„De stormvloedkering in de Oosterschelde is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid.” Dat zei koningin Beatrix op 4 oktober 1986 bij de ingebruikname van de Zeeuwse kering. Er was tien jaar aan gewerkt. Het was destijds niet alleen een technisch hoogstandje maar trok wereldwijd de aandacht omdat de kering niet permanent en geheel dicht werd gemaakt, maar dankzij beweegbare schuiven gemiddeld slechts eens per jaar geheel hoeft te worden gesloten.
Je zou de kering de eerste ecologische dam ter wereld kunnen noemen, dat wil zeggen dat er ook rekening werd gehouden met de natuur achter de kering – daar bleef immers de invloed van eb en vloed merkbaar. „We hebben veel ontzag voor wat er destijds is gedaan. Er zijn toen ook allerlei technieken en rekenmethoden ontwikkeld die we nu nog steeds gebruiken”, zegt Martijn de Jong, waterbouwkundig expert van waterkennisinstituut Deltares, staande naast een bassin waarin de Oosterscheldekering deels is nagebouwd, op een schaal van één op veertig. Niet alleen de schuiven, de pijlers en de bewegingswerken zijn nauwkeurig nagebootst, op de kering rijden zelfs speelgoedautootjes. En zelfs die zijn op de juiste schaal.
Faalkans één op tienduizend
De modelproeven zijn onmisbaar, stelt Rijkswaterstaat, om noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden van de negen kilometer lange kering te verrichten. Rijkswaterstaat heeft Deltares gevraagd de belastingen op afzonderlijke onderdelen van de kering in kaart te brengen. Hoe houden de 62 schuiven, veertig meter breed en in hoogte variërend tussen zes en twaalf meter, zich onder de kracht van stroming en golven? Daarbij rekening houdend met nieuwe inzichten én met, op langere termijn, zeespiegelstijging?
Het is voor ons belangrijk om te weten of de schuiven 100 jaar meegaan of dat ze na 80 jaar moeten worden vervangen, of pas na 120 jaar
De pijlers van de kering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland hebben een levensduur van ongeveer tweehonderd jaar, andere werktuigbouwkundige elementen van de kering moeten nu al vervangen worden. Zodat blijvend aan de wettelijke norm kan worden voldaan dat de kans dat de kering faalt kleiner is dan één op tienduizend. Jesse Simonse, adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat: „Het is voor ons belangrijk om te weten of, bijvoorbeeld, de schuiven inderdaad honderd jaar meegaan of dat ze na tachtig jaar moeten worden vervangen, of pas na honderdtwintig jaar. En als de zeespiegel aan het einde van de eeuw vele tientallen centimeters hoger zal bedragen, dan zouden overslaande golven ook de verkeerskoker kunnen raken, de koker waarop het wegdek is gelegd en waar het verkeer over rijdt. Daar moeten we misschien nu al rekening mee houden. We willen dus de juiste investeringen op het juiste moment doen.”
Deskundigen op het gebied van klimaatverandering en zeespiegelstijging suggereren regelmatig dat Nederland op enig moment zal moeten kiezen hoe het land zich tot veranderende omstandigheden zal willen verhouden, bijvoorbeeld door de Oosterscheldekering helemaal te vervangen, te sluiten of juist niet meer te gebruiken. Maar volgens Simonse staat dat geheel los van dit onderzoek. Die andere onderzoeken richten zich op veel later.
Water in een golfslagzwembad
Wie denkt dat computermodellen de bouw van een kering op schaal overbodig zou maken, heeft het mis. Martijn de Jong van Deltares: „Hedendaagse computermodellen kunnen heel gedetailleerd zijn. Maar al die details zijn pas nauwkeurig als je die hebt kunnen checken met iets anders, met dit model. Zonder die check weet je niet wat die modellen waard zijn.” De proef begint; medewerkers van Deltares wekken golven op in het tachtig meter lange en negen meter brede bassin die tegen de nagebootste, dichte schuiven aan rollen. Het doet denken aan een golfslagzwembad. De Jong is er duidelijk trots op. „Kijk, bij een computermodel haal je eruit wat je erin stopt. Het mooie van dit schaalmodel is dat het water z’n eigen ding doet. Soms sta je hiernaast en zie je een golf op zo’n bepaalde manier een stroomgat in gaan dat je denkt: ik heb dat van tevoren niet bedacht.”
Je moet wel heel veel geluk hebben als je toevallig een extreme storm meemaakt
Anderzijds is ook meten bij de Oosterscheldekering zélf niet zaligmakend. De Jong: „Mensen zeggen weleens: kun je dit soort dingen niet gewoon in het veld meten, kun je niet gewoon een boei voor de kering leggen en meten wat er gebeurt. Maar dan meet je altijd heel gemiddelde condities. Je moet wel heel veel geluk hebben als je toevallig een extreme storm meemaakt. Terwijl je in een schaalmodel extreme condities zelf kunt instellen. Hoge waterstanden, hoge golven, golven die vanuit verschillende hoeken op de kering afkomen. Je kunt condities instellen die je ter plaatse normaal gesproken nooit tegenkomt, maar dat zijn wel extreme belastingen die de kering aan moet kunnen.”
Minder zuigkracht dan verwacht
Het schaalmodel is sinds enkele weken in gebruik, de definitieve rapportage aan Rijkswaterstaat wordt eind dit jaar verwacht. De Jong: „We zijn heel blij met de allereerste resultaten.” Hij legt uit dat Deltares is begonnen met het testen van stromingen bij de kering. „Als er een stroming onder een schuif van de kering door gaat, meten we de kracht waarmee die stroming aan de schuif zuigt.” Wat blijkt? „Die zuigkrachten bleken een stuk lager te zijn dan we van tevoren verwacht hadden. Dat was wel verrassend.” Een bewijs van het vakwerk van de bouwers. „Het geeft aan dat destijds op een aantal punten veilige, naar boven afgeronde keuzes gemaakt zijn.” Ook de „allereerste check” van de kracht van golven is bemoedigend. „We zien de trends uit onze rekentools terug. Dat er bepaalde relaties bestaan tussen golfhoogte en waterstand, zien we heel mooi terugkomen in de metingen.”
Lees ook
Er zit nog wel wat speling in de Deltawerken om de stijgende zee te keren