Mensenrechtencollege: Nederlandse afdeling van TikTok discrimineerde Amerikaanse werknemer

De Nederlandse afdeling van TikTok heeft een Amerikaanse sollicitant gediscrimineerd, omdat zij niet goed genoeg Nederlands sprak. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens (CVRM) vorige week geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de sollicitant.

De sollicitant, een 45-jarige Amerikaanse vrouw die in Amsterdam woont, werd in augustus 2023 via LinkedIn benaderd door TikTok met de vraag of ze interesse had in een baan. In de functie zou de vrouw TikTok adviseren hoe om te gaan met de ondernemingsraad (OR) van het Nederlandse kantoor, die opkomt voor de belangen van het personeel. De vrouw werkte eerder met de OR van de Nederlandse afdelingen van techbedrijven Booking.com en Miro.

De nieuwe functie was destijds onderdeel van het professionaliseren van TikToks groeiende Nederlandse afdeling. Maar in september vorig jaar ontsloeg TikTok als onderdeel van een wereldwijde reorganisatie het complete Amsterdamse moderatieteam van driehonderd werknemers. Een tweede Nederlands TikTok-kantoor, met tussen de twintig en dertig sales- en marketingmedewerkers, is nog wel open. Het van oorsprong Chinese TikTok heeft 5,7 miljoen actieve Nederlandse gebruikers per maand.


Lees ook

Spannende zaak over TikTok-verbod in de VS, met een opmerkelijke rol van Trump

Demonstratie in maart 2023 in Washington tegen het op handen zijnde TikTok-verbod.

Niet vloeiend Nederlands

Nadat tijdens de sollicitatieprocedure was gebleken dat de vrouw niet vloeiend Nederlands sprak, wees TikTok haar af voor de baan. Ze beheerst de Nederlandse taal op ‘A2-niveau’, waarbij ze de taal kan begrijpen en schrijven, maar gesprekken nog lastig zijn. „Ik sta al een halfjaar op de wachtlijst voor Nederlandse les”, zegt ze. Voor Booking.com en Miro was het eerder geen probleem, zegt de vrouw. „De voertaal onder werknemers is Engels.”

TikTok kon tijdens de zitting niet aantonen waarom vloeiend Nederlands spreken voor de functie noodzakelijk was, zo oordeelde het mensenrechteninstituut. Het CVRM, dat toeziet op het beschermen en bevorderen van mensenrechten in (Caribisch) Nederland, oordeelde dat TikTok daarmee „verboden” handelde en discrimineerde op basis van nationaliteit. Het CVRM kan geen straf opleggen.

De vrouw is blij met de uitspraak, laat ze weten. „Het bewijst dat er wel degelijk manieren zijn om het als werknemer op te nemen tegen dit soort grote bedrijven”, zegt ze. „Ik hoop dat ze de volgende keer twee keer nadenken.”

TikTok laat in een reactie weten dat er tijdens de gesprekken met de sollicitant sprake was van een „miscommunicatie”, aldus een woordvoerder. „Het was uiteraard nooit onze bedoeling om haar af te wijzen vanwege haar nationaliteit. We vinden het jammer dat het zo ver gekomen is.”