De beste plek voor een goed gesprek met je puberzoon is de file: niemand die je stoort en je kan geen van beiden een kant op. Deze middag zit hij naast mij, starend op zijn mobiel. Ineens na een diepe zucht volgt er een openbaring. Zachtjes fluistert hij mij toe: „Mam, ik ben verliefd.” Een kleine glimlach verschijnt er automatisch op mijn mond. Zonder geluid, want dat vinden pubers maar niks. Even zacht fluister ik terug: „Wie is de gelukkige?” Opnieuw volgt er een diepe zucht: „Weet ik nog niet mam. Ik kan niet kiezen!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat vorige week zondag inging, is fragiel. Dat bewijst de enorme mensenmassa die deze zondag ontstond bij de Netzarim-corridor, een doorgang die het noorden van de Gazastrook afsnijdt van de rest van Gaza en wordt bewaakt door Israël. De corridor zou, conform de afspraken tussen Israël en Hamas, zaterdag opengaan, maar bleef langer dicht dan afgesproken.
Onderdeel van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas was de afspraak dat ontheemde Palestijnen vanuit het zuiden geleidelijk weer mochten terugkeren naar hun huizen in het noorden van Gaza. Maar Israël beschuldigt Hamas ervan zich niet aan de afspraken te houden.
Een van de Israëlische gijzelaars, Arbel Yehud (28) zou afgelopen vrijdag vrijkomen, maar zij is nog steeds in handen van Hamas. Daarom hield Israël de grens zaterdag en zondag dicht. Hamas heeft laten weten Yehud op 1 februari alsnog vrij te zullen laten.
Duizenden Gazanen strandden daarom langs de kust, met hun eigendommen en hun hoop op terugkeer. De grens tussen Noord en Zuid is een militaire zone van zo’n vier kilometer breed. Zondag zou Israël de al-Rashidweg, een kustweg die momenteel wordt geblokkeerd door de corridor, openen voor Palestijnse voetgangers. Maar ook de Salah al-Dinstraat, die zou opengaan voor auto’s, bleef dicht.
Trump wil Gaza ‘opschonen’
De Amerikaanse president Donald Trump opperde zondag dat het merendeel van de Gazaanse bevolking ten minste tijdelijk zou moeten worden opgevangen in buurlanden, zoals Egypte en Jordanië, om het door oorlog geteisterde gebied „op te schonen”. Volgens Trump zou Egypte alleen al zo’n anderhalf miljoen Gazanen moeten opvangen. „We gaan het hele gebeuren daar opruimen en kunnen daarna zeggen: het is voorbij.”
Bijna de hele burgerbevolking van Gaza, zo’n 2,3 miljoen mensen, raakte tijdens de oorlog ontheemd, vaak meerdere keren achter elkaar. Trump hintte niet alleen op tijdelijke opvang in buurlanden, maar ook op permanente migratie. Zaterdag zei hij te hopen dat andere Arabische landen huizen voor de vluchtelingen bouwen, „waar de Palestijnen misschien in vrede kunnen wonen, voor de verandering”.
‘Palestijnen zullen dit niet accepteren’
De Palestijnse en Jordaanse autoriteiten hebben Trumps suggestie onmiddellijk afgewezen. Egypte sprak zich eerder al fel uit tegen het idee om grote groepen Palestijnen op te vangen. De autoriteiten daar vrezen dat Israël de vluchtelingen daarna Gaza niet meer in zal laten.
Hamas heeft ook gereageerd en liet weten dat Palestijnen zo’n voorstel niet zouden accepteren, „ook niet onder het ogenschijnlijk goedbedoelde mom van wederopbouw”. Volgens Hamas zullen de Palestijnen „Gaza beter opbouwen dan het was” als Israël de blokkade zal opheffen.
Gehuild van de kou
De BBC sprak met Gazanen die wachten bij de grensovergang naar Noord-Gaza. „We hebben hier geslapen”, vertelde een Palestijnse man zondag. „De kinderen hebben de hele nacht gehuild van de kou, daarom hebben we een kampvuur gemaakt.”
