‘Hans heeft aangezet tot zelfdoding’, zegt het OM. ‘Nee, het was slechts voorlichting’, zegt de verdachte

Voor de tachtigjarige Hans D. was het van wezenlijk belang dat hij zich aan de wet zou houden wanneer hij sprak met mensen met een stervenswens. Iemand helpen bij zelfdoding is verboden, dus dat wilde hij niet doen, zegt hij vrijdag in de rechtbank van Den Haag. En ook in de zeventien dagen waarin hij intensief app-contact onderhield met een 32-jarige vrouw die uiteindelijk haar leven beëindigde, hield hij de wet in het achterhoofd. „En daar heb ik me ook aan gehouden. Absoluut.”

De officier van justitie acht de gepensioneerd bankmedewerker schuldig aan het aanzetten tot zelfdoding en hulp daarbij. Er is een gevangenisstraf geëist van veertien maanden, waarvan zeven voorwaardelijk. Over twee weken volgt de uitspraak. Als de rechter meegaat in de eis, wordt voor het eerst iemand veroordeeld voor „aanzetten tot zelfdoding”.

En ik heb me aan de wet gehouden. Absoluut

Hans D.
in de rechtbank

Het begon ermee dat de 32-jarige vrouw contact opnam met de Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie met zo’n dertigduizend leden die vindt dat mensen zelf mogen beschikken over hun levenseinde. Hans D. is gespreksleider voor CLW en kwam zo met haar in contact.

Op 7 november 2021 begon de vrouw het app-gesprek. Ze wil via D. aan middel x komen, een dodelijk poeder dat lange tijd door CLW is aanbevolen. Daar kan hij haar niet aan helpen, schrijft hij terug. Ook kan D. haar niet vertellen waar ze het kan kopen. Maar daar stopt het gesprek niet. Tot haar dood op 24 of 25 november 2021, sturen ze elkaar dagelijks meerdere berichten.


Lees ook

Zelfdodingsmiddel X ook door voorstanders niet langer ‘humaan’ genoemd. ‘Gebruikers belden soms in paniek 112’

Betogers lopen richting de rechtbank van Den Bosch in een ‘Mars voor zelfbeschikking’ om onder meer aandacht te vragen voor zelfbeslissing van een levenseinde.

Krampen

Als ze vragen heeft over het stervensproces met middel x, appt hij bijvoorbeeld: „Voortreffelijk verloop, alleen is er voor een aantal mensen geduld nodig.” En: „Het proces verloopt pijnloos en zonder krampen en benauwdheid. Prachtig toch?” Vlak voor haar dood: „Jij gaat dit vol houden want je bent een sterke vrouw […]. Er is licht aan het einde van de tunnel.”

Wanneer ze zelf een leverancier vindt, maar het niet lukt met de betaling, vertelt Hans D. haar stapsgewijs hoe ze dat moet aanpakken. Hij legt ook nauwkeurig uit op welke momenten ze een antibraakmiddel moet nemen, zodat ze het zelfdodingsmiddel niet uitspuugt.

Het proces verloopt pijnloos en zonder krampen en benauwdheid. Prachtig toch?

Hans D.
appt de vrouw over middel x

Heeft hij haar zodoende instructies gegeven? „Dat is de vraag die boven de markt hangt”, zegt de rechter. D. en zijn advocaat vinden dat hij alleen heeft geïnformeerd, dat die informatie „met een druk op de knop” online is te vinden. „Ik heb het internet aan haar voorgelezen.”

In diverse middel x-zaken die afgelopen jaren hebben gespeeld, wordt in de rechtbank afgetast wat hulp bij zelfdoding precies inhoudt. Iemand eigenhandig op diens verzoek een dodelijk middel toedienen, is strafbaar: zoveel is duidelijk. En een dodelijk middel verstrekken kan strafbaar worden geacht. Dan moet het OM wel aantonen dat het slachtoffer daadwerkelijk is overleden aan het verstrekte middel. Vaak is dat moeilijk.

Grenzen

Hans D. heeft de vrouw het middel nadrukkelijk niet verstrekt en ook niet gezegd waar ze het zou kunnen kopen. Daardoor meende D. zich binnen de grenzen van de wet te begeven.

In het begin van het contact wees hij haar nog op de huisarts, die zou kunnen helpen, of op het Expertisecentrum Euthanasie. Later veranderde dat. Het OM neemt het D. kwalijk dat hij haar tips gaf om zorgverleners om de tuin te leiden. Als het pakket met middel x, dat zijzelf bestelde, aan zou komen wanneer iemand van de zorg bij haar was, moest ze het dichtlaten en zeggen dat ze „haar nieuwsgierigheid nog even zou bedwingen”.

D. vond dat de vrouw een „onwrikbare doodswens” had, maar kende haar achtergrond niet volledig, zegt de voorzitter van de rechtbank. „Volgens haar zus was ze zwakbegaafd, bipolair en had ze soms psychoses, ook kort voordat ze overleed.”

Als Hans D. had geweten dat ze er psychisch zo slecht aan toe was, had hij haar waarschijnlijk niet op deze manier bijgestaan, zegt hij. „Het is een schokkende gebeurtenis die me erg heeft aangegrepen. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat ik me heb beperkt tot datgene wat is toegestaan. En dat is voorlichting. Alleen voorlichting.”


Lees ook

Minstens 172 mensen overleden door het innemen van zelfdodingspoeder middel X

Demonstranten tijdens een ‘Mars voor zelfbeschikking’ in Den Bosch.

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of chat op 113.nl.