Dertien jaar na de eerste plannen komt er een nieuwe kernreactor in Petten

Nucleaire geneeskunde De Pallas-reactor moet op termijn de huidige reactor in Petten vervangen. Dit is een kleine en inmiddels verouderde kernreactor, die sinds 1961 gebruikt wordt voor de productie van medische isotopen en onderzoek.

De buitenkant van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten.
De buitenkant van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten.

Foto Koen van Weel/ANP

Voor het eerst in decennia is er een vergunning verleend om een nieuwe kernreactor te bouwen in Nederland. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft woensdag toestemming gegeven voor een nieuwe reactor in het Nood-Hollandse Petten. Het zal nog minstens enkele jaren duren totdat de reactor af is. Daarnaast moet er tegen die tijd ook een nieuwe vergunning komen om de reactor te mogen exploiteren: de huidige vergunning is alleen voor de bouw van de reactor.

De nieuwe reactor, Pallas genaamd, is bestemd voor het maken van medische isotopen. Dat zijn radioactieve stoffen die gebruikt worden voor nucleaire geneeskunde, bijvoorbeeld om kanker op te sporen of voor bestralingen. Door de medische functie verschilt de reactor in Petten van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, die gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

De Pallas-reactor moet op termijn de huidige reactor in Petten vervangen. Dit is een kleine en inmiddels verouderde kernreactor, die sinds 1961 gebruikt wordt voor de productie van medische isotopen en onderzoek. Eerder was er ook een tweede reactor bestemd voor opleidingsdoeleinden en materiaalonderzoek. Deze is in 2010 gesloten. De plannen voor de bouw van een nieuwe reactor bestaan al sinds datzelfde jaar, maar liepen herhaaldelijk vertraging op, onder andere door problemen met de financiering en omdat de regering lang geen beslissing nam.


Lees ook: Limburg heeft interesse, Macron steekt er een miljard in. Wat is de ‘kleine kernreactor’?