„Mensen zeggen dat er in het noorden door alle verwoestingen geen herkenningspunten meer zijn”, zei iemand anders. „Dat wil ik met mijn eigen ogen zien.”
De politie van Sierra Leone is bereid tot samenwerking met de Nederlandse politie, Interpol en andere internationale opsporingsinstanties in de opsporingszaak van ‘Bolle Jos’, de voortvluchtige Nederlandse drugssmokkelaar Jos Leijdekkers. Dat meldt de politie zondag in een verklaring.
Afgelopen vrijdag meldden Follow the Money en AD dat de voortvluchtige Leijdekkers zich in Sierra Leone zou bevinden. Dat werd later die dag bevestigd door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM), dat verklaarde al een half jaar op de hoogte te zijn van de verblijfplaats van de Nederlander. Leijdekkers is ’s Nederlands meest gezochte crimineel, er staat een beloning van 200.000 euro op de gouden tip die tot zijn aanhouding leidt. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted List.
Lees ook
Bolle Jos, de voortvluchtige drugssmokkelaar die tientallen miljoenen verwierf, krijgt bij verstek 24 jaar celstraf
Bescherming in Sierra Leone
Leijdekkers werd vorig jaar juni veroordeeld tot 24 jaar celstraf voor zes drugstransporten waarin in totaal bijna 7.000 kilogram cocaïne werd vervoerd. Hij zou ook opdracht hebben gegeven voor een moord. Ook in België moet Leijdekkers nog tien jaar celstraf uitzitten wegens drugshandel en mishandeling.
Er gaan geruchten dat Leijdekkers hooggeplaatste bescherming geniet in het West-Afrikaanse land, dat bekendstaat als doorvoerland voor grote hoeveelheden cocaïne van Latijns-Amerika naar Europa. Afgelopen vrijdag kwamen beelden naar buiten waarop te zien is dat ‘Bolle Jos’ een kerkdienst in Sierra Leone bijwoont, op 1 januari van dit jaar. Op die video’s, geverifieerd door internationale persbureaus, zit hij twee rijen achter de president van het land, Julius Maada Bio, en naast een vrouw die vermoedelijk de dochter van de president en de vriendin of echtgenote van Leijdekkers is.
Zoals verwacht is de Wit-Russische leider Alexandr Loekajesnko zondag opnieuw verkozen als president van het land. Volgens de nationale exitpoll heeft de leider, die al meer dan dertig jaar aan de macht is, ruim 87 procent van de stemmen gewonnen bij de presidentsverkiezingen zondag. Dat melden internationale persbureaus. De VS en de Europese Unie hebben de uitslag niet erkend en noemden de verkiezingen op voorhand al een schijnvertoning.
Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht. Zijn Wit-Rusland is een nauwe bondgenoot van de Russische leider Vladimir Poetin. Critici, oppositieleden en andere tegenstanders van Loekasjenko worden opgepakt en gevangengenomen in strafkolonies, of zijn het land uitgevlucht. EU-buitenlandchef Kaja Kallas zei aan de vooravond van de stemming al dat de verkiezingsuitslag een „duidelijke belediging van de democratie” is.
Er vonden zondag demonstraties tegen de president plaats in verschillende Oost-Europese steden. Loekasjenko wuifde de kritiek weg als betekenisloos, meldt persbureau Reuters. Hij zei dat het hem niet kon schelen of het Westen de verkiezingen zou erkennen of niet.
Lees ook
‘Wit-Rusland is nauwelijks nog een onafhankelijke staat te noemen’
Verkiezingen in Wit-Rusland in 2020 veroorzaakten maandenlange protesten in het land. De meeste mensen waren ervan overtuigd dat toen de oppositieleider Svetlana Tichanovskaja de echte winnaar was. Loekasjenko sloeg die protesten destijds hard neer en zijn aanpak leidde tot meer dan 65.000 arrestaties, met duizenden mishandelingen.