Drie soorten thee om de koude winter mee door te komen

Buiten was er niets aan de hand. Sterker, buiten was het buitengewoon heerlijk. Een strakblauwe hemel en een weldadig warm winterzonnetje maakten dat we midden op de dag, mits een beetje beschut, in een T-shirt buiten konden lunchen. Maar binnen was een ander verhaal. Hoewel de grote verbouwing al een half jaar achter ons lag, hadden we nog steeds geen radiatoren. En in een oud huis met muren van dertig centimeter dik betekent dat, zélfs wanneer dat huis in Catalonië staat, een best wel kouwe Kerst.

Het was onze eigen schuld, hoor. We hadden onze loodgieter annex elektricien, een dot van een man luisterend naar de bijnaam ‘Chispa’ (‘Vonk’), wel wat meer achter de broek mogen zitten. Ruim een half jaar lang kwam en ging Chispa wanneer hij wilde, meestal zo’n twee à drie keer per week en nooit voor het middaguur. Hij rommelde dan een uurtje ofzo aan een paar elektriciteitsdraadjes, warmde zijn van huis meegenomen eten op in onze magnetron, ging uitgebreid zitten lunchen, belde met zijn vrouw – of zijn minnares, kan ook; in elk geval leken het vaak nogal intieme gesprekken – en vertrok dan weer om zijn zoontje van school te halen.

Mijn verkering en ik keken er met evenveel ver- als bewondering naar. Hoe kun je zó langzaam werken? Zo verdiende hij toch niks? Maar ook: wat een relaxte kerel! Chispa en ik vonden al snel een eigen taaltje uit om in te communiceren, een ratjetoe van Spaans, Engels, handgebaren en een hoop gegrijns. En het moet gezegd, wát hij afgekregen heeft, ziet er pico bello uit. De stopcontacten zitten precies waar we ze hebben wilden, en hij kwam steeds met slimme oplossingen voor de kleine en grote hindernissen die zich tijdens een verbouwing nu eenmaal voordoen. Maar achteraf gezien was het toch best handig geweest als hij centrale verwarming had aangelegd vóórdat de winter begon en vóórdat hij voorgoed van de aardbodem verdween.

Afijn, het was zoals het was. De nieuwe loodgieter zou pas in januari tijd hebben, en dus brachten we de kerstvakantie door werkend in wollen vesten over wollen truien, films kijkend met warme kruiken onder dekentjes, dagelijks dobberend in bad en slapend onder twee dekbedden. Het had wel iets knus eigenlijk. En het maakte dat ik mezelf, van mezelf, de hele tijd mocht verwennen met allerhande warme drankjes. Vooral als ik zat te schrijven had ik altijd wel een grote mok van het een of ander op mijn bureau staan. Het heeft iets troostrijks je handen te warmen aan een beker hete vloeistof, net als het heilzaam voelt die vloeibare warmte door je keel en je slokdarm te voelen stromen.

Omdat we in deze tijd van het jaar allemaal wel wat extra warmte kunnen gebruiken, wil ik vandaag een paar van die brouwsels met u delen. Als eerste heb ik een pittige thee met citrusfruit, gember, kurkuma, kaneel en, voor de liefhebber, zelfs chilipeper in de aanbieding. Als tweede een iets afgezaagdere, maar toch altijd weer heel aangename thee van salie en citroen. De derde thee is misschien nog wel het meest ongewoon, getrokken van walnoten en granaatappel. Alle drie passen behalve bij de kou van januari ook heel goed bij de ‘dry’ van januari, als u begrijpt wat ik bedoel.

Breng 1 liter water aan de kook. Doe de gember, kurkuma, het kaneelstokje en desgewenst ook de chilipeper in een theepot. Snijd de sinaasappel of mandarijnen doormidden en knijp ze uit boven de pot. Doe ook de uitgeknepen helften in de pot. Schenk het kokende water in de theepot en laat de thee 5 minuten trekken voor u hem (desgewenst door een zeefje) uitschenkt. Zoet de thee eventueel naar smaak met honing of een ander zoetmiddel.

Breng 1 liter water aan de kook. Doe de salieblaadjes in een theepot. Snijd de citroen doormidden en knijp hem uit boven de pot. Doe ook de uitgeknepen helften in de pot. Schenk het kokende water in de theepot en laat de thee 5 minuten trekken voor je hem uitschenkt. Zoet de thee eventueel naar smaak met honing of een ander zoetmiddel.

Breng 1 liter water aan de kook. Doe de walnoten en granaatappelpitten in een hittebestendige kan. Schenk er het kokende water op en laat 5 – 8 minuten trekken. Schenk de walnoot-granaatappelthee door een fijne zeef in een theepot en schenk van hieruit uit in kopjes of hittebestendige glazen. Zoet de thee eventueel naar smaak met honing of een ander zoetmiddel.