Oud-burgemeester van Groningen Koen Schuiling zou door minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) zijn gedwongen ontslag te nemen. Dat meldt Dagblad van het Noorden (DVHN) woensdag op basis van dossierstukken, in handen van de krant.
Begin september kondigde Schuiling (65) na vijf jaar als burgemeester van Groningen vroegtijdig zijn vertrek aan. Hij zei toen dat hij „niet langer de benodigde energie” had om zijn taken te vervullen. De situatie in Ter Apel en de stroeve afhandeling van de schade door gaswinning in Groningen, schreef Schuiling, „hebben bij mij iets doen knakken wat niet eenvoudig herstelt”.
Enkele weken later werd echter bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) Schuiling een boete van 250 euro had opgelegd wegens „aanstootgevend” gedrag terwijl hij in zijn auto zat. Ook zou de burgemeester zijn veroordeeld voor „schennis van de eerbaarheid”, een juridische term voor het op ongepaste wijze ontbloten van een lichaamsdeel. Dat zou in maart 2024 zijn gebeurd.
Schuiling vecht de boete aan, volgens hem is er sprake van een misverstand: in een verklaring zei de burgemeester dat hij last kreeg van plotselinge buikpijn. Zijn poging om daar iets aan te doen, zou door een medeweggebruiker als aanstootgevend zijn ervaren. De zaak dient woensdagmiddag voor de politierechter in Zwolle.
Twee eerdere meldingen
De boete vormde volgens Schuiling niet de reden voor zijn vertrek, maar zou het wel „versneld” hebben. DVHN meldt nu dat al twee keer eerder – in oktober 2023 en februari 2024 – bij de politie melding was gedaan van aanstootgevend gedrag in het openbaar door Schuiling.
Volgens de krant zou het ministerie de burgemeester hebben verboden om nog aanwezig te zijn bij landelijke topoverleggen, zoals het Veiligheidsberaad. Ook zou minister Uitermark hebben gezegd dat Schuiling door de affaire chantabel was geworden, en hebben gedreigd hem te schorsen als hij niet vóór oktober zijn vertrek aankondigde.
De politie, het OM en de advocaat van Schuiling wilden woensdagochtend tegenover DVHN niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder van minister Uitermark spreekt tegenover NRC van een „pijnlijke situatie”, maar ontkent dat gedreigd is met schorsing. „De minister heeft de opties met Schuiling besproken. Zou hij zijn boete aanvechten, dan leek het de minister verstandig dat hij zijn taken neer zou leggen, al dan niet tijdelijk. Als burgemeester heeft hij immers ook een bestuurlijke verhouding met politie en justitie.”
Volgens DVHN kwamen de partijen uiteindelijk overeen dat Schuiling zou afzien van herbenoeming en zijn werk op 23 oktober zou neerleggen. Van een gedwongen vertrek is volgens de woordvoerder echter ook geen sprake. „De andere optie was dat Schuiling de boete zou accepteren. In dat geval is hij veroordeeld voor een misdrijf, en als burgemeester heeft dat consequenties voor je ambt. Je hebt een voorbeeldfunctie en moet van onbesproken gedrag zijn. Dat heeft de minister naar Schuiling gecommuniceerd. Hij heeft daarop zelf besloten zijn taken neer te leggen.”
Lees ook
Koen Schuiling weet niet meer wat Nederland beschaafd maakt