Sinds kort hebben wij, twee pensionado’s, een allerschattigst jong hondje, Teddy genaamd. Gewoonlijk loop ik buiten met Teddy, maar toen mijn man haar gisteren op het plein voor ons huis uitliet wist hij niet wat hem overkwam. Een leuke jonge vrouw kwam enthousiast wuivend en roepend op hem afgesneld. Binnen gehoorsafstand bleek haar lokroep echter: „Teddy Teddy, schatje, ben je daar weer!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Lize Spit werd met haar bestsellerdebuut ‘Het smelt’ in één klap een naam in de Belgische literaire wereld. Haar boeken wekten nieuwsgierigheid: wat is verzonnen en wat is werkelijkheid? In haar nieuwe boek ‘Autobiografie van mijn lichaam’, laat ze alle maskers vallen. Met Pieter van der Wielen praat ze over haar ingewikkelde jeugd en hoe ze probeerde waardig afscheid te nemen van haar moeder, met wie ze nooit een intieme band had. Over de vrijheid die het schrijven van een boek biedt, maar ook over de gevolgen ervan. En over hoe haar ziekte, diabetes, haar lichaam en leven getekend heeft.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Het is de grootste deportatie van Nigerezen vanuit Libië terug naar hun land: afgelopen weekend kwamen 613 Nigerezen aan in Dirkou, een woestijndorp in het noorden het Afrikaanse land. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van cijfers van hulporganisatie Alarm Phone Sahara (APS).
Vermoedelijk heeft de uitzetting te maken met afspraken die Libië heeft met de Europese Unie om te voorkomen dat migranten vanuit Afrikaanse landen de oversteek over de Middellandse Zee richting Europa maken. Volgens internationale deskundigen is er geen sprake van officieel beleid, maar gaat het om lokale autoriteiten die mensen oppakken en uitzetten. Vergelijkbare uitzettingen van Nigerezen zou al gebeuren sinds de tijd van de Libische dictator Khadaffi in 2011.
De Nigerezen zijn vorige week op een „gevaarlijke en traumatiserende” manier in een vrachtwagenkonvooi door de Sahara gestuurd, zegt een vertegenwoordiger van APS tegen de krant. Volgens APS waren onder de gedeporteerde migranten 63 minderjarigen, vier migranten kwamen in een „zieke toestand” aan in Dirkou.
De deportatie is een gevolg van een reeks arrestaties in Libische steden als Tripoli en Gatrone. De Nigerezen „werden gearresteerd in moskeeën, op straat en op hun werkplekken. Al hun bezittingen, waaronder mobiele telefoons en geld, zijn geconfisqueerd door de Libische autoriteiten”, zegt APS, dat samen met het Rode Kruis en IOM voedselpakketten uitdeelde aan de Nigerezen.
Schending mensenrechten
Het is niet de eerste keer dat Libië migranten de grens over stuurt. In juli gebeurde dat ook. Toen zette het Noord-Afrikaanse land ruim 400 migranten het land uit, zonder daarbij rekening te houden met mensenrechten. Die uitzettingen worden gevoed door afspraken, gemaakt met Europese landen zoals Italië, over het terugdringen van het aantal migranten dat via de Middellandse Zee de Europese Unie binnenkomt. En die landen houden op hun beurt weinig rekening met mensenrechten die met de uitzettingen worden geschonden, zo blijkt uit onderzoek van UN Human Rights in 2022.
In 2023 ontdekte ngo Oxfam Novib dat de EU het hulpbudget voor economische programma’s in Noord- en West-Afrika gebruikt voor het tegenhouden van migranten uit Libië, Tunesië en Niger. Uit het Oxfam-rapport bleek dat de EU betrokken is bij het „kopen van schepen voor de Libische kustwacht en het trainen van douanepersoneel, dat wordt ingezet om migranten op zee te onderscheppen en terug te sturen”.
De Europese Unie probeert via deals met landen buiten Europa de komst van migranten te beperken. Libië kreeg bijvoorbeeld al sinds 2017 60 miljoen euro per jaar voor een betere kustwacht en het terugsturen van bootvluchtelingen. Dit bedrag is in 2023 verhoogd naar 105 miljoen euro. Sinds 2022 tekende of hernieuwde de EU soortgelijke overeenkomsten met onder meer Marokko, Mauritanië, Turkije, Niger, Egypte, Nigeria en Libië.
Lees ook
Aan de buitengrenzen van Europa: minder migranten en dat heeft een schaduwzijde
Het aantal doden door de aanhoudende branden in de Amerikaanse stad Los Angeles is opgelopen tot tien. Dat meldt de lijkschouwer van de stad vrijdagochtend, donderdagavond lokale tijd. De twee grootste van de vijf branden die in de stad woeden hebben deze week meer dan 10.000 huizen en gebouwen verwoest, schrijven internationale persbureaus.
De Eaton- en Palisades-branden, die allebei op dinsdag begonnen, beslaan samen zo’n 53 vierkante mijl (85 vierkante kilometer) en hebben hele woonwijken in het noordoosten en noordwesten van de stad in de as gelegd. De Palisades-brand is na dagen blussen maar voor 6 procent onder controle, de Eaton-brand is nog altijd voor 0 procent ingeperkt.
Een derde brand, Kenneth, die op donderdagmiddag noordelijker dan de andere ontstond en zich snel uitbreidde, is volgens de Los Angeles Times voor 35 procent onder controle. Als een brand „onder controle” is, betekent dat niet dat het vuur gedoofd is, maar dat de vlammen omsingeld zijn door hulpdiensten en zich niet verder kunnen verspreiden.
Tussen de 126 en 145 miljard euro
Persbureaus melden vrijdag dat weersite AccuWeather inschat dat de schade kan oplopen tot een bedrag tussen de 130 en 150 miljard dollar (tussen de 126 en 145 miljard euro).
Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris hebben werkreizen afgezegd vanwege de branden in Los Angeles. Harris zou haar laatste bezoek als vicepresident brengen aan Singapore, Bahrein en Duitsland. Biden bracht woensdag al een bezoek aan de Californische stad.
Lees ook
Harde wind en extreme droogte na natte winters: de verwoestende branden in Los Angeles hebben vele oorzaken