Op een winderige donderdagochtend lokale tijd (in de namiddag in Nederland) werd de kist van Jimmy Carter, gedrapeerd in een Amerikaanse vlag, het Capitool uitgedragen en naar de Washington National Cathedral gereden, waar zijn uitvaart plaatsvond. De voormalige president, die honderd jaar werd, overleed eind december.
In een volle kathedraal zaten op de eerste twee rijen de meeste bekende Amerikaanse politieke figuren en hun partners. Zo keken Bill Clinton, George Bush, Barack Obama – de enige zonder partner – en Donald Trump naast elkaar naar de dienst. Helemaal vooraan zaten Kamala Harris en Joe Biden.
Tijdens de momenten voor aanvang van de uitvaart lagen vooral de onderlinge interacties onder een vergrootglas. Trump gaf zijn voormalige vicepresident Mike Pence, met wie hij na de Capitoolbestorming vier jaar geleden brak, de hand. Dit was de eerste keer dat die twee zich publiekelijk in dezelfde ruimte bevonden sinds hun breuk. Opmerkelijk was ook dat nog voor de uitvaart begon de hoofden van Trump en Obama, die naast elkaar zaten, naar elkaar toe bogen. De voormalige Democratische en toekomstige Republikeinse president wisselden, met een kleine glimlach, een aantal woorden met elkaar uit.
Tijdens de uitvaart spraken meerdere mensen vanuit het graf door lofredes die zij al hadden geschreven voor Carters dood. Zo ook voormalig president Gerald Ford, die de verkiezingen van Carter in 1976 verloor. Hij overleed in 2006 op 93-jarige leeftijd en was bevriend met Carter. „Jimmy, ik kijk uit naar onze reünie. We hebben veel om in te halen. Dankjewel president. Welkom thuis, oude vriend”, waren de slotwoorden van de lofrede, opgelezen door de zoon van Ford.
Karakter
Ook de huidige president van de Verenigde Staten, Joe Biden deelde een eerbetoon. Biden was de eerste Democratische senator die Carter steunde bij zijn presidentsambities in 1976. In zijn toespraak omschreef hij Carter als een man met „karakter”, een woord dat centraal stond in zijn hele lofrede.
„Jimmy Carters vriendschap, en zijn hele leven, leerde mij dat de kracht van je karakter meer is dan een titel of de macht die we hebben. Het is de kracht om te begrijpen dat iedereen met waardigheid en respect behandeld moet worden. Dat iedereen, en ik bedoel echt iedereen, een gelijke kans verdient”, zei Biden. „Veel mensen geloven dat hij uit een vervlogen tijdperk komt, maar in werkelijkheid zag hij ver in de toekomst”, aldus de vertrekkend president.
De kist van Jimmy Carter wordt na de ceremonie in Washington naar Plains in de Amerikaanse deelstaat Georgia gebracht. Dit is de geboorteplaats van Carter en waar hij zal worden begraven. Carter diende één termijn als president, van 1977 tot 1981 en won in 2002 de Nobelprijs voor vrede.
Lees ook
Jimmy Carter, de onbegrepen president: volks, eerlijk en tobberig