Dat een tekort aan drinkwater dreigt, is bekend. Drinkwaterbedrijven waarschuwen er al ruim twee jaar voor, hebben in droge zomers moeite voldoende water te leveren, moeten af en toe zelfs al nee verkopen aan bedrijven, en ook het RIVM publiceerde een alarmerend rapport. „Als er niets gebeurt” zal er in 2030 „overal watergebrek” zijn, aldus het kennis- en onderzoeksinstituut. Het RIVM berekende het tekort op ruim 100 miljoen kubieke meter in 2030, ofwel iets minder dan het verbruik in een provincie als Overijssel.
Vanaf maandag ligt er een antwoord: een nationaal actieprogramma met bijbehorende regionale plannen voor het behouden en uitbreiden van drinkwaterbronnen. Zodat er de komende jaren voldoende schoon en betaalbaar water uit de kraan blijft komen. „Dat vind ik het allerbelangrijkste”, zegt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) op zijn departement in Den Haag. Hij wordt geflankeerd door Pieter Litjens, voorzitter van de vereniging van waterbedrijven Vewin en door Martijn Dadema, gedeputeerde in Overijssel en ook werkzaam voor het Interprovinciaal Overleg. Madlener: „Ik herinner me een warme zomer van een paar jaar geleden op Voorne Putten toen er een klein straaltje uit de kraan kwam. Ik heb toen naar het drinkwaterbedrijf gebeld of de druk kon worden verhoogd, dat is gebeurd.”
Lees ook
Is er genoeg drinkwater in Noord-Brabant? ‘Ik vrees een nachtmerrie als de rechter zegt dat we minder mogen oppompen’
Bier brouwen met minder water
Met het actieprogramma – een gezamenlijk plan van het kabinet, de tien drinkwaterbedrijven en de twaalf provincies – moet worden voorkomen dat miljoenen huishoudens slechts met grote moeite blijvend van drinkwater kunnen worden voorzien, en dat bedrijven afzien van een vestiging in Nederland of zelfs willen vertrekken. „Dat is een dreiging die we met dit actieprogramma afwenden”, zegt Madlener. Half grappend: „Heineken blijft toch zeker wel aangesloten?” De andere heren knikken.
Gedeputeerde Dadema vertelt enthousiast over het gestegen bewustzijn bij het bedrijfsleven. „De grote bierbrouwers in ons land zijn druk bezig met het besparen van water. Waar ze eerst vier liter water nodig hadden om een liter bier te maken, is dat inmiddels vaak drie liter. Dat is natuurlijk fantastisch.” Over het besparen van water zijn al eerder afspraken gemaakt. Nederland wil over tien jaar toe naar een besparing van ongeveer 20 procent, van dagelijks 125 naar 100 liter drinkwater per persoon. Maar met louter besparen van water komt Nederland er niet, zegt Vewin-voorzitter Litjens. „De beschikbaarheid van drinkwater moet ook op andere manieren worden geborgd.”
Regels zijn goed. Te veel regels zijn niet goed
Sneller een vergunning
Het actieprogramma moet daarin voorzien. Het Rijk gaat kijken welke versnellingen mogelijk zijn in verplichte procedures voor het uitbreiden van bestaande vergunningen om drinkwater te winnen of om nieuwe vergunningen aan te vragen. Dadema: „Dat duurt soms zeven tot tien jaar. Als dat korter kan, zou dat fantastisch zijn.” Madlener: „Regels zijn goed. Te veel regels zijn niet goed. Regels zijn deel van het probleem.” De procedures duren soms lang vanwege bezwaren van omwonenden die bang zijn voor verzakkingen, van natuurorganisaties die waarschuwen voor schade aan natuurgebieden, en boeren die jaren geleden misschien nog wensten dat drinkwaterbedrijven overtollig grondwater oppompten maar inmiddels, bij het grillige en soms kurkdroge weer, ook vrezen dat hun gewassen onvoldoende water krijgen. Litjens: „In al deze gevallen helpt het enorm als het Rijk laat weten dat drinkwater niet zomaar een van de belangen is, maar een eerste levensbehoefte.”
