Rwanda stuurt nieuwe ambassadeur, Nederland wil niet bevestigen dat omstreden kandidaat werd geweigerd

Rwanda heeft een omstreden kandidaat teruggetrokken als de beoogde ambassadeur in Nederland. De voordracht van minister Alfred Gasana veroorzaakte onrust onder Rwandese vluchtelingen in Nederland en andere Europese landen. Zij beschuldigen hem van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen en vroegen de Nederlandse regering instemming met zijn benoeming te weigeren.

Gasana was jarenlang directeur-generaal van de Rwandese binnenlandse veiligheidsdienst en is sinds december 2021 minister van Binnenlandse Zaken. Rwanda schoof hem naar voren als de beoogde ambassadeur nadat de vorige ambassadeur, Olivier Nduhungirehe, in mei vorig jaar in opspraak raakte na een publicatie in NRC. Nduhungirehe bleek critici van het regime van de Rwandese president Paul Kagame te bedreigen en intimideren. Hij gebruikte daarvoor een anoniem account op X. Ook bleken mensen die demonstreerden tegen het regime van Kagame in Nederland op straat te zijn aangevallen en geïntimideerd, waarbij de Rwandese ambassade een sleutelrol speelde.

Tweede Kamerleden vroegen om maatregelen tegen Nduhungirehe. GroenLinks-PvdA eiste dat diplomaten die zich schuldig maken aan intimidatie het land uit worden gezet. Daarop werd Nduhungirehe teruggehaald naar Rwanda, waar president Kagame hem benoemde tot minister van Buitenlandse Zaken.


Lees ook

Kamer vraagt om actie vanwege intimidatie door de Rwandese ambassade

President van Rwanda Paul Kagame. In Nederland en België zijn vragen gerezen over de lange arm van Rwanda in deze landen.

Beschuldigingen

Kagame, sinds 2000 aan de macht, wordt door veel regeringen geprezen omdat hij stabiliteit bracht in Rwanda na de genocide van 1994, waarbij ongeveer 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven kwamen. Nederland investeerde 144 miljoen euro in voornamelijk de rechtspraak in Rwanda. Deze wordt desondanks niet als onafhankelijk beschouwd.

Keerzijde van het regime van Kagame is dat iedere vorm van oppositie in binnen- en buitenland keihard de kop wordt ingedrukt. Een van de middelen daarbij is het beschuldigen van politieke tegenstanders van ontkenning van de genocide, of betrokkenheid daarbij. Dat deed ambassadeur Nduhungirehe ook regelmatig bij critici in Nederland.

Leden van de Rwandese diaspora lieten vorig jaar direct weten dat zijn beoogde opvolger minstens net zo werd gevreesd. In een brief aan de Nederlandse regering eind juni beschuldigden Rwandese organisaties Gasana van moord op politieke gevangenen, onder het mom van een vluchtpoging, tijdens zijn tijd als minister van Binnenlandse Zaken. Ook werden gevallen beschreven van ontvoering en marteling van oppositieleden in de tijd dat Gasane leiding gaf aan de binnenlandse veiligheidsdienst.

Verzoek ‘grondig’ bestudeerd

President Kagame kondigde 20 december in een officieel communiqué plotseling een andere beoogde ambassadeur in Nederland aan. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen dat Gasana door Nederland is geweigerd. Een woordvoerder laat weten dat het Rwandese verzoek om in te stemmen met Gasana als ambassadeur „grondig” is bestudeerd. „Omdat dit een vertrouwelijk proces is, kunnen wij geen uitspraak doen over het verloop van deze aanvraag. Pas wanneer een nieuwe ambassadeur zijn of haar geloofsbrieven aanbiedt aan de koning, is de ambassadeur formeel in functie en wordt dit ook bekendgemaakt”, aldus de woordvoerder.

We weten nog niet of er in de nieuwe staf geen gevaarlijke mensen zitten

Gloria Uwishema
belangenorganisatie All for Rwanda

Volgens Rwandese oppositiemedia is Gasana geweigerd vanwege zijn slechte naam op het gebied van de mensenrechten. Daar gaat ook Gloria Uwishema van uit, van de Nederlandse belangenorganisatie voor Rwandese vluchtelingen All for Rwanda. „Rwanda gaat natuurlijk niet erkennen dat zijn beoogde ambassadeur is geweigerd. Maar voor ons is dat wel duidelijk en daar zijn wij heel blij mee. Het lijkt erop dat Rwanda zich realiseert dat Nederland nu beter oplet wie er wordt afgevaardigd. Van de nieuwe beoogde ambassadeur is niet bekend dat hij mensen in gevaar heeft gebracht.”

Afpakken paspoorten

De nieuwe beoogde ambassadeur, Lambert Dushimimana, was tot voor kort gouverneur van de Westelijke Provincie in Rwanda, een van de vijf Rwandese provincies. Toch is Uwishema er niet helemaal gerust op. „Geen enkele Rwandese ambassadeur is te vertrouwen. Uiteindelijk voeren ze het beleid van Kagame uit. Ook weten we nog niet of er in de nieuwe staf geen gevaarlijke mensen zitten”, zegt Uwishema.

In 2023 weigerde België een beoogde Rwandese ambassadeur. Deze Vincent Karega bleek betrokken bij de moord op tegenstanders van Kagame in Zuid-Afrika.

Uit het artikel in NRC vorig jaar bleek dat Nederland een actieve rol speelt bij het afpakken van paspoorten en het intrekken van verblijfsvergunningen bij mensen met een Rwandese achtergrond op verdenking van betrokkenheid bij de genocide. Dat bleek opvallend vaak te gaan om mensen gelieerd aan de Rwandese oppositie. Zij kunnen in Rwanda niet op een eerlijk proces rekenen.


Lees ook

Rwandese ambassade in Den Haag intimideert en bedreigt critici van regime-Kagame in Nederland

Gloria Uwishema: „Ik neem mijn kinderen nooit mee naar bijeenkomsten van de Rwandese gemeenschap. Ik wil niet dat ze aan mij gelinkt worden.”