bij een kaars doe je dat met een brandende lucifer, die de lont aansteekt. De vlam van de lont laat kaarsvet verdampen. De gasvormige brandstof reageert nu vanzelf met zuurstof en daarbij komt nieuwe warmte vrij, die meer brandstof doet verdampen, enzovoort.
Er komt dus ook licht vrij, in verschillende kleuren. Het blauwe licht, aan de basis van de vlam en in een flinterdun schilletje om de hele buitenkant ervan, is het heetst: vaak wel zo’n 1.400 graden Celsius. Hier is veel zuurstof beschikbaar en daardoor is de verbranding heel efficiënt. Daarbij ontstaat zoveel hitte dat gasmoleculen in een ‘aangeslagen toestand’ komen: ze hebben even een hogere energie dan normaal. Zodra ze weer terugvallen in hun normale toestand, geven ze die energie weer af in de vorm van licht.
Een groot deel van de vlam is echter minder heet, en geeloranje. Dit komt doordat de verbranding in het midden van de vlam onvolledig is vanwege zuurstofgebrek. Er ontstaan niet alleen koolstofdioxide en waterdamp, maar ook microscopisch kleine roetdeeltjes. Die bestaan vooral uit koolstof en zijn zo heet dat ze geeloranje licht uitstralen.
Die vaste roetdeeltjes, plus de nog onverbrande moleculen van het gasvormige kaarsvet, houden het licht van je zaklamp een heel klein beetje tegen. Als je goed kijkt naar de schaduw van de kaars op de muur, zie je dus boven de lont – héél flets – een spookachtige schaduwvlam.
Zelfs bij een vlam van schoon aardgas ontstaat altijd wat roet. Alleen een waterstofvlam zal geen schaduw hebben – en ook de vlam zelf is vrijwel onzichtbaar. Bij die verbranding komt namelijk alleen waterdamp vrij: er zit geen koolstof in de brandstof.
De door aanstaand president Donald Trump aangewezen kandidaat om de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie te worden, Pete Hegseth, is dinsdagavond Nederlandse tijd urenlang verhoord door de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. Hij ontweek of ontkende vrijwel iedere vraag over zijn overmatig drankgebruik, persoonlijke opvattingen over vrouwelijke militairen en beschuldigingen aan zijn adres van seksueel wangedrag door onder meer zijn ex-vrouw. Dat meldt persbureau AP in een verslag van de zitting.
De 44-jarige beoogde Pentagon-baas is een van de meest omstreden figuren in de aanstaande regering van Trump. Hegseth betoogde onder meer dat het diversiteitsbeleid heeft gezorgd dat het Amerikaanse leger nu „verwijfd” is, een opvatting die hij uitdroeg toen hij presentator was van Fox News. Trump droeg Hegseth – die geen enkele ambtelijke ervaring heeft – afgelopen november voor als de volgende defensieminister in zijn regering. De Senaatscommissie vroeg dinsdag ook naar beschuldigingen over de agressieve manier waarop hij achter vrouwen aan zat.
Lees ook
Hoorzitting beoogd Pentagon-baas is vuurproef voor Trump: krijgt hij zijn kabinet intact door de Senaat?
Toen hem rechtstreeks werd gevraagd naar de beschuldiging van seksueel misbruik, deed Hegseth het af als een „lastercampagne”. Dat was uiteindelijk zijn reactie op bijna iedere vraag over zijn persoonlijke gedrag, en over klachten over zijn drankgebruik. Hegseth heeft gezworen geen druppel alcohol meer te drinken als hij minister wordt.
Verschillende vrouwelijke Democratische senatoren ondervroegen de beoogde defensieminister over zijn opmerkingen dat vrouwen „rechttoe rechtaan” geen gevechtsrollen zouden moeten bekleden. Hij ontweek de meeste vragen, maar bleef bij zijn standpunt dat het diversiteitsbeleid binnen het leger volgens hem de troepen juist „verdeelt” en „geen prioriteit geeft aan meritocratie”.
De hoorzitting duurde uiteindelijk vier uur. De Democratische senator Jack Reed van Rhode Island noemde de beschuldigingen tegen Hegseth „uiterst alarmerend” en richtte zich tijdens de hoorzitting tot hem: „Ik geloof niet dat u gekwalificeerd bent om aan de overweldigende eisen van deze baan te voldoen.” De meeste Republikeinse senatoren steunen Hegseth wel. Roger Wicker, de Republikeinse senator van Mississippi, vergeleek hem met Trump en zei dat hij „energie en frisse ideeën zal brengen die de bureaucratie opschudden”.
Als alle twaalf Democraten in de commissie tegen Hegseth stemmen en minimaal één Republikein, zal hij niet mogen aantreden. Het is nog niet bekend wanneer over zijn aanstelling wordt gestemd. De komende dagen vinden meer hoorzittingen plaats van beoogd bewindsleden. Trump probeert zo veel mogelijk ministers zo snel mogelijk goed te keuren, omdat hij aanstaande maandag wordt geïnaugureerd.