In Brabant woedt een discussie over plannen voor drinkwaterwinning bij Tilburg, nabij een Natura2000-gebied. Madlener: „Een harde keuze tussen water en natuur heb ik nog niet hoeven maken. Dat is ook niet nodig. Ik denk dat je vooral lokaal moet kijken wat verstandig is.” Litjens: „Tussen drinkwater en natuur zit niet zo veel spanning. Drinkwaterbedrijven zijn een van de grootste natuurbeheerders van Nederland. Wij hebben belang bij een natuur die niet wordt geschaad. Hoe gezonder de natuur en het leefmilieu, hoe hoger de kwaliteit van de drinkwaterbronnen.”
Hoe gezonder de natuur en het leefmilieu, hoe hoger de kwaliteit van de drinkwaterbronnen
Meer water uit meren en rivieren
De komende jaren zullen er nieuwe winlocaties worden aangewezen en zullen huidige winlocaties worden uitgebreid. Een andere oplossing voor het dreigende drinkwatertekort is meer water winnen uit oppervlaktewater, zoals uit meren en rivieren. Madlener wil daaraan meewerken. Drinkwaterbedrijf Vitens wil bijvoorbeeld met water uit de IJssel Twente van drinkwater voorzien. Drinkwaterbedrijven zijn ook zelf op zoek naar alternatieven: het Zuid-Hollandse Dunea zuivert brak water tot drinkwater en Brabant Water experimenteert zelfs met de zuivering van zeewater.
Om deze nieuwe winningen te betalen, krijgen de drinkwaterbedrijven geen extra rijksgeld. Wel beschikken de drinkwaterbedrijven sinds kort over extra ruimte om te investeren; ze mogen van het kabinet vaker hun vermogen daarvoor versterken. Litjens: „We hebben meer mogelijkheden gekregen om geld aan te trekken, voor bijvoorbeeld de bouw van nieuwe productielocaties, want onze bedrijven kunnen dit niet allemaal uit eigen kapitaal bekostigen, en daar zitten onze aandeelhouders vaak ook niet op te wachten.” Dadema: „In Overijssel willen we grote pijpleidingen aanleggen om minder afhankelijk te zijn van aparte drinkwatergebieden. Het is fijn dat de bedrijven daarvoor zelf kunnen investeren zonder daarvoor hun aandeelhouders, vaak gemeenten en provincies, aan te hoeven spreken.”
De kosten stijgen bovendien door de toegenomen noodzaak om water te zuiveren van bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, PFAS en steeds nieuwe stoffen. Een deel van die kosten wordt ook verhaald op de gebruiker via tarieven. De tarieven zijn dit jaar met gemiddeld ruim 11 procent gestegen, met uitschieters naar 20 procent. Dadema: „We hebben wel eens gesprekken over het beprijzen van drinkwater. Moet je drinkwater duurder maken om mensen te verleiden minder te gebruiken? Zou je een basistarief met verschillende varianten kunnen introduceren?” Madlener: „Daar ben ik erg sceptisch over.” Dadema: „Dat weet ik. Daar zijn verschillen van inzicht over.”
Moet je drinkwater duurder maken om mensen te verleiden minder te gebruiken?
Liever uit de kraan dan uit de fles
PVV-minister Madlener wil duidelijk gezegd hebben te strijden voor het behoud van niet alleen voldoende maar ook betaalbaar én schoon drinkwater. Madlener: „Ik verblijf vaak in België. Daar drink ik water uit een fles. Niet uit de kraan. Dat is niet te drinken. Er koffie en thee van zetten doen ze nog wel, maar de meeste Belgen die ik ken drinken water uit een fles, net als de Fransen. Dat wij echt drinkwater hebben, is iets bijzonders. Ik vind het een grote prestatie.” Litjens: „Bronwater klinkt bijna idyllisch. Maar dat bronwater uit flesjes komt uit dezelfde bronnen. Alleen zit er plastic omheen.” Madlener: „Het is fantastisch dat de kwaliteit van het water uit de kraan gegarandeerd is.”