DUO-storing door bericht tegemoetkoming pechgeneratie

Sinds donderdag krijgen de honderdduizenden die tussen 2015 en 2023 een HBO- of WO-opleiding volgden het bericht dat ze een tegemoetkoming krijgen. Sindsdien zijn er inlogproblemen op de website van DUO, vermoedelijk omdat (oud-)studenten massaal zijn gaan bekijken wat dat precies voor hen persoonlijk betekende.

Volgens een woordvoerder voor DUO verandert de storing, die zich „mondjesmaat” voordoet, niets aan wanneer er uitbetaald wordt of hoeveel geld de zogenoemde pechgeneratie krijgt. Die bedragen worden namelijk automatisch verrekend met hun studieschuld, of op hun bankrekening gestort, aldus DUO. Het is nog niet duidelijk wanneer de storing verholpen zal worden. De berichtgeving aan de (oud-)studenten, die eigenlijk in plukjes van donderdagmiddag tot maandag verstuurd zou worden, is stopgezet tot de storing is opgelost.

Twee tegemoetkomingen

Het gaat om de zogenoemde tegemoetkoming gemiste basisbeurs voor studenten die vanwege het leenstelsel vaak geen basisbeurs ontvingen. Mogelijk heeft deze groep – zo’n 600.000 zijn bekend in het systeem van DUO – recht op een tegemoetkoming van 34,17 euro voor elke maand dat de student geen basisbeurs kreeg. DUO begon op donderdag met kennisgeving van die tegemoetkoming.

Deze tegemoetkoming – die volgens de woordvoerder van DUO geen compensatie is omdat het maar een deel is van een eventueel misgelopen bedrag – staat los van de ’tegemoetkoming studievoucher’. Die regeling geldt alleen voor studenten die tussen 2015 en 2019 studeerden en eerder in aanmerking kwamen voor een studievoucher, een bedrag dat gebruikt kon worden voor een nieuwe opleiding, en die deze nog niet hebben ingezet. Deze groep krijgt een eenmalig bedrag van 2.097,08 euro. Ook bij deze regeling geldt dat studenten dit niet zelf hoeven aan te vragen.

Degenen die geen studieschuld hebben en dus de tegemoetkoming(en) op hun rekening gestort krijgen, zullen over ongeveer zes weken het geld ontvangen, aldus DUO. Later wordt ook gekeken naar studenten die wel aanspraak op de tegemoetkoming kunnen maken, maar niet in het DUO-systeem staan. Dit zijn bijvoorbeeld studenten die geen gebruik hebben gemaakt van het leenstelsel. Deze groep moet de tegemoetkomingen wel zelf aanvragen.


Lees ook

Hoe komt de student rond? ‘Ik wil niet eens weten hoe hoog mijn schuld nu is’

Matthijs van Teeffelen, Daan van de Graaf, Linda Ruijs en Hakan.