Op de valreep van 2024 nog even de naam van je kind wijzigen: ‘Als ik geëmancipeerd ben, moet ik dit doen’

„Ik ben toch een geëmancipeerde millennial?”, zegt Otto Zwetsloot lachend. Hij loopt met zijn gezin het gemeentekantoor in IJsselmonde uit, waar hij samen met zijn partner de achternaam van hun kinderen heeft gewijzigd. „Als ik geëmancipeerd ben, moet ik ook dit doen.” De twee kinderen van Otto Zwetsloot (47) en Eva Whyte (44) dragen de achternaam van hun moeder en nu ook van hun vader.

Op de laatste dag van het jaar is het druk in het gemeentekantoor van IJsselmonde, een stadsdeel van Rotterdam. De afgelopen drie weken konden ouders hier iedere dinsdagochtend zonder afspraak terecht om de achternaam van hun kind te wijzigen. Sinds begin dit jaar kunnen ouders hun kind een dubbele achternaam geven. Tot 31 december gold een overgangsregeling en kon dit ook met terugwerkende kracht voor kinderen die na 1 januari 2016 geboren zijn. En daar werd volop gebruik van gemaakt: landelijk kregen ongeveer 19.000 kinderen een gecombineerde achternaam.

Eva Whyte en Otto Zwetsloot en hun zoontje Ozzie.
Foto Bart Maat

Otto gelooft graag dat zijn mailtje naar VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hieraan heeft bijgedragen. In zijn mail pleitte hij voor een wet die dubbele achternamen voor kinderen mogelijk maakt. Ellian antwoordde: „Ik zal mijn best doen.” En Otto is maar wat blij dat het Kamerlid dat ook gedaan heeft. „De combinatie van namen is verreweg het beste. Nu voelt het normaal.” In Rotterdam-Noord, waar het gezin woont, waren Otto en Eva de eersten die de achternaam van de moeder voor hun kind kozen. Volgens Eva was het gek dat ze moesten kiezen tussen haar of Otto’s achternaam. „In Zuid-Amerika kunnen ouders hun kind al langer een dubbele achternaam geven. Dat weet ik toevallig, want ik heb daar gewoond.”

„Als hij kinderen krijgt, moeten hij en zijn vrouw kiezen tussen vier achternamen”, zegt Eva terwijl ze naar haar zoontje wijst. „Of hij en zijn man”, verbetert Otto.

Praktische overwegingen

In de hal van het gemeentekantoor is het druk. Er staan wat kinderwagens en een klein jongetje rent heen en weer terwijl zijn ouders in gesprek zijn. Hij rent bijna tegen een oudere man aan. Hij lijkt het zelf niet te merken, het gemeentehuis is zijn speelhal. Er klinkt een bel. De volgende is aan de beurt.

Erik Kalma (31) en Zaza Volkers (31) hebben hun dochtertje van drie, Loïs, meegebracht. Praktische overwegingen hebben het gezin vandaag naar het kantoor gebracht. Erik en Zaza wonen samen, zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Erik is tijdens de zwangerschap erkend als vader en daarmee kreeg Loïs automatisch zijn achternaam. „Als ik met onze dochter op vakantie ga, moet ik bewijzen dat ze mijn dochter is”, vertelt Zaza. Laatst nog, toen moest ze een kopie van de geboorteakte doorsturen. Heel onpraktisch allemaal. Nu Loïs beide achternamen draagt, hoopt Zaza dat hier verandering in komt.

Haile Michael en zijn dochter Hailey Mae bij het gemeentekantoor van Rotterdam IJsselmonde.
Foto Bart Maat

Praktische overwegingen, emancipatie – de redenen waarom ouders de achternaam van hun kind wijzigen lopen uiteen. Een aantal ouders laat weten dat de reden te persoonlijk is om te delen. Ook de moeder van Hailey Mae (7) wil er niet openlijk over vertellen. Haar vader, Haile Michael, vertelt graag: „Zij is mijn enige kind en ik wil graag dat ze ook mijn naam draagt. Hiervoor droeg ze alleen de achternaam van haar moeder.” Haile vertelt dat de relatie met de moeder van zijn dochter niet altijd goed was, maar dat ze tegenwoordig goed met elkaar omgaan. Hailey Mae houdt haar vaders hand stevig vast. „Leuk”, antwoordt ze op de vraag hoe ze haar nieuwe achternaam vindt.

Lang getwijfeld

Een naamswijziging kost 75 euro. Voor elk volgend kind komt er 50 euro bij. Oskar van bijna vijf is enig kind. Hij kruipt achter het been van zijn vader. De ouders van Oskar lieten zijn achternaam aan het lot over: ze trokken een lootje. Ze wilden beiden graag hun achternaam doorgeven. Zijn moeder kwam als winnaar uit de bus. Twee jaar geleden zijn ze getrouwd en hebben ze elkaars achternaam aangenomen: Laurens Veth-Van Drunen en Anouk van Drunen-Veth.

Anouk van Drunen-Veth, Laurens Veth-Van Drunen en hun zoontje Oskar bij het gemeentekantoor van Rotterdam IJsselmonde.
Foto Bart Maat

Ze hebben lang getwijfeld of Oskar dan ook een dubbele achternaam moet hebben. Ze stelden zichzelf de vraag: vind ik het echt zo belangrijk? Het kost ook 75 euro en een nieuw identiteitsbewijs. Uiteindelijk wilde Laurens toch graag zijn naam doorgeven. Nu gaat Oskar, net als zijn ouders, met twee namen door het leven.

De drijvende kracht achter de naamswijzigingen is Rico Kantar, hij kan als enige ambtenaar op de locatie in IJsselmonde de achternaam van een kind wijzigen. Hij pakt een stapel papieren naast hem op. „Zie je dit? Allemaal aanvragen voor naamswijzigingen. Het is een gekkenhuis hier.” Hij is blij dat de regeling bijna afgelopen is: „Voor mij is het straks dubbel feest: Oud en Nieuw en het einde van deze regeling.”


Lees ook

Nieuwe wet gecombineerde achternamen discrimineert vrouwen

Nieuwe wet gecombineerde achternamen  discrimineert vrouwen