Palestijnse Autoriteit sluit Al Jazeera op Westelijke Jordaanoever

Opnieuw moet een kantoor van Al Jazeera sluiten. Enkele maanden nadat Israëlische soldaten het kantoor van de internationale nieuwszender in Ramallah binnenvielen met een sluitingsbevel voor 45 dagen, stonden op woensdag mannen van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit op de stoep. Ook zij kwamen met een tijdelijk sluitingsbevel van de zender.

Volgens de Palestijnse Autoriteit (PA) volgt de sluiting op „Al Jazeera’s overtredingen van Palestijnse wetten en regels”, „het uitzenden van opruiende inhoud” en „inmenging in interne Palestijnse aangelegenheden”, zo meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Het sluitingsbevel volgt op het gewelddadige optreden van de Palestijnse Autoriteit in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin de afgelopen week, gericht tegen gewapende Palestijnse verzetsgroepen tegen de Israëlische bezetting. Afgelopen zaterdag werd daarbij de 21-jarige journalist Shatha Sabbagh doodgeschoten, volgens haar familie door toedoen van de PA. De inval in Jenin werd door journalisten van Al Jazeera intensief verslagen.


Lees ook

Met sluiting Al Jazeera in Ramallah blokkeert Israël nu ook verslaggeving vanaf Westelijke Jordaanoever

Israëlische militairen op de redactie van Al Jazeera in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever tijdens de inval. De zender werd gedwongen te sluiten.

In een reactie op de sluiting noemt het in Qatar gevestigde Al Jazeera het besluit „een poging om de waarheid te verbergen over de gebeurtenissen in de bezette gebieden, vooral wat er gebeurt in Jenin en de kampen. En – helaas – komt deze beslissing overeen met de eerdere actie van de Israëlische regering.” De zender spreekt daarnaast van een „voortdurende campagne van ophitsing en intimidatie” door de Palestijnse Autoriteit tegen zijn journalisten.

PR-strijd

Volgens Tahani Mustafa, Palestina-analist voor de Brusselse denktank International Crisis Group, komt de ban van Al Jazeera op het moment dat de Palestijnse Autoriteit impopulairder is dan ooit. „Al Jazeera is een van de weinige kanalen die van heel dichtbij verslag doen in Jenin. Ondertussen heeft de PA het gevoel dat ze de pr-strijd aan het verliezen is.”

De impopulariteit van de PA is het afgelopen jaar nog verder geslonken door zijn onvermogen om iets te betekenen voor Gaza, of tegen het geweld op de Westelijke Jordaanoever door de Israëlische staat en kolonisten, zegt Mustafa. „De PA heeft als het ware meegelift op initiatieven [voor Gaza], maar heeft zelf geen serieuze initiatieven geleid.”

De Palestijnse Autoriteit heeft het gevoel dat ze de pr-strijd aan het verliezen is

Tahani Mustafa
Palestina-analist bij International Crisis Group

De operatie tegen het gewapende verzet in Jenin is volgens Mustafa voor veel Palestijnen een „rode lijn”. De PA legitimeert de inval door te zeggen dat het de orde wil herstellen om te voorkomen dat Israël opnieuw invallen zal doen in Jenin – zoals het afgelopen jaar diverse keren gebeurde – en om een scenario zoals in Gaza te voorkomen.

„In plaats van Palestijnen te proberen te beschermen tegen wat de echte bedreiging voor hun leven is, Israël, richt de PA zich op de strijders, in feite honderd kinderen met geweren [in Jenin]”, zegt Mustafa.

Verlengstuk

De Palestijnse Autoriteit (PA) bestuurt sinds de Oslo-akkoorden (1993-1995) tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) formeel een deel van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Veel Palestijnen zien de PA als een corrupt instituut en een verlengstuk van de Israëlische bezetting, in stand gehouden door buitenlandse donors (de VS en de EU). De politie en veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit treden vaak op in coördinatie met het Israëlische leger.

Het afgelopen jaar raakte de PA in financiële problemen doordat Israël de organisatie economisch heeft afgeknepen, onder meer door belastinggeld in te houden. Verschillende Israëlische politici, onder wie de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, zeggen de Palestijnse Autoriteit te willen opdoeken.

De inval in Jenin de afgelopen weken werd door analisten uitgelegd als een manier voor de PA om ondanks zijn zwakte macht uit te stralen en te laten zien aan Israël en de VS nog steeds een belangrijke partner voor hen te zijn. Maar volgens Mustafa zijn het omgekeerd juist de VS die de inval in Jenin kunnen aangrijpen om opnieuw te pleiten voor een hernieuwde rol voor de PA, ook in naoorlogs Gaza, waar ze al herhaaldelijk op hebben aangedrongen. „Israël en zijn bondgenoten zien de inval in Jenin door de PA als een succes. Maar het zouden de Palestijnen moeten zijn die bepalen of de PA overleeft, en of het opnieuw in Gaza wordt geïnstalleerd